4 Αυγ 2022

Μέτρα-έκπληξη θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ


Με το βλέμμα στη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ασθενέστερους το Μαξίμου σχεδιάζει νέο «πακέτο» στήριξης της κοινωνίας, θέλοντας να διασφαλίσει ότι η ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές, όχι μόνο δε θα έχει απώλειες από τις σημερινές δυνάμεις της αλλά θα αυξήσει την εκλογική επιρροή της, ενισχύοντας ταυτόχρονα και το κοινωνικό αποτύπωμα της.

Του Κώστα Πασίση


Έχοντας κλείσει οριστικά το «κεφάλαιο» των πρόωρων εκλογών ο Πρωθυπουργός εστιάζει στην ανακούφιση όσων πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και στο σταδιακό «χτίσιμο» του νέου πολιτικού, κατά πολλούς και προεκλογικού αφηγήματος καθώς η κυβέρνηση έχει μπει στην τελική ευθεία, έχοντας μια διαφορά 8 έως 10 μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ.

Τα νέα φιλολαϊκά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, αφού προηγουμένως έλθει στη Βουλή νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μέτρα όπως η συνέχιση της επιδότησης στα καύσιμα μέχρι το τέλος του έτους και αυξημένο επίδομα θέρμανσης που θα αφορά περισσότερα νοικοκυριά από τον περσινό Χειμώνα.

Αυτά εμφανίζονται ως «κλειδωμένες» παρεμβάσεις. Από κει και πέρα υπό συζήτηση είναι επιπλέον «κινήσεις», όπως είναι η λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας» με στόχο την ανακούφιση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις, που είναι «παγωμένες» εδώ και πολλά χρόνια, ένα εμβληματικό μέτρο, που εκτιμάται ότι θα κάνει «γκελ» στη συγκεκριμένη εκλογική δεξαμενή.

Ένα μέτρο που θα συνοδευθεί από ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Νομοσχέδιο που αφορά τις παραγραφές χρεών ιδιωτών σε σχέση με τον ΕΦΚΑ, αλλά και την αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς το εν λόγω Ταμείο.

Το νέο πακέτο υπολογίζεται σε δυο δις ευρώ, δημοσιονομικός χώρος που θα βρεθεί από τα φετινά αυξημένα έσοδα του τουρισμού και την φορολογία και αν όλα πάνε καλά στον οικονομικό σχεδιασμό μπορεί να συζητηθεί και το ενδεχόμενο για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα εν λόγω πρόσθετα μέτρα σχεδόν τα προανήγγειλε μιλώντας σε σύσκεψη με φορείς της Κεφαλονιάς. «Θα εξαντλήσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη στήριξη των πολιτών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός προέβη στη συγκεκριμένη δέσμευση, έχοντας κατά νου την καλή πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, που θα λύσει τα χέρια του κατά τη διάρκεια του δύσκολου Χειμώνα.

Μια πορεία που επιβεβαιώνεται τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από ξένους οίκους αξιολόγησης.

Στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπεται ανάπτυξη 3,2% για φέτος και 4,1% το 2023. Ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπει ότι φέτος θα φτάσει σε μέσα ετήσια επίπεδα το 7,6%, για να αποκλιμακωθεί κάτω από το 2% το 2023.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θερινές προβλέψεις της βλέπει για την Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης 4% για το 2022 και 2,4% για το 2023.

Παράλληλα περιμένει και άνοδο του πληθωρισμού στο 8,9% για φέτος.

Ο ΟΟΣΑ επίσης, στην έκθεση του, αναμένει ανάπτυξη 2,8% για φέτος και 2,5% για τ ο 2023, ενώ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 8,8% για φέτος, για να μειωθεί στο 3,5% το 2023.

Αυτή τη στιγμή το μόνο που ανησυχεί το Μαξίμου, αλλά και το οικονομικό επιτελείο είναι η αβεβαιότητα που υπάρχει στο διεθνές ενεργειακό επίπεδο και τα «σύννεφα πολέμου» που πλανώνται σε κομβικά σημεία του πλανήτη…https://www.thepresident.gr/2022/08/04/metra-ekplixi-tha-anakoinosei-o-mitsotakis-sti-deth/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη