6 Σεπ 2022

Ενεργειακή κρίση: Ποια μέτρα ετοιμάζει η Κομισιόν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις


Όσο πλησιάζει ο χειμώνας τόσο η Μόσχα κλείνει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου ασκώντας αφόρητες πιέσεις στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


Οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν με κομμένη την ανάσα τις αποφάσεις των Βρυξελλών με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δίνει χθες μια πρόγευση των μέτρων που ετοιμάζει η Κομισιόν.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η επικεφαλής της Επιτροπής ανέφερε ότι «ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές» και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Σύμφωνα με την ίδια η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει ως στόχο:Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο
Βοήθεια τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα
Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια».

Αλληλοστήριξη Γαλλίας - Γερμανίας

Εν τω μεταξύ, χθες Γερμανία και Γαλλία αποφάσισαν να εισέλθουν σε μία νέα εποχή αλληλοστήριξης, ανταλλάσσοντας στην ουσία προϊόντα, τα οποία θα παρουσιάσουν έλλειψη λόγω του ενεργειακού πολέμου με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, το Παρίσι θα ενισχύσει με φυσικό αέριο το Βερολίνο και η Γερμανία θα «ανταποδώσει» με ηλεκτρική ενέργεια.

«Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία, εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

«Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», τόνισε και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Απειλές από την Μόσχα

Κι όλα αυτά ενώ χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα ξαναρχίσει πλήρως μέχρι η Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά αποτελούν εμπόδιο για την παράδοση αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1.

«Τα προβλήματα προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο κ. Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα στην άντλησης».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Μόσχας, οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να «εκτοξεύονται», καταγράφοντας άνοδο τουλάχιστον 30%, με τις αγορές να προϊδεάζουν για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, αφότου σταμάτησε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και είπε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Μόσχα δεν εμποδίζουν την λειτουργία της μεγαλύτερης ενεργειακής γραμμής εφοδιασμού προς την Ευρώπη.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και επιλέγει να κλείσει τον αγωγό» δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στην «συλλογική Δύση» για τα προβλήματα που δημιουργεί στις προμήθειες φυσικού αερίου.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνεργάζονται για να διασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου θα είναι πλήρεις κατά την κρίσιμη χειμερινή περίοδο θέρμανσης. Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο γι αυτό», δήλωσε ο αξιωματούχος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη