Δραματική δήλωση Βούτσις ενώ δεκάδες Κοσσοβάροι κομάντος εισήλθαν στο σερβικό Zubin Potok προκαλώντας οργή στο Βελιγράδι
“Μπουρλότο” ετοιμάζουν να βάλουν Σέρβοι και Κοσοβάροι στην Βόρεια Μιτρόβιτσα στα σύνορα του... Κοσσυφοπεδίου με την Σερβία, αφού η παράταση για τον νόμο για τις αλβανικές πινακίδες και τα διαβατήρια λήγει στις 01 Σεπ 2022. Πριν λίγο σερβικά και αλβανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δεκάδες δυνάμεις της Ειδικής Μονάδας του Κοσσυφοπεδίου εθεάθησαν στο χωριό Jabukë στην περιφέρεια Zubin Potok.
Σύμφωνα με την σερβική εφημερίδα Novosti, μια μεγάλη συνοδεία θωρακισμένων οχημάτων του Κοσσυφοπεδίου εθεάθη κοντά στο Zubin Potok.
Πρόκειται για Land Cruiser, θωρακισμένα οχήματα Hummer H1 και μια μπουλντόζα, μαζί με πανοπλους Κοσοβάρους στρατοχωροφύλακες.
Εν τω μεταξύ, η σερβική ιστοσελίδα Kosovo-Online, αναφέρει ότι Σέρβος δημοσιογράφος κινήθηκε πριν λίγο προς την κατεύθυνση του σερβικού χωριού Jabukë, αλλά τον σταμάτησε η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου.
Ο αρχηγός της Ειδικής Μονάδας της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου είπε στον δημοσιογράφο ότι επικοινώνησε με τις αρχές στην Πρίστινα και ότι λόγω της προσωπικής του ασφάλειας δεν μπορούσε να του επιτρέψει να εισέλθει στο χωριό Jabukë, κάτι που μεταφράζεται σε αποκλεισμό του χωριού το οποίο σήμανε συναγερμό στο Βελιγράδι.
Δηλώσεις του Σέρβου προέδρου σε δραματικό τόνο δείχνουν κυοφορούμενη ανάφλεξη στην περιοχή μετά την 01 Σεπ. 2022
Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, δήλωσε σήμερα στα εγκαίνια της Έκθεσης Δαμάσκηνων στην Osečina. ότι η Σερβία αντιμετωπίζει έναν δύσκολο αγώνα για να διατηρήσει τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και δύσκολες στιγμές λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
«Σε μια εκκλησία στη Σερβία, έξι δαμάσκηνα φυτρώνουν στραμμένα προς την κατεύθυνση του Κοσσυφοπεδίου. Καθώς ο σερβικός μεσαιωνικός στρατός βρίσκονταν γύρω από την εκκλησία μετά την λειτουργία, τα δαμάσκηνα “κοιτούσαν” προς αυτή την κατεύθυνση, “προσευχόμενα” μαζί με τους Σέρβους ιππότες για τη νίκη”, έτσι λέει ο σερβικός θρύλος που καταλήγει ότι αυτά τα έξι δαμάσκηνα θα έρθουν στην θέση τους όταν επιστρέψει νικηφόρος ο σερβικός στρατός», είπε Ο Σέρβος πρόεδρος.
Ο Βούτσιτς στην αρχή της ομιλίας του, τόνισε ότι η Σερβία αντιμετωπίζει έναν δύσκολο αγώνα για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και δύσκολες στιγμές λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά ότι το πιο σημαντικό είναι «να κάνουμε πάντα τα πάντα για την πατρίδα μας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια αποφασιστική και έξυπνη πολιτική για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Σερβίας και του μέλλοντος των παιδιών της.
Ο Βούτσιτς είπε ότι χρειάζεται μια σοβαρή και ισχυρή πολιτική για «να προστατεύσουμε τη χώρα και να πούμε σε όσους επιτίθενται στη χώρα μας ότι θα πέσουμε πάνω τους σαν Καταιγίδα».
Εκατοντάδες Ρώσοι πράκτορες και μισθοφόροι στρατιωτικοί στην Σερβία καταγγέλλει Αλβανός στρατηγός
Το δύσκολο και επικίνδυνο παζλ στην περιοχή αυτό του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου συμπληρώνει ο Αλβανός στρατηγός Dritan Demiraj.
Ο ίδιος αναφέρει προσεκτικά: “Σε αυτήν την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, οι επιθέσεις σερβικών παράλληλων δομών είναι συνεχείς τις τελευταίες ημέρες με τη συμμετοχή Ρώσων κομάντος της ομάδας «Βάγκνερ», οι οποίοι έχουν στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου στη λίμνη Ujman.
Οι ίδιοι έχουν είχαν αποκλείσει τους δρόμους στις επίσημες συνοριακές διελεύσεις σε Jarinje και Bërnjak, πραγματοποίησαν έξι επιθέσεις με όπλα τον Απρίλιο του 2021, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι το Βελιγράδι και η Ρωσία βρίσκονται πίσω από αυτά τα επεισόδια, που επιδιώκουν να περιπλέξουν την κατάσταση στην περιοχή όσο το δυνατόν περισσότερο.
Στις 7 Αυγούστου 2022, ο Αρχηγός του Σερβικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Milan Mojsilović, μαζί με τους αρχηγούς άλλων στρατιωτικών διοικήσεων, επισκέφθηκαν τις μονάδες της στρατοχωροφυλακής και τις σερβικές ένοπλες μονάδες στη χερσαία συνοριακή περιοχή με το Κοσσυφοπέδιο, και συγκεκριμένα τις στρατιωτικές βάσεις Tabalije» και «Rudnica».
Σκοπός της σερβικής στρατιωτικής ηγεσίας ήταν να εξετάσουν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες να αντιδρούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε περίπτωση ανάγκης.
Στο Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας υπάρχει γραφείο αντιπροσωπείας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στη Νις, περίπου 160 χλμ. από την πρωτεύουσα, βρίσκεται το «Ανθρωπιστικό Κέντρο» της Ρωσίας, το οποίο λειτουργεί με δεκάδες Ρώσους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας FSB, GRU και SVR, αποστολή των οποίων είναι να συλλέγουν πληροφορίες για χώρες στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Όμως η επιθετικότητα που επέδειξε η Σερβία τις τελευταίες ημέρες δεν είναι παρά η συνέχιση ενός ξεκάθαρου 20ετούς σχεδίου, όπου 48 επιχειρησιακές στρατιωτικές βάσεις έχουν κατασκευαστεί και αναπτυχθεί μόνο στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, εκ των οποίων οι 28 είναι του στρατού και οι 20 της στρατοχωροφυλακής.
Η συνεργασία της Ρωσίας με τη Σερβία φαίνεται και στην ομάδα φιλίας Σερβίας-Ρωσίας, όπου από τα 250 μέλη του σερβικού κοινοβουλίου, τα 151 από αυτά ανήκουν σε αυτήν την ομάδα.
Αυτή τη στιγμή, η Σερβία έχει τοποθετήσει τις δυνάμεις της κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο.
Η κύρια δύναμη που περιπολεί στα σύνορα είναι η σερβική Ταξιαρχία στρατοχωροφυλακής που αποτελείται από 4 τάγματα.
Το 4ο τάγμα αποτελείται από πολλά μέλη των σερβικών ειδικών δυνάμεων «Cobra», (αντιτρομοκρατικές μονάδες) και μια επίλεκτη αστυνομική δύναμη.
Αυτές είναι οι δυνάμεις που φυλάνε και περιπολούν τα σύνορα. Οι περιπολίες τους πραγματοποιούνται 24 ώρες το 24ωρο και πραγματοποιούνται από επίλεκτα μέλη τεσσάρων ενόπλων.
Δύο άτομα είναι εξοπλισμένα με πολυβόλο AK-47, (βελτιωμένο σερβικό μοντέλο), το τρίτο μέλος έχει πολυβόλο σερβικής παραγωγής, μοντέλο Μ -84 διαμέτρημα 7,62 x 54 mm και το τέταρτο μέλος είναι ελεύθερος σκοπευτής κατέχοντας τυφέκιο 'Crna Strela", σερβικής παραγωγής με διαμέτρημα 12,7 mm ή M-76 7,92 x 57 mm.”, αναφέρει ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Το σκηνικό στην περιοχή είναι στημένο πολύ προσεκτικά, για πολεμικές επιχειρήσεις και όχι για “συζητήσεις” και συνεννόηση.
Οι Σέρβοι ξέρουν ότι το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκει να γίνει κανονικό κράτος, το οποίο θα ενωθεί σίγουρα αργότερα με την Αλβανία, και για αυτό ετοιμάζονται να αντιδράσουν δυναμικά.
Ρωσία και δύση έχουν και αυτές τα δικά τους σχέδια, σε μια περιοχή που δεν έχει ησυχάσει από το 1999, έχοντας μόνο διαλείμματα ειρήνης.
Για όσους γνωρίζουν την περιοχή του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου, τίποτα δεν είναι όπως δείχνει, και μια σπίθα αρκεί να ξεκινήσει μια νέα “Λιβύη” ή μια “ Συρία”, σε χρόνο μηδέν, αφού οι 50.000 Σέρβοι κάτοικοι, κατέχουν οπλισμό στα σπίτια τπυς, έτοιμοι να δράσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Δεν έχουν σημασία λοιπόν τα ωραία λόγια ξένων αξιωματούχων που ακούμε για την ανάγκη διευθέτησης των προβλημάτων Σέρβων και Αλβανών, αφού το εθνοτικό μίσος “βράζει”, και μπορεί να ξεσπάσει από στιγμή σε στιγμή, ακόμα και για ασήμαντη αφορμή.