29 Ιουλ 2022

Ψυχροπολεμικό “μπρα ντε φερ” Μπάϊντεν-Σι Τζινπίνγκ για την Ταϊβάν- Τηλεφωνική επικοινωνία 2 ωρών- Πεκίνο: “Όποιος παίζει με την φωτιά καίγεται”


Επί 2 ώρες και 17 λεπτά συνομιλούσαν χθες οι πρόεδροι Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ. Στόχος μας, η υπεύθυνη διαχείριση των διαφορών και η συνεργασία όπου συμπίπτουν τα.. συμφέροντά μας -ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ιδιαίτερη έμφαση φέρεται να έδωσε ο Κινέζος πρόεδρος στο θέμα της Ταϊβάν. «Όποιος παίζει με τη φωτιά καίγεται» απειλεί με ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς κάνει αναφορά σε ενδεχόμενο επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν.

Προσώρας, φαίνεται πως τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και το Πεκίνο, δεν θέλουν να δώσουν συνέχεια, η κατάσταση, ωστόσο, θυμίζει ηρεμία πριν την καταιγίδα και πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν η Νάνσι Πελόζι επισκεφτεί τελικά την Ταϊβάν. Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν πως μία κρίση με ψυχροπολεμικά χαρακτηριστικά μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την Ταϊβάν θα προκαλέσει παγκοσμίως πολύ μεγαλύτερες συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Όπως αναφέρουν οι New York Times, το τηλεφώνημα έλαβε χώρα καθώς το πιθανό ταξίδι της κας Πελόζι στην Ταϊβάν έχει προκαλέσει ταραχές στο Πεκίνο, το οποίο έχει διατυπώσει απειλές για αντίποινα εάν συμβεί. Κανένα ταξίδι δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά η κα Πελόζι ζήτησε από άλλα μέλη του Κογκρέσου να την ακολουθήσουν τον επόμενο μήνα για την πρώτη επίσκεψη προέδρου της Βουλής εδώ και 25 χρόνια στο νησί.

Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί ότι το ταξίδι θα προκαλούσε άσκοπα την Κίνα, ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν καταναλώσει να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τους Ρώσους εισβολείς. Ο Μπάιντεν είπε δημόσια ότι ο στρατός θεώρησε ότι θα ήταν μια κακή στιγμή να γίνει το ταξίδι της κα Πελόζι. Και ενώ επίσημα αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι εναπόκειται στην ομιλήτρια να αποφασίσει το δικό της πρόγραμμα, το μήνυμα που ερμηνεύτηκε στο Καπιτώλιο άσκησε πίεση σε αυτήν να αναβάλει ή να ακυρώσει.

Οι εντάσεις είναι υψηλές στην περιοχή εδώ και μήνες, καθώς η Κίνα αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αμερικανική προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας, ισχυρίστηκε σθεναρά τον έλεγχο του Στενού της Ταϊβάν και συμμετείχε σε πολλές στενές συναντήσεις στον αέρα με αμερικανικά, καναδικά και αυστραλιανά αεροσκάφη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρακολουθείται προσεκτικά για συνέπειες για την Ταϊβάν , έναν άλλο μικρό γείτονα που επιθυμεί μια μεγάλη και επιθετική δύναμη

Η συνομιλία

Στην πρώτη τους απευθείας συνομιλία μετά από τέσσερις μήνες, ο Σι προειδοποίησε έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επέμβουν στη σύγκρουση με την Ταϊβάν, ενώ ο Μπάιντεν προσπάθησε να καθησυχάσει τον ομόλογό του ότι η κυβέρνησή του δεν επιδιώκει να αναστατώσει την τρέχουσα κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών και προειδοποίησε ότι κανένας από τους δύο δεν πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας την χαρακτήρισε παραγωγική συνομιλία, αλλά αντέκρουσε αυτό που θεωρεί αμερικανικές προκλήσεις χωρίς να αναφέρει άμεσα ένα ενδεχόμενο ταξίδι στην Ταϊβάν της Προέδρου Νάνσι Πελόζι που εξοργίζει το Πεκίνο τις τελευταίες ημέρες.

«Το παιχνίδι με τη φωτιά θα αυτοπυρποληθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, επαναλαμβάνοντας μια μεταφορά που χρησιμοποίησε και τον Νοέμβριο . Ανέφερε ότι ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι η Κίνα «αντιτίθεται σθεναρά» στην «παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων» στο καθεστώς της Ταϊβάν και ότι η Κίνα «δεν θα αφήσει ποτέ χώρο για τις δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν σε οποιαδήποτε μορφή».

«Η κοινή γνώμη δεν μπορεί να παραβιαστεί», προστίθεται στη δήλωση, αναφερόμενη στη θέση της Κίνας ότι η Ταϊβάν ανήκει στην κυβέρνηση του Πεκίνου. «Ελπίζω ότι η αμερικανική πλευρά μπορεί να το δει αυτό ξεκάθαρα».

H ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ο Πρόεδρος Joseph R. Biden Jr. μίλησε σήμερα με τον Πρόεδρο Xi Jinping της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ). Η κλήση ήταν μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να διατηρήσει και να εμβαθύνει τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΛΔΚ και να διαχειριστεί υπεύθυνα τις διαφορές μας και να εργαστεί μαζί όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας. Η κλήση ακολουθεί τη συνομιλία των δύο ηγετών στις 18 Μαρτίου και μια σειρά συνομιλιών μεταξύ υψηλού επιπέδου αξιωματούχων των ΗΠΑ και της ΛΔΚ. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν μια σειρά από θέματα σημαντικά για τις διμερείς σχέσεις και άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, και ανέθεσαν στις ομάδες τους να συνεχίσουν να παρακολουθούν τη σημερινή συνομιλία, ιδίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας της υγείας. Όσον αφορά την Ταϊβάν, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει αλλάξει και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σθεναρά στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν.
Ενδιαφέρουσα ανάλυση του K-Report

Το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου και το τηλεγράφημα του Κινεζικού Πρακτορείου Ειδήσεων λένε με άλλα λόγια το ίδιο πράγμα: Ότι Μπάιντεν και Σι συμφώνησαν ότι η πολιτική των δύο κρατών στο θέμα της Ταιβάν παραμένει ίδια. Έτσι το στάτους κβο στην Ταιβάν (όχι απόπειρα προσάρτησης από το Πεκίνο ούτε στήριξη ενδεχόμενης διακήρυξης ανεξαρτησίας από τις ΗΠΑ) παραμένει ο κοινός παρονομαστής των δύο πλευρών.

Είναι προφανές ότι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Πεκίνο φοβούνται το ενδεχόμενο μιας διολίσθησης σε μετωπική αντιπαράθεση με την καχυποψία να κυριαρχεί και να εμποδίζει την ψύχραιμη ερμηνεία ένθεν κακείθεν θέσεων και δηλώσεων. Οι δύο πλευρές επιθυμούν -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- να διαχειρισθούν ορθολογικά την στρατηγική αντιπαλότητα και τον ανταγωνισμό τους.

Η Ουάσιγκτον θέλει χρόνο για να μεγιστοποιήσει στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού την συσπείρωση των χωρών που βλέπουν σαν απειλή για την ασφάλεια τους την περαιτέρω ισχυροποίηση της Κίνας. Επίσης, δεν θέλει, σε καμιά περίπτωση όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, να δει τις εντάσεις με το Πεκίνο να κλιμακώνονται ανεξέλεγκτα.

Το Πεκίνο επενδύει –όπως, άλλωστε, και η Ρωσία- στη διεύρυνση της Ομάδας των BRICS. Επίσης, θέλει να περιμένει να δει ολοκληρωμένη την στάση που θα επιλέξει η Γερμανία και συνολικά η Ε.Ε στις πιέσεις των ΗΠΑ για διατλαντική ενιαία στάση απέναντι του.

Τούτων λεχθέντων, είναι γνωστό ότι ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν οι ΗΠΑ να ασκήσουν πολύ σκληρότερη πολιτική πυγμής έναντι της Κίνας. Εύλογα, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα αν μετά τις Ενδιάμεσες Εκλογές, το Νοέμβριο, το Κογκρέσο θα επιδιώξει να αναδείξει την Κίνα ως ένα από τα σημαντικότερα πεδία εξάσκησης σκληρής αντιπολίτευσης στον Μπάιντεν για την προσεχή διετία, μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024.

https://www.libre.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη