30 Ιουλ 2022

«Tείχος» απέναντι στην Τουρκία από Γερμανία και Γαλλία -Σαφή μηνύματα στήριξης στην Ελλάδα


Ένα διπλό μήνυμα στήριξης, απέναντι στον αναθεωρητισμό και τις προκλήσεις της Τουρκίας, έστειλαν Γερμανία και Γαλλία χθες στην Ελλάδα.


Το πρώτο «σινιάλο» ήρθε από τη Γερμανία, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ΥΠΕΞ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.

Κατά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά αιφνιδιάστηκε καθώς άκουσε τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών να αποδέχεται ανεπιφύλακτα τα ελληνικά επιχειρήματα, αλλάζοντας με τον τρόπο αυτό μια από τις θεωρούμενες σταθερές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας της.

Η κυρία Μπέρμποκ, μάλιστα, συνέδεσε με έμμεσο τρόπο τον ρωσικό και τον τουρκικό αναθεωρητισμό, δηλώνοντας ότι το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας το νιώθει διαφορετικά στην Αθήνα από ό,τι στο Βερολίνο.

«Και το ίδιο συμβαίνει και με τις δύο βαλτικές χώρες και την εγγύτητά τους με τη Ρωσία», πρόσθεσε. «Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αφουγκραζόμαστε, να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά και να ακούμε, να παρακολουθούμε τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και να δούμε τι σημαίνει αυτό και για τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας», επισήμανε.

Κανένα περιθώριο από Μπέρμποκ: Τα ελληνικά νησιά αποτελούν ελληνικό έδαφος
Το πιο σαφές μήνυμα της Μπέρμποκ δόθηκε, ωστόσο, στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό της, Νίκο Δένδια. Απευθυνόμενη στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών η κυρία Μπέρμποκ δήλωσε ρητά ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν ελληνικό έδαφος και ότι η γερμανική κυβέρνηση στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας, προς όφελος και της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Ξέρω ότι από τη δική σας πλευρά οι γείτονές σας, η Τουρκία, σας δημιουργούν μεγάλους προβληματισμούς», σημείωσε η κυρία Μπέρμποκ. «Συζητήσαμε επί μακρόν επ' αυτού, διότι τα πράγματα είναι διαφορετικά σήμερα από ό,τι πριν από 15 χρόνια. Για εμένα είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης. Και αυτό άλλωστε, η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας, είναι αυτό που επιθυμεί ο Πούτιν».

Αξίζει να τονιστεί ότι στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης τέθηκε και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων με την Μπέρμποκ να επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει επενδύσεις στα χωριά που επλήγησαν από τους ναζί.

Έξαλλος ο Τσαβούσογλου: On air «επεισόδιο» με Μπέρμποκ
Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ στη συνέχεια της ημέρας μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου δεν έκρυψε την οργή του, κάνοντας λόγο για «ελληνική προπαγάνδα» και μεροληπτική στάση εκ μέρους της Γερμανίας.

Αναφερόμενος, προφανώς, στην Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου είπε, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, πως «το ότι ένα μέρος είναι μέλος της ΕΕ δεν σημαίνει ότι λέει την αλήθεια».

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για προκλητική στάση και προπαγάνδα, λέγοντας:

«Η Γερμανία θα πρέπει να κρατήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και να μην παίζει το παιχνίδι των ελληνικών και κυπριακών προκλήσεων και προπαγάνδας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη συνέχεια, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της «Sabah», είπε ότι η Γερμανία είχε ουδέτερη στάση ως μεσολαβητής σχετικά με τις διαφορές Τουρκίας και Ελλάδας, «αλλά έχει χάσει την αμεροληψία της».

Η Τουρκία ανησυχεί για την αύξηση της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη, δήλωσε στη συνέχεια ο Τσαβούσογλου. «Η Τουρκία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τα πολιτικά εμπόδια για την ένταξη», είπε, ακόμα.

«Μεταφέραμε τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με τις δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων στη Γερμανία και αναμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες», ανέφερε ακολούθως.

Η απάντηση της Μπέρμποκ
«Δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου με την κλιμάκωση της έντασης», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ και τόνισε ότι «έχουμε κοινά εξωτερικά όρια» και ότι τα σύνορα αυτά της ΕΕ είναι σημαντικά.

«Εμείς δεν κάνουμε προπαγάνδα, ως μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης ενδιαφερόμαστε και για τα σύνορα της χώρας αλλά και για της ΕΕ», απάντησε στον Τσαβούσογλου η Γερμανίδα υπουργός.

Δεύτερο «ράπισμα» στην Άγκυρα, από τη Γαλλία
Περίπου την ίδια ώρα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας συναντούσε στο Παρίσι την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά. Η Κολονά, κατά τη συζήτηση που είχαν, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Γαλλία, όπως στο παρελθόν και όπως έχει επαναλάβει και ο Γάλλος πρόεδρος, είναι σύμμαχος και φίλη χώρα με την Ελλάδα και θα σταθεί αλληλέγγυα έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της.

«Θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις και πραγματικά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε στο πλευρό σας», διαμήνυσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Σημείωσε πως ο Νίκος Δένδιας την ενημέρωσε για «τη μεγάλη του ανησυχία όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, τις απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, κάποιες δηλώσεις ενός εταίρου μας».

Αναφερθείσα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισήμανε πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή για την Ελλάδα και τη Γαλλία, αλλά και μια περιοχή ανησυχίας.

Ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, η Κατρίν Κολονά έκανε λόγο για ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει με τον Νίκο Δένδια την καλή συνεργασία που είχε με τον προκάτοχό της, Ζαν-Ιβ Ντριάν.

Κάνοντας απολογισμό της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, που από το προηγούμενο καλοκαίρι συμπληρώνει την παλιά φιλία μεταξύ των κρατών, η Γαλλίδα υπουργός είπε πως από τους πρώτους μήνες «είδαμε τους καρπούς αυτής της συνεργασίας».

Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την αλληλεγγύη που κατέδειξε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στη Γαλλία. «Είναι μια αλληλεγγύη η οποία κατέδειξε στην πράξη με δύο Καναντέρ, τα οποία μας βοήθησαν πολύ στη μάχη κατά των πυρκαγιών» ανέφερε, και υπενθύμισε το προηγούμενο καλοκαίρι τη γαλλική βοήθεια στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του Μηχανισμού Αλληλεγγύης της ΕΕ και διαμήνυσε πως «μαζί είμαστε πάντοτε πιο ισχυροί».

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε τη σημασία μιας κοινής προσέγγισης της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την αναγκαιότητα να καταπολεμήσουμε τις ψευδείς ειδήσεις που έρχονται από τη Μόσχα, η οποία επιδιώκει να ξεχάσουμε τις αιτίες του πολέμου» είπε η κυρία Κολονά, και υπογράμμισε την ανάγκη να καταπολεμηθεί πιο αποφασιστικά η ρωσική στάση και να εξεταστούν οι συνέπειες αυτού του πολέμου στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

«Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη των οικονομικών και των γεωπολιτικών συνεπειών που απορρέουν από την εισβολή στην Ουκρανία» προσέθεσε, και έδωσε έμφαση στις επιπτώσεις του πολέμου στην ενέργεια.

Άλλωστε η ενεργειακή ασφάλεια συζητήθηκε μεταξύ των δύο υπουργών και ειδικά οι τελευταίες αποφάσεις που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Κινούνται σε μια θετική κατεύθυνση και διασφαλίζουν την ευρωπαϊκή ομογένεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και θα πρέπει να πάμε ακόμα παραπέρα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και προέταξε την ανάγκη διασφάλισης της ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και ειδικότερα από τη Ρωσία.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη