6 Ιουλ 2022

Παίρνει «φωτιά» η Αρκτική: H Ρωσία καταγγέλλει την συνθήκη του 2010 με τη Νορβηγία μετά τον αποκλεισμό των ρωσικών χωριών


Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Vyacheslav Volodin, έδωσε εντολή στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων να καταγγείλει ή να αναστείλει την συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ρωσίας και Νορβηγίας στη ...Θάλασσα του Μπάρεντς ως αντίποινα στον αποκλεισμό ρωσικών χωριών στη νήσο Σβάλμπαρντ του Αρκτικού Ωκεανού.

Η συμφωνία είχε επέλθει μετά από 40 χρόνια διαπραγματεύσεων, το 2010 σε έναν συμβιβασμό γύρω από τη διαχωριστική γραμμή στη Θάλασσα του Μπάρεντς, ένα «συμβιβασμό» που ήταν μάλλον σε βάρος της Ρωσίας (διαβάστε σχετικά εδώ).

Τότε η Ρωσία είχε παραχωρήσει στη Νορβηγία 175 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της θάλασσας του Μπάρεντς.

Το θέμα της καταγγελίας της Συνθήκης έθεσε ο εκπρόσωπος της παράταξης CPRF Mikhail Matveyev.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πολιτικό, τα παραχώρηση τόσων χιλιάδων τετραγωνικών χλμ. εξηγήθηκαν από το γεγονός ότι η συμφωνία θα πρέπει να έχει θετική επίδραση στην «αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών της Αρκτικής».

«Σήμερα βλέπουμε πώς το Βασίλειο της Νορβηγίας εμποδίζει την αποστολή τροφίμων στο Σβάλμπαρντ, στους οικισμούς μας», είπε.

«Η συμφωνία της διαχωριστικής γραμμής δεν περιέχει καμία ρήτρα καταγγελίας», υποστηρίζει η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ane Haavardsdatter Lunde. Και προσθέτει:

«Είναι κοινή πρακτική ότι αυτού του είδους η συμφωνία για τον καθορισμό ορίων ισχύει επ’ αόριστον. Υποθέτουμε ότι η Ρωσία θα ασχοληθεί με αυτό. Νορβηγία και Ρωσία έχουν αμοιβαίο συμφέρον να διατηρήσουν τη συμφωνία της διαχωριστικής γραμμής» είπε αλλά δεν αναφέρθηκε στον αποκλεισμό των ρωσικών χωριών.

Και σε ποιο σημείο αναφέρεται ότι μπορούν να αποκλείουν ρωσικά χωριά που βρίσκονται εντός του νορβηγικού εδάφους με ειδικό καθεστώς.


Η Νορβηγία απαγόρευσε τη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων μέσω της επικράτειάς της που απαιτούνται για την τροφοδοσία του ρωσικού χωριού Barentsburg, το οποίο βρίσκεται στο Δυτικό Σβάλμπαρντ, σε μια επανάληψη της κίνησης της Λιθουανίας με το Kαλίνινγκραντ…

Δηλώνουν ότι τα μεταλλεύματα που εξορύσσονται από το Svalbard «Ενισχύουν την ρωσική πολεμική μηχανή να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία» και απέκλεισαν από τροφές, καύσιμα και μηχανήματα τα χωριά.


Δύο ρωσικά πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου, έχουν προσεγγίσει τα νησιά και δύο στρατηγικά υποβρύχια περιπολούν σε μία ακτίνα 100 μιλίων από αυτά, ενώ οι Νορβηγοί ενισχύουν την στρατιωτική παρουσία τους και έχουν στείλει επίσης δύο φρεγάτες εκεί.
Επίσης συνεχείς είναι οι περιπολίες των αεροσκάφος ηλεκτρονικής επιτήρησης P-8 από τις βόρειες νορβηγικές βάσεις,

Η αιτία της καταγγελίας της συμφωνίας αφορά λοιπόν τον ρωσικό πληθυσμό του νησιού Σβάλμπαρντ που είναι μικρός, περίπου 500 άτομα και απασχολούνται κυρίως στην εξόρυξη άνθρακα από την εταιρεία FGUP GT Arktikugol.

Επίσης, στο αρχιπέλαγος υπάρχουν δύο ακόμη ρωσικοί οικισμοί, η «Πυραμίδα» και η «Γκράμαντ».

Εξαρτώνται πλήρως από προμήθειες από την ηπειρωτική χώρα, η απόφαση του Όσλο θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξή τους και τη διατήρηση της ρωσικής παρουσίας στο Σβάλμπαρντ.

Πώς όμως κατέληξαν και λειτούργησαν αυτοί οι οικισμοί στη νορβηγική επικράτεια;

Το αρχιπέλαγος Svalbard βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό, πλούσιο σε φυσικούς πόρους και μεγάλης στρατιωτικής σημασίας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, έχει το καθεστώς αποστρατικοποιημένης ζώνης και η μόνη χώρα που ουσιαστικά ασκεί οικονομική δραστηριότητα στο νορβηγικό έδαφος, εκτός από την ίδια τη Νορβηγία, είναι η Ρωσική Ομοσπονδία.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη