11 Σεπ 2022

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη: «Ή δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη επιστροφή στη συμφορά»

 



«Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά» διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».


Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής λίγα λεπτά μετά τις 20:30, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που γέμισε το συνεδριακό κέντρο, για να παρακολουθήσει την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς.

Το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά τον χρόνο παραμένοντας ένα: μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν, αναπνέοντας τον αέρα μιας δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν γι' αυτούς και τις οικογένειες τους, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και δημαγωγία , ενώ η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν μόνο σε νίκες, υπογράμμισε και σημείωσε πως ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή εποπτεία.

«Καλούμαστε να κάνουμε ιστορικές επιλογές. Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω»

«Καλούμαστε να κάνουμε ιστορικές επιλογές. Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του στο Βελλίδειο. «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά» είπε.

Ποτέ καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσες προκλήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αλλά η χώρα στάθηκε όρθια, δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: Βρίσκομαι για 4η χρονιά στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός, οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί: ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά.

Ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησής του ανέφερε πως πλέον οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ κατα 35%, οι επιχειρήσεις πληρώνουν χαμηλότερο φόρο, η χώρα πρωταγωνιστεί στις φοροελαφρύνσεις. Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 5%.

Αυτά δικαιώνουν το σύνθημά μας: Το είπαμε, το κάναμε.

"Όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα - με μια λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν" υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Δρομολογούμε έργα πνοής που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και την κάνουν πρωταγωνίστρια: Το αεροδρόμιο είναι ήδη έτοιμο. Το μετρό έχει μπει σε τροχιά παράδοσης στο τέλος του 2023. Ο νέος περιφερειακός "fly over" και η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης" είπε ο πρωθυπουργός.

Οχι, κύριε Ερντογάν

Υποσχεθήκαμε περήφανη πατρίδα και την έχουμε. Μια πατρίδα μεγαλύτερη που επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια με στρατηγικές αμυντικές συμφωνίες με πιο σημαντικές αυτές με ΗΠΑ και Γαλλία, είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο "προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας η απάντησή μας είναι επιφυλακή μας, η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, η ενίσχυση της οικονομίας, η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο" είπε ο πρωθυπουργός. "Άλλωστε στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει όλη τη δύναμη του Έθνους μας: Οχι, κύριε Ερντογάν. Και για να το πω στη γλώσσα που καταλαβαίνει καλύτερα: Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα".

Παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός μίλησε για επιχειρησιακό λάθος για το οποίο η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως την αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Πρόσθεσε πως το θέμα είναι πλέον στα χέρια δικαιοσύνης και την ευθύνη της Βουλής. Απηύθυνε πάντως εκ νέου προειδοποίηση: Η υπηρεσία της ΕΥΠ όμως θα είναι ακόμη πιο πολύτιμη στα χρόνια που έρχονται. Έχω ευθύνη να μην επιτρέψω να βαλτώσει η ΕΥΠ και να διαλυθεί.

Ενεργειακή κρίση

Η ενεργειακή κρίση γίνεται οικονομική κρίση, είπε ο πρωθυπουργός. Η απάντησή μας πρέπει να είναι και ευρωπαϊκή συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας: Η ενεργειακή ανασφάλεια είναι επιδίωξη της Μόσχας να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή αστάθεια. Να προετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα αλλά να μην επιτρέψουμε στον θύτη να επιβληθεί στα θύματα. Η αγανάκτηση όμως δεν πρέπει να είναι τυφλή, πρέπει να επιστραφεί στον κ. Πούτιν που την προκαλεί. Στην Ουκρανία είμαστε με τον αμυνόμενο και το Διεθνές Δίκαιο. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει η απειλή από τον γείτονα.

Πάνω δέκα φορές η τιμή του φυσικού αερίου

Όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως καμία αύξηση όποιος σας λέει το αντίθετο σας πουλάει φθηνά ψέματα σε ακριβή τιμή, είπε ο Κ. Μητσοτάκης. Η χώρα έχει πρωθυπουργό που δεν δέχεται πιέσεις. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εκλογές στο τέλος της 4ετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε πως εθνική αναγκαιότητα είναι η δυνατότητα της χώρας να απαντά σε κάθε νέα πρόκληση. Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή που να αποφασίζει χωρίς να μπλεκόμαστε σε ατελέσφορα καράβια.

Και έθεσε το δίλημμα σε κάθε πολίτη: Θα δοθεί ευκαιρία σε αυτούς που κράτησαν τον τόπο όρθιο, σε αυτούς που κράτησαν τον τόπο όρθιο και έβαλαν τη χώρα σε τροχιά εκσυγχρονισμού;

"Αν δεν τις αναλάβουμε εμείς τότε ποιος;" διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολίτες, μιλώντας για τις νεες ευθύνες που έρχονται.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη