31 Ιουλ 2022

ΠΟΥ: Συναγερμός στην Ευρώπη για την ευλογιά των πιθήκων -Αναμένεται αύξηση των θανάτων


Σε νέα εκτίμηση για την εξέλιξη της μολυσματικής νόσου της ευλογιάς των πιθήκων προέβη το Σάββατο 30/7 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνοντας ότι αναμένει αύξηση στον αριθμό των θανάτων.


Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει στην ανακοίνωσή του το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ στην Ευρώπη μετά την ανακοίνωση των πρώτων θανάτων εκτός Αφρικής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι σοβαρές επιπλοκές από την ασθένεια παραμένουν σπάνιες.

Στο μεταξύ ο προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα εντείνεται μετά τους δύο θανάτους ανθρώπων από την ευλογιά των πιθήκων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (29/7) στην Ισπανία και άλλος ένας στη Βραζιλία, χωρίς να είναι γνωστό εάν πράγματι ο ιός είναι η αιτία αυτών των θανάτων.

Αυτά τα τρία κρούσματα αυξάνουν σε οκτώ τον αριθμό των θανάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως από τον Μάιο, οι πέντε πρώτοι καταγράφηκαν στην Αφρική, όπου η ασθένεια είναι ενδημική και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το 1970

“Δεδομένης της συνέχισης της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, περιμένουμε ότι θα υπάρχουν περισσότεροι θάνατοι”, δήλωσε σε ανακοίνωση η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Ευρώπης.

Ο στόχος πρέπει να είναι “να σταματήσει γρήγορα η μετάδοση του ιού στην Ευρώπη και να πάψει αυτή η πανδημία”, τονίζει η Σμολγουντ, που υπογραμμίζει ωστόσο ότι στην πλειονότητα των κρουσμάτων, η ασθένεια θεραπεύεται από μόνη της, χωρίς να χρειάζεται θεραπεία.

“Η αναφορά των θανάτων που σχετίζονται με την ευλογιά των πιθήκων δεν αλλάζει την εκτίμησή μας για την επιδημία στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις περνά από μόνη της, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερα από 18.000 κρούσματα έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως εκτός Αφρικής από τις αρχές Μαΐου, τα περισσότερα από αυτά στην Ευρώπη.

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ τονίζει ότι δεν υπάρχουν εμβόλια για όλους και ως εκ τούτου συνιστά να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο, στους ασθενείς και σε αυτούς που τους φροντίζουν ή σε αυτούς που κάνουν έρευνα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη