6 Σεπ 2022

Ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση: Ψάχνουν για έκτακτα μέτρα και σωσίβιο στην Ευρώπη


Τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από τον ευρωπαϊκό ορίζοντα «απλώνονται» ήδη και στη χώρα μας, η οποία, βρίσκεται και αυτή αντιμέτωπη με την «ρωσική καταιγίδα» που «χτυπάει» την Ε.Ε. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, το μπρα ντε φερ Ε.Ε. Μόσχας γίνεται με φόντο τον Nord Stream 1 που... τροφοδοτεί τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, δεν προκαλεί καμία ανακούφιση στην Αθήνα, καθώς η ευθεία απειλή του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για πλήρη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου προς την Ε.Ε μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις, είναι πλέον πιθανό να συμπεριλάβει και τον Turk Stream.
Ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, ο εφιάλτης είναι ήδη εδώ, με πολιτικούς και τεχνοκράτες στην Ε.Ε να προαναγγέλλουν τον χειρότερο χειμώνα από το 1944.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς, σε μία στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να εξέλθει από τον κλοιό των πιέσεων που προκαλεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων, με «όχημα» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι εκρηκτικές αυξήσεις στην ενέργεια περιορίζουν σημαντικά τα περιθώρια «γενναιόδωρων» μέτρων στήριξης της κοινωνίας.

«Στα εσωτερικά θέματα, πάντα υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης. Σε ζητήματα όπως τα ενεργειακά, τα περιθώρια είναι πολύ πεπερασμένα» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, παραδεχόμενα ότι η κατάσταση είναι σύνθετη και δύσκολη.

Η Αθήνα, η οποία μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί σε μάλλον χλιαρές συστάσεις προς τους καταναλωτές για εξοικονόμηση ενέργειας, καλείται πλέον να εναρμονιστεί το ταχύτερο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες λαμβάνουν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης, τόσο της δημόσιας, όσο και της ιδιωτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας, θα προχωρήσει αύριο, Τετάρτη, σε σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί μία σειρά προτάσεων, αλλά και την διενέργεια καμπάνιας ενημέρωσης για την «έξυπνη κατανάλωση», την οποία προανήγγειλε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του προς το υπουργικό συμβούλιο.
Οι προτάσεις που εξετάζονται

Μεταξύ άλλων εξετάζονται, η πριμοδότηση της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις, η οποία θα προκύπτει από τη σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή κατανάλωση, προτροπή για αντικατάσταση της θέρμανσης με φυσικό αέριο από άλλες πηγές ενέργειας ( πχ σύγχρονα κλιματιστικά ), η οποία θα συνοδεύεται ίσως από χρηματοδότηση μέρους του κόστους αντικατάστασης κα.

Στο ίδιο κλίμα, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους βιομηχάνους, ο κ. Σκρέκας, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες από τους ενεργοβόρους ομίλους να προχωρήσουν σε μείωση σε τμήμα της παραγωγής τους, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας. Εξέλιξη, που είναι προφανώς ότι θα επιφέρει αύξηση των τιμών στα παραγόμενα είδη.


«Πρόκειται για κανονικό σπιράλ», όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη.

Επιπρόσθετα, όλα τα παραπάνω – και όσα στο μεταξύ αποφασιστούν - υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν επαρκούν.
Ανάλογη αγωνία επικρατεί και τα κονδύλια στήριξης, τα οποία, επίσης όπως διαμήνυσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι απεριόριστα. Το είπε χθες με άλλα λόγια και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, με την ταυτόχρονη παραδοχή ότι τα δημόσια οικονομικά, δεν θα μείνουν ανεπηρέαστα από την ενεργειακή κρίση.

Στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, έχουν ήδη αρχίσει οι κοινωνικές αναταράξεις. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πρώτη την Αθήνα επενδύουν τις ελπίδες τους σε μία γενναία ευρωπαϊκή στήριξη τουλάχιστον των ευάλωτων νοικοκυριών. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, ωστόσο, στο προσχέδιο των προτάσεων της Επιτροπής, καταγράφεται ανάγλυφη η αδυναμία της Ε.Γ. για μέτρα που θα έχουν άμεση επίδραση στις τσέπες των καταναλωτών.

https://www.ieidiseis.gr

Ελλη Τριανταφυλλου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη