26 Σεπ 2022

«Στον αέρα» χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι προς σύνταξη!


Χατζηδάκης και Τσακλόγλου ετοιμάζονται να αλλάξουν τα ηλικιακά όρια, ακολουθώντας πιστά το δόγμα Πισσαρίδη και εκμεταλλευόμενοι τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους...


Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα ηλικιακά όρια θεμελίωσης για μειωμένη σύνταξη για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου που τα συμπλήρωσαν ή τα συμπληρώνουν μετά την 1/1/2022.

Ακουλουθώντας πιστά το δόγμα Πισσαρίδη και εκμεταλλευόμενοι τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι κ. Χατζηδάκης και Τσακλόγλου ετοιμάζονται να αλλάξουν επί τα χείρω τα όρια, ωστόσο -πιθανόν υπό τη σκέψη ότι βρισκόμαστε πλέον σε προεκλογική χρονιά- κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι να είναι «στον αέρα» και κυρίως οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στις αρχές του 2022 και έως σήμερα δεν γνωρίζουν εάν θα κληθούν να επιστρέψουν στα σχολεία ή εάν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, που παραμένουν στα συρτάρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα «ξεπαγώσουν».

Οι μεγαλύτερες αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης επήλθαν με τον ν. 4336/2015. Ο εν λόγω νόμος, εκτός από αύξηση στα ηλικιακά όρια για συνταξιοδότηση, προέβλεψε και μια μεταβατική περίοδο έως τις 31/12/2021. Η μεταβατική περίοδος αυτή στην ουσία δημιούργησε τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων:Τους ασφαλισμένους που κατοχύρωσαν δικαίωμα για λήψη σύνταξης έως τις 18/8/2015. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησής οποτεδήποτε επιθυμούν ακόμα και μετά την 1/1/2022 χωρίς να απειλούνται από ενδεχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας.
Τους ασφαλισμένους που κατοχυρώνουν δικαίωμα για λήψη σύνταξης έως τις 31/12/2021. Και οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να ασκήσουν οποτεδήποτε το δικαίωμά τους, ακόμα και μετά την 1/1/2022, όταν συμπληρώσουν το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων δεν κινδυνεύει με εγκλωβισμό.
Τους ασφαλισμένους που δεν πρόλαβαν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως τις ανωτέρω ημερομηνίες, με αποτέλεσμα να υπαχθούν στα γενικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης (πλήρη σύνταξη στα 62 έτη με 40 έτη εργασίας, πλήρη σύνταξη στα 67 έτη με τουλάχιστον 15 έτη εργασίας και τέλος μειωμένη σύνταξη στα 62 με τουλάχιστον 15 έτη).

Το ερώτημα το οποίο βασανίζει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και στο οποίο μέχρι αυτή την ώρα κανείς δεν έχει απαντήσει επίσημα, ούτε ο e-ΕΦΚΑ ούτε το Yπουργείο Εργασίας, είναι αν θα διατηρηθούν τα ηλικιακά όρια θεμελίωσης για μειωμένη σύνταξη για τους ασφαλισμένους που τα συμπλήρωσαν ή τα συμπληρώνουν μετά την 1/1/2022.

Συγκεκριμένα, με πρόσληψη πριν ή μετά το 1983 και 25ετία ως το 2010 οι γυναίκες λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη στα 55, με πρόσληψη πριν ή μετά το 1983 και 25ετία που συμπληρώνεται το 2011, άνδρες και γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 56 ετών και, τέλος, με πρόσληψη πριν ή μετά το 1983 και 25ετία που συμπληρώνεται το 2012 άνδρες και γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου

Με ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας εξαιρέθηκαν από τα μεταβατικά όρια του νόμου 4336/2015 τα ηλικιακά όρια για λήψη μειωμένης σύνταξης μέχρι 31/12/2021. Και το ερώτημα που απασχολεί τους ασφαλισμένους είναι αν οι ηλικίες 55, 56 και 58 μετά την 1-/1/2022 θα εξακολουθούν να εξασφαλίζουν μειωμένη σύνταξη.
Επικράτησε πανικός

Στις αρχές του καλοκαιριού επικράτησε πανικός, καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε κατά της εγκυκλίου. Σαν… έτοιμος από καιρό, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου έσπευσε να υιοθετήσει τη γνωμοδότηση, υποστηρίζοντας ότι η εγκύκλιος όριζε τα αντίθετα από τον νόμο του 2015.

Ωστόσο, αυτό θα συνεπάγεται την έμμεση αύξηση των ορίων ηλικίας έως και 7 έτη, με τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη πλέον να πηγαίνει στα 62 έτη (π.χ. από τα 55 που ίσχυε για τις γυναίκες που είχαν 25ετία το 2010).
Ανέκδοτο ο σύγχρονος ηλεκτρονικός ασφαλιστικός φορέας

Οπως επισημαίνει ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιώργος Γκίκας, «αυτή η συμπεριφορά του Υπουργείου Εργασίας δεν συνάδει με σύγχρονο δυτικό κράτος και δείχνει για άλλη μια φορά την παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης για τους ανθρώπους της εργασίας. Επιπροσθέτως, κατανοώντας την εν λόγω κατάσταση, οι εξαγγελίες για σύγχρονο ηλεκτρονικό ασφαλιστικό φορέα φαντάζουν στην καλύτερη ουτοπία και στη χειρότερη κακόγουστο ανέκδοτο. Οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο και οι φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στο τέως Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν αρκούν για να περισώσουν την κατάσταση. Το νομοθετικό κενό έχει δυστυχώς χαμένους και αυτοί είναι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τα αυτονόητα.

»Ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό οι αρμόδιοι φορείς και τα ακριβοπληρωμένα golden boys του ΕΦΚΑ να δώσουν λύση στο ζήτημα, καθώς το επιτυχημένο ασφαλιστικό σύστημα κρίνεται στα απλά καθημερινά και όχι στις επικοινωνιακές φιέστες. Ενώ ευελπιστούμε ότι η καθυστέρηση δεν θα κρύψει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους με ανατροπή των ηλικιακών ορίων επί τα χείρω. Το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και η ασφάλεια δικαίου δεν πρέπει να μπαίνουν σε πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες, και ελπίζουμε η συγκεκριμένη καθυστέρηση να μην εξαρτάται από τον πιθανό χρόνο των εκλογών».

https://www.newsbreak.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη