4 Αυγ 2022
Σε επιφυλακή η Ελλάδα για το «Abdulhamid Han» - Όλα τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα
Σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε τουρκική πρόκληση είναι η Ελλάδα, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στο πλωτό γεωτρύπανο "Abdulhamid Han", το οποίο σύμφωνα με την Άγκυρα θα ξεκινήσει για την Ανατολική Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου.
Παρά το γεγονός ότι έως τώρα όλες οι ενδείξεις αλλά και τα στοιχεία που διαθέτει η Αθήνα δεν δίνουν πολλές πιθανότητες σε σενάρια που αναμένεται να εκτινάξουν την ένταση, κάθε άλλο παρά επαναπαύεται.
Τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα
Τα σενάρια που εξετάζει η ελληνική πλευρά είναι τρία: Την ανάπτυξη του γεωτρύπανου νοτίως της Καρπάθου, στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, την αποστολή του στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ ή στην κατεχόμενη Καρπασία όπου η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει έρευνες στο παρελθόν.
Το Ισραήλ πάντως, φρόντισε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αμφισβήτησης του τουρκολιβυκού μνημονίου ζητώντας από την Ελλάδα την έκδοση NAVTEX για ασκήσεις νοτίως της Κρήτης.
Η Άγκυρα έδειξε τον εκνευρισμό της εκδίδοντας αντιNavtex για αεροναυτική άσκηση στην ίδια περιοχή.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία εμμένει στην ακραία ρητορική με τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» να ζητά την αποστολή του γεωτρύπανου στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
«Ας στείλουμε αυτά τα πλοία εκ μέρους της "ΤΔΒΚ" στην περιοχή της συμφωνίας με τη Λιβύη. Ας κάνουν έρευνα με αυτή τη σημαία. Ας είναι η "ΤΔΒΚ" απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Έτσι θα θέσουμε τις βάσεις για τη de facto αναγνώριση της "ΤΔΒΚ"», ανέφερε ο Τζιχάτ Γιαιτζι, Ναύαρχος ε.α.
Η Ελλάδα ενισχύει συνεχώς τις στρατιωτικές της συμμαχίες
Την ίδια ώρα, ασκήσεις με σημαντικά μηνύματα διεξάγονται μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων χωρών.
Συνεκπαίδευση Μαχητικών Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN των ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, διεξήχθη την Δευτέρα 01 Αυγούστου 2022 στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην εν λόγω συνεκπαίδευση συμμετείχαν 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 BLOCK 52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας και 4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-18 από το USS HARRY S. TRUMAN, σε αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.