4 Αυγ 2022

Κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη «κυκλώνουν» την Ταϊβάν - Σοβαρός κίνδυνος «ατυχήματος»


Κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν σήμερα στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, λίγο μετά την αναχώρηση της Νάνσι Πελόζι σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail. Πρόκειται για μια διπλωματική επίσκεψη που εξόργισε το Πεκίνο και προκάλεσε απειλές για αντίποινα.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail, συνολικά, 27 αεροπλάνα εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, γεγονός που οδήγησε σε αμυντικά μέτρα. Οι παραβιάσεις έρχονται εν μέσω μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων του Πεκίνου που θα διεξαχθούν τις επόμενες πέντε ημέρες και θα οδηγήσουν το νησί σε έναν αποκλεισμό.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν δήλωσαν ότι «είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν την κυριαρχία, την ελευθερία και τη δημοκρατία μας» σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε μαζί με ένα βίντεο με μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια, επιθετικά ελικόπτερα και πολεμικά πλοία σε ελιγμούς.

Οι ασκήσεις της Κίνας θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά και βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στη θάλασσα ανατολικά του νησιού, όπως ανέφερε ο στρατός.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

Το Πεκίνο θα λάβει "όλα τα απαραίτητα μέτρα" για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Ο Σι Τζινπίνγκ αντέδρασε έντονα στην επίσκεψη της Πελόζι, η οποία έρχεται εβδομάδες πριν αναλάβει μια ιστορική τρίτη θητεία ως ηγέτης της Κίνας στο Συνέδριο του Κόμματος.

Αναλυτές αναφέρουν πως το να γεμίσει η περιοχή με στρατεύματα που πραγματοποιούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά ενέχει τον κίνδυνο ατυχήματος που θα μπορούσε να πυροδοτήσει σύγκρουση.

Την ίδια ώρα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Οι δυνάμεις των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η παρουσία δυνάμεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή και συγκεκριμένα: Το Σασέμπο USS America
Το Οκινάουα USS Tripoli
Στην Νότια Κινεζική Θάλασσα πολύ κοντά στην Ταϊβάν κινείται το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan
Ενώ στην Χαβάη υπάρχει το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και το USS Esse
Σκληρά μέτρα κατά της Ταϊβάν λόγω Πελόζι

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με την Κίνα να προχωρά και σε σκληρά μέτρα κατά της Ταϊβάν, λόγω Πελόζι.

Η επίσκεψη Πελόζι είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σχεδόν εμπορικού αποκλεισμού στο νησί, καθώς στα είδη που απαγόρευσε το Πεκίνο, περιλαμβάνονται: Λαχανικά, Φρούτα, Μπισκότα, Παιδικές τροφές, Κέικ, Ποτά, Φρέσκα θαλασσινά. Το Πεκίνο προχώρησε από το πρωί στην ακύρωση και κυρίως την αναπροσαρμογή δεκάδων αεροπορικών πτήσεων, θέλοντας να εξασφαλίσει καθαρό αεροπορικό διάδρομο στα στενά για τις επόμενες ώρες.
Πραγματικά πυρά

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σε αντίδραση σειρά ναυτικών και αεροπορικών στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά γύρω από το νησί.

Στα γυμνάσια θα συμπεριληφθούν ρίψεις «πραγματικών πυρών μακρού βεληνεκούς» στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική χώρα.

Σε ορισμένες τοποθεσίες, οι κινεζικές επιχειρήσεις θα φθάσουν 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Ταϊβάν, με βάση τις συντεταγμένες που ανακοίνωσε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.

Μπροστά στον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος από λάθος υπολογισμό, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ταϊβάν προσπάθησαν να φανούν αποφασιστικοί και ταυτόχρονα να διατηρήσουν ψύχραιμο τον πληθυσμό.

«Το υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενίσχυσε τις προετοιμασίες του και θα αντιδράσει με τον προσήκοντα τρόπο τη χρονική στιγμή που κρίνει εκείνο», ανέφερε.

Ο στρατός θα «μείνει στις θέσεις του και θα προστατεύσει την εθνική ασφάλεια. Ζητάμε από το κοινό να παραμείνει ήρεμο και να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις».

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη παρεισέφρησαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το ακρώνυμο του όρου air defense identification zone στα αγγλικά), που πάντως είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Στην άλλη πλευρά του στενού, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε οικονομικές κυρώσεις, όπως ιδίως την αναστολή της εξαγωγής άμμου στην Ταϊβάν. Πρόκειται για πρώτη ύλη-κλειδί για την κατασκευή ημιαγωγών, ενός από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της νήσου.

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία εξέφρασε την «ανησυχία» της για «τις στοχευμένες στρατιωτικές ενέργειες» του Πεκίνου σε αντίποινα για την επίσκεψη της κυρίας Πελόσι, ορισμένες από τις οποίες θα εκτυλιχτούν εντός της ιαπωνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Το Τόκιο «εξέφρασε την ανησυχία του» στο Πεκίνο με δεδομένη τη «φύση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» που θα συμπεριλάβουν «πραγματικά πυρά», εξήγησε ο Χιροκάζου Ματσούνο, εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Η Νάνσι Πελόζι ανέφερε νωρίτερα, σε ομιλία της στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν, πως πήγε «με ειρήνη» στην περιφέρεια ως «φίλη».
«Κατάφωρη παραβίαση»

«Ερχόμαστε ως φίλοι στην Ταϊβάν, ερχόμαστε με ειρήνη στην περιφέρεια», είπε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των αντιπροσώπων, που επισκέπτεται τη νήσο εδώ και 25 χρόνια. Εξήρε την Ταϊβάν διότι είναι «μια από τις πιο ελεύθερες χώρες στον κόσμο».

Η 82χρονη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, 3η στη σειρά διαδοχής του προέδρου Τζο Μπάιντεν εάν απαιτηθεί, δεν είχε αναγγείλει την επίσκεψή της στην Ταϊβάν, όμως αυτή αποτελούσε το αντικείμενο έντονης σεναριολογίας εδώ και αρκετές ημέρες και προκάλεσε πριν καν γίνει την αντίδραση του Πεκίνου.

Με την άφιξη της κυρίας Πελόσι στην Ταϊβάν, το κινεζικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε «κατάφωρη παραβίαση» των αμερικανικών δεσμεύσεων προς την Κίνα που «καταφέρνουν σοβαρό πλήγμα στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής».

Κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στο Πεκίνο, τον Νίκολας Μπερνς, και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Σιέ Φανγκ του εξέφρασε την «έντονη διαμαρτυρία» της χώρας του, διαμηνύοντας πως «η πρωτοβουλία» της κυρίας Πελόσι να πάει στην Ταϊβάν «είναι εξαιρετικά σοκαριστική και οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές», σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων είναι διοικητικά ανεξάρτητο από το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1949), αλλά το Πεκίνο σκοπεύει να το επανεντάξει στην επικράτειά του και εναντιώνεται σε κάθε διεθνή νομιμοποίηση της κυβέρνησής του.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη