2 Ιουλ 2022

Reuters> Η ΕΚΤ θα αγοράζει ιταλικά και ελληνικά ομόλογα για να αποφύγει την κατάρρευση!


Πριν από λίγο καιρό αστειευόμασταν ότι το πονηρό σχέδιο «κατακερματισμού της αγοράς» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -το οποίο έγινε κρίσιμος παράγοντας μετά την κατάρρευση των ιταλικών ομολόγων όταν οι αγορές συνειδητοποίησαν ότι το QT (ποσοτική σύσφιξη) δεν είναι, στην πραγματικότητα, QE (ποσοτική χαλάρωση)- θα είχε ως στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού τις… ζυγές ημέρες, με υψηλότερα επιτόκια και χωρίς QE, και μετά στην καταπολέμηση του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων και της ανόδου των ιταλικών αποδόσεων τις… μονές, με NIRP (πολιτική αρνητικών επιτοκίων) και QE.


Από τον Tyler Durden/Ζerohedge

Σήμερα, αποδεικνύεται ότι δεν ήμασταν και τόσο μακριά από αυτό, γιατί αντί να μοιράσει το QE και το QT σε μονές και ζυγές ημέρες, η ΕΚΤ θα επιδιώξει την αγορά ομολόγων έναντι της πώλησης, χρημοποιώντας… γεωγραφία. Το Reuters αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη του γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους.

Η κεντρική τράπεζα, τις τελευταίες εβδομάδες, έχει χωρίσει τις 19 χώρες της ευρωζώνης σε τρεις ομάδες -δωρητές, λήπτες και ουδέτερες- με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των περιθωρίων των ομολόγων τους, σύμφωνα με συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Τα spreads, η διαφορά των τιμών αποδόσεων δύο ομολόγων, μετρώνται έναντι των γερμανικών ομολόγων, τα οποία λειτουργούν ως de-facto σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Εν ολίγοις, η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα χωρίς αξία με χρήματα από βιώσιμα ομόλογα που λήγουν (αυτά της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας). Η κίνηση αυτή, αν και σαφώς δεν είναι QT (ποσοτική σύσφιξη), έχει τουλάχιστον πιθανότητες να λειτουργήσει γιατί όπως εξηγήσαμε, μόνο η ξεκάθαρη αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα αποτρέψει την κατάρρευση των ιταλικών ομολόγων. Αυτό ακριβώς θα κάνει η ΕΚΤ, ακόμα κι αν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να ισχυριστεί με ευθύτητα ότι επιδιώκει την Ποσοτική Σύσφιξη (QT).



Η Τράπεζα θα ξεκινήσει αυτήν την «εξισορρόπηση» σήμερα Παρασκευή προκειμένου να αποτρέψει τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης από το να γίνει εμπόδιο στο σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων, εφαρμόζοντας ένα πρόσθετο σχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα.

Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τους «λήπτες» ένα μέρος από τα μετρητά από ομόλογα που αγόρασε από «χορηγούς» στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP), με τα ομόλογα από τις «ουδέτερες» χώρες να λειτουργούν ως αποθέματα ασφαλείας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι δύο λίστες των χωρών «χορηγών» και «ληπτών», οι οποίες θα επανεξετάζονται σε μηνιαία βάση, αντικατοπτρίζουν πρακτικά τη διαίρεση μεταξύ περιφερειακών (αφερέγγυων) και βασικών χωρών (φερέγγυων) που εμφανίστηκαν την περίοδο της πρώτης κρίσης χρέους της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία. Οι «λήπτες» περιλαμβάνουν μια χούφτα χώρες που θεωρούνται από τους επενδυτές ως πιο επικίνδυνες λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους ή της πενιχρής ανάπτυξής τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα: Ενώ οι αποπληρωμές ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι σημαντικές, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι η απλή επανεπένδυση των εσόδων δεν θα θα είναι αρκετή ώστε να ηρεμήσει τους επενδυτές. Έτσι, η κεντρική τράπεζα επιτάχυνε τις εργασίες για τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου που θα της επιτρέψει να πραγματοποιεί νέες αγορές όπου και όταν χρειάζονται, εάν μια χώρα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.

Περιττό να αναφέρουμε ότι αυτό δεν είναι QT (ποσοτική σύσφιξη). Αντιθέτως, είναι QE (ποσοτική χαλάρωση), και δεν αποτελεί απλά παραβίαση των περιορισμών χρηματοδότησης του ελλείμματος της Ευρώπης, αλλά χειρότερα, είναι μια στοχευμένη παραβίαση που θα εξοργίσει τα κράτη-«δωρητές» μόλις η επόμενη κρίση ομολόγων εκτοξεύσει τις βασικές αποδόσεις στα ύψη, διατηρώντας, με τεχνητό τρόπο, τα ιταλικά spreads, χαμηλά.

Αυτό θα μπορεί να γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες ή τις οικονομικές συστάσεις της ίδιας της Κομισιόν, ή από την ΕΚΤ μέσω αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους, όπως έκανε με την Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η πρώτη επιλογή θα κρατούσε την ΕΚΤ ζωντανή στον αγώνα κατά της κρίσης, αλλά θα την καθιστούσε εξαρτημένη από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το τελευταίο θα έδινε στους κεντρικούς τραπεζίτες μεγαλύτερο λόγο και ισχύ, αλλά θα προσέφερε λαβή για να τους αποδοθούν κατηγορίες ότι εμπλέκονται στην πολιτική.

Η ΕΚΤ θα μπορεί στη συνέχεια να αποστραγγίζει μετρητά από το τραπεζικό σύστημα για να αντισταθμίσει τις αγορές ομολόγων της, πιθανότατα μέσω ειδικών δημοπρασιών στις οποίες οι τράπεζες θα μπορούν να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερα επιτόκια εάν «σταθμεύσουν» τα κεφάλαια τους στην κεντρική τράπεζα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θα ανακοινώσουν το οικονομικό μέγεθος του νέου προγράμματος, καθώς ελπίζουν ότι με την απλή ανακοίνωσή του θα σταθεροποιηθούν οι αγορές και ίσως τελικά να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουν.

κουρδιστο πορτοκαλι
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη