7 Ιουλ 2022

Ό,τι προσθέτει στην οικονομία ο τουρισμός, το αφαιρεί το φυσικό αέριο


Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση, κάθε 10 ευρώ αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ.


Με την ιδιωτική κατανάλωση να συνεχίζεται και μετά το πρώτο... 3μηνο σε πολύ θετικούς ρυθμούς παρά την ακρίβεια, τις επενδύσεις επίσης σε σταθερά καλό επίπεδο και τον τουρισμό να ...πετάει με επιδόσεις έως τώρα καλύτερες της χρονιάς ρεκόρ του 2019, στο ΥΠΟΙΚ θα έπρεπε κάθε μέρα να στήνουν γιορτή.


Η εκτίμηση για 3,1% ανάπτυξη φέτος θα αποδειχτεί κατά πάσα πιθανότητα αρκετά συντηρητική με αποτέλεσμα ο αρκετά ευμεγέθης δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί να είναι δυνατό να αξιοποιηθεί σε πλειάδα μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων και μείωσης φόρων. Και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο!!! Καλύτερο σενάριο δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ούτε η ίδια η κυβέρνηση.


Και μετά ήρθε η Ρωσία... Αρχικά μείωσε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του κύριου αγωγού τροφοδοσίας Nordstream κατά 60% προφασιζόμενη – όπως ισχυρίζονται οι Γερμανοί – τεχνικά προβλήματα. Και στις 11 Ιουλίου κλείνει εντελώς για 10 ημέρες τον αγωγό για συντήρηση, με τους Γερμανούς ειδικά να θεωρούν ότι ο αγωγός δεν θα ξανανοίξει ποτέ. Αποτέλεσμα; Τα σενάρια για δελτίο ενέργειας άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν με αποτέλεσμα η τιμή του φυσικού αερίου να έχει ξεπεράσει τα 175€/Mwh. Πριν 20 ημέρες βρισκόταν στα 84€, η τιμή του λοιπόν έχει υπερδιπλασιαστεί.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ότι θα δώσει 1,1δις€ από τον προϋπολογισμό για επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο έως το τέλος του έτους, έχοντας θέσει ως τιμή βάσης για το φυσικό αέριο τα 100€/Mwh. Όσο περισσότερο χρόνο μένει πάνω από τα 100€ τόσο περισσότερο κοστίζει στον προϋπολογισμό. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση, κάθε 10€ αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 300εκατ€. Στην ουσία λοιπόν, αν βγουν αληθινές οι προβλέψεις για ενεργειακή βαρυχειμωνιά, ό,τι χρήματα φέρουν τουρισμός και επενδύσεις, θα τα καταβροχθίσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα.


Γι' αυτό και το οικονομικό επιτελείο, και στις δημόσιες εμφανίσεις του και κατ' ιδίαν, παρουσιάζεται πολύ προσεκτικό και φειδωλό σε υποσχέσεις, χωρίς διάθεση να υποκύψει στις προεκλογικές σειρήνες των παροχών πλην μόνο της ήδη υπεσχημένης κατάργησης για το 2023 της εισφοράς αλληλεγγύης και δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.


Του Χρυσόστομου Τσούφη
skai.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη