4 Ιουλ 2022

Τί έχει “τρελλάνει” τα τουρκικά UAV στο Αιγαίο;


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Εδώ και κάποιον καιρό, οι πτήσεις των τουρκικών UAV στα Μικρασιατικά παράλια και στο Αιγαίο, δεν είναι “ήρεμες” όπως πριν. Υπάρχουν κάποια στοιχεία διαφοροποιήσεως της τακτικής που εφαρμοζόταν από ελληνικής πλευράς. Και ένα από τα βασικά αίτια, είναι ότι πλέον οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου που παρεμβάλει στην ομαλή λειτουργία και πτήση τους.

Στις 1 Ιουλίου η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Βασίλης Νέδος) αποκάλυψε την ύπαρξη συστήματος αντι-UAV που έχει δημιουργήσει μια “ομπρέλα” στην ανατολική μεθόριο. H διαρροή, προφανώς απέβλεπε σε κάτι.

Αυτό που μπορούμε να μεταφέρουμε, είναι ότι το δίκτυο που έχει δημιουργηθεί με βάση το συγκεκριμένο σύστημα (Counter Unmanned Air Systems) εντοπίζει και παρεμβάλει καταλλήλως τα UAV από μεγάλες αποστάσεις. Το αποτέλεσμα είναι τα τουρκικά Anka ή Bayraktar TB2 να “τυφλώνονται” και να τίθενται σε κατάσταση αυτόματης περιφοράς για λόγους ασφαλείας, χωρίς ικανότητα παρεμβολής από τον σταθμό ελέγχου, παύοντας αυτομάτως η πτήση τους να είναι αποδοτική για τους σκοπούς που προγραμματίστηκε.

Αυτή η αλλαγή στην “επιχειρησιακή κατάσταση”, είναι μια από τις πηγές εκνευρισμού για την τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα, καθώς έχει ενοχληθεί σφόδρα. Από την μία οι Τούρκοι χειριστές στους επιγείους σταθμούς ελέγχου δεν μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά από την άλλη οι Έλληνες περνούν… διασκεδαστικές καταστάσεις παρακολουθώντας επί ώρες τα ίχνη των τουρκικών UAV να εκτελούν σαν “τρελλά” κύκλους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα UAV δεν εισέρχονται στο FIR Αθηνών ή ότι δεν πραγματοποιούν παραβάσεις και υπερπτήσεις. Η κατάσταση όμως είναι πιο συγκρατημένη, οι πτήσεις δεν είναι αποδοτικές και είναι πάντοτε στην ευχέρεια των Ελλήνων χειριστών, βάσει των υφισταμένων διαταγών, να απαντούν με τον δέοντα τρόπο απέναντι στην συγκεκριμένη παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων.

*H φωτογραφία από το Flightradar24 είναι ενδεικτική και δεν σχετίζεται με πραγματική περίπτωση εισόδου τουρκικού UAV στο FIR Αθηνών, που αναφέρει το άρθρο.

doureios.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη