25 Ιουν 2022

Τα σνίκερς που θέλουν όλοι: Πουλήθηκαν από τον οίκο Sotheby’s για $150.000


Σαράντα χρόνια έχoυν περάσει από τη δημιουργία των πρώτων sneakers με την υπογραφή της Nike και για το λόγο αυτό, τουλάχιστον, 6 συλλεκτικά ζευγάρια Nike Air Force 1 πουλήθηκαν σε δημοπρασία από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s αυτή την εβδομάδα.


Τα Air Force 1 (AF1) δεν είναι απλώς ένα ακόμη ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών, είναι τα «απόλυτα sneakers όλων των εποχών». Από τη δημιουργία τους μέχρι και σήμερα, έχουν φορεθεί από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο καταφέρνοντας έτσι, να εξελιχθούν σε πολιτισμικό φαινόμενο.

Σχεδιάστηκαν από τον Μπρους Κίλγκορ το 1982. Όλοι πίστευαν πως τα συγκεκριμένα παπούτσια θα αντικαθίστανται από το επόμενο μοντέλο τα AF2, στη συνέχεια από τα AF3 και ούτω καθεξής. Παρόλα αυτά, η επιτυχία που σημείωσαν τα συγκεκριμένα sneakers ήταν εκπληκτική και για αυτό δεν χρειάστηκε να βγει στην αγορά κάποιο νεότερο μοντέλο. Ωστόσο, Air Force 1 (AF1) πωλούνται σε δεκάδες διαφορετικές εκδοχές. Πολλά ζευγάρια μάλιστα, είναι και συλλεκτικά καθώς συνδέονται στενά με δεκάδες αστέρες του ΝΒΑ, τραγουδιστές, καλλιτέχνες, ράπερ, σχεδιαστές και μοντέλα.

«Συνδυάζουν την τελειότητα με την απλότητα», υποστηρίζει ο Σάιμον Γουντ, ιδρυτής του περιοδικού Sneaker Freaker, σύμφωνα με το site του Sotheby’s.

Nike x Louis Vuitton Air Force 1
Πωλήθηκαν για 151.200 δολάρια
Γιατί να ξοδέψετε 6ψήφια ποσά προκειμένου να αποκτήσετε ένα συλλεκτικό ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το φορέσετε ποτέ; Η απάντηση είναι ο Βίρτζιλ Άμπλο, ο πρωτοπόρος και καταξιωμένος Αμερικανός σχεδιαστής μόδας και διευθυντής ανδρικών ενδυμάτων Louis Vuitton ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Νοέμβριο.

«Είχε τη λαμπρή ιδέα να παντρέψει δύο τελείως διαφορετικά σύμπαντα – την κουλτούρα του δρόμου και την πολυτέλεια», αναφέρει ο Μάθιου Λε Μο, Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας του 1.000 Sneakers. «Ήταν καλλιτέχνης και τώρα είναι θρύλος – γι’ αυτό τα θέλουν όλοι». Σύμφωνα με τον guardian, μάλιστα, κυκλοφόρησαν μόλις 200 ζευγάρια. «Όλα σχετίζονται με την σπανιότητα», προσθέτει.

Nike x Off-White Air Force 1 “University Gold”
Πωλήθηκαν για 35.280 δολάρια
Πρόκειται για ένα ακόμη, ζευγάρι αθλητικών το οποίο σχεδιάστηκε από τον Βίρτζιλ Άμπλο. Το γεγονός αυτό από μόνο του εκτόξευσε την τιμή των συγκεκριμένων sneakers. Άλλος ένας ακόμη λόγος για τον οποίο τα συγκεκριμένα sneakers θεωρούνται σπάνια και συλλεκτικά είναι ότι ο διάσημος Αμερικανός σχεδιαστής είχε αφιερώσει το ζευγάρι στον Αμερικανό DJ Bobbito Garcia.

Nike Air Force 1 Low Lux Alligator
Πωλήθηκαν για 35.280 δολάρια
«Η Nike δεν θα ξανά φτιάξει ποτέ αυτά τα παπούτσια», δηλώνει ο Γουντ. Και αυτό διότι είναι φτιαγμένα από αληθινό δέρμα αλιγάτορα. Κυκλοφόρησαν μόλις 25 τέτοια ζευγάρια στα 00s. Λίγο αργότερα, πολλές εταιρείες μόδας και διάσημα brands συμφωνήσουν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αληθινά δέρματα ζώων στα προϊόντα τους. «Αν ταξιδεύετε μαζί τους, πρέπει να έχετε τα χαρτιά μαζί σας παντού [για να αποδείξετε τη νόμιμη προέλευσή τους]. Έτσι, αυτό τους προσθέτει μια άλλη αξία», αναφέρει.

Air Force 1 Shady Records
Πωλήθηκαν για 21,420 δολάρια
Αν δεν ήσασταν στο «crew» του Eminem, τότε απλώς, δεν μπορούσατε να αποκτήσετε εύκολα τα συγκεκριμένα ολόλευκα AF1. Πρωτοκυκλοφόρησαν το 2003, για να γιορτάσουν το πέμπτο άλμπουμ του ράπερ, Encore.

«Τα sneakers που φτιάχνονται συγκεκριμένα για κάποιον celebrity είναι εξαιρετικά σπάνια. Μόνο οι στενοί συνεργάτες, οι φίλοι και η οικογένεια του συγκεκριμένου celebrity μπορούν να τα αποκτήσουν», αποκαλύπτει ο Μπράαμ Γουότσερ, επικεφαλής ρούχων και σύγχρονων συλλεκτικών ειδών στον οίκο Sotheby’s.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη