17 Σεπ 2022

“Σπασμένα ή χαμένα”. Οι απαιτήσεις του Κιέβου αναστατώνουν τον Αμερικανικό στρατό


Μαχητικά F-15E Strike Eagle της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ – RIA Novosti, 1920, 16.09.2022

© Φωτογραφία: Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ / Επιλοχίας Staff Sgt. Sean Carnes

Andrey Kots

ΜΟΣΧΑ, 16 Σεπτεμβρίου – RIA Novosti, Andrei Kots. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Ειδικότερα – αν θα μεταφερθούν τα σύγχρονα αεροσκάφη F-16, F-15 και A-10. Υπάρχουν φόβοι ότι η αμερικανική τεχνολογία θα πέσει σε λάθος χέρια. Το Κίεβο επιμένει καθημερινά να διευρύνει το “εύρος” των προμηθειών. Το άρθρο του RIA Novosti εξηγεί πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτό.

“Τα Haymars είναι αρκετά”

Με λόγια, ο Λευκός Οίκος υπόσχεται άνευ όρων στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ομοφωνία για το θέμα αυτό στους κύκλους εξουσίας της Ουάσινγκτον. Τις προάλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Τζακ Ριντ, αμφισβήτησε δημόσια την ανάγκη αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Νωρίτερα, σας θυμίζουμε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων πρότεινε τη διάθεση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για να πετούν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Οι αμφιβολίες είναι κατανοητές. Πρώτον, βασικά στοιχεία των δυτικών αμυντικών τεχνολογιών θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των Ρώσων. Έχοντας στη διάθεσή τους ακόμη και τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου που κατέπεσε, είναι δυνατόν να μάθουν πολλά: να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού και τα χρησιμοποιούμενα υλικά, να μελετήσουν τον επιζώντα ραδιοηλεκτρονικό εξοπλισμό του αεροσκάφους, να μελετήσουν διεξοδικά τις εγκαταστάσεις επικοινωνίας και πλοήγησης.

Δεύτερον, η Ουάσινγκτον φοβάται ότι η δυτική αεροπορία μπορεί επίσης να εγκαταλείψει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, γεγονός που θα την καθιστούσε αντιδιαφημιστή στη διεθνή αγορά όπλων.



Μαχητικό F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ προσεγγίζει για προσγείωση στην αεροπορική βάση Holloman στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ – RIA Novosti, 1920, 15.09.2022.

© Φωτογραφία: Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ / Tech. Λοχίας John Raven



Τρίτον, η εκπαίδευση για να πετάξεις ένα μαχητικό αεροσκάφος διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ καθιστούν σαφές ότι δεν επιθυμούν κλιμάκωση της σύγκρουσης. Και η διαθεσιμότητα σύγχρονων αεροσκαφών ικανών να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτό.

“Μέχρι στιγμής, η συζήτηση για την παράδοση των αεροσκαφών μας στην Ουκρανία είναι απλώς συζήτηση. Προς το παρόν παρέχουμε μόνο τα όπλα που απαιτούνται για την απόκρουση μιας ρωσικής εισβολής. Τα αεροσκάφη δεν ανήκουν σε αυτό το είδος εξοπλισμού. Η φύση των εχθροπραξιών τονίζει ότι το πυροβολικό παίζει τον κύριο ρόλο σε αυτές. Κατά τη γνώμη μου, η προμήθεια των HIMARS και των πυρομαχικών τους είναι πλέον αρκετή για να μπορέσουν οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να πλήξουν τα μετόπισθεν του εχθρού”, δήλωσε ο Γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Frank Kendall.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Κόλιν Καλ τόνισε ότι ακόμη και αν η Ουάσινγκτον αποφάσιζε να προμηθεύσει αεροσκάφη, η διαδικασία θα διαρκούσε χρόνια. Εκτός από την εκπαίδευση του προσωπικού, πρέπει να δημιουργηθεί μια υποδομή συντήρησης. Θα χρειαστεί επίσης πολύς χρόνος για να μάθετε την τακτική του εξοπλισμού.

Δεν υπάρχουν πιλότοι

Περισσότερα από 300 ουκρανικά αεροπλάνα και ελικόπτερα έχουν καταστραφεί από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, ορισμένα σε αεροδρόμια βάσης και άλλα στον αέρα, σύμφωνα με αναφορές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Η ουκρανική πολεμική αεροπορία έχει απομείνει με λίγα αεροσκάφη που μπορούν να απογειωθούν. Είναι γνωστό ότι ορισμένα από αυτά έχουν αναβαθμιστεί σε δυτικούς αντιραντάρ πυραύλους HARM. Αλλά ακόμη και στο Κίεβο παραδέχονται ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ένα ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη εκπαιδευμένων πληρωμάτων. Νωρίτερα, μια πηγή σε στρατιωτικούς διπλωματικούς κύκλους δήλωσε στο RIA Novosti ότι τα εξειδικευμένα πληρώματα πτήσεων είχαν πράγματι καταστραφεί. Εξήγησε την απώλεια των υπολειμμάτων της αεροπορίας: το Κίεβο έχει προσλάβει πρώην δόκιμους του Στρατιωτικού Ινστιτούτου του Χάρκοβο για πολεμικές αποστολές, οι οποίοι δεν είχαν χρόνο να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους. Σύμφωνα με την πηγή, καταρρίπτονται αν όχι στην πρώτη, τότε ήδη στη δεύτερη πτήση.

“Δεν έχουν απομείνει σχεδόν καθόλου πιλότοι δεύτερης κατηγορίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι πιο έμπειροι πιλότοι άσσοι έχουν πεθάνει”, λέει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Volodymyr Yevseyev. – Σε συνθήκες που δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αεροπλάνα, οι πιλότοι της τρίτης κατηγορίας έχουν μεγάλα διαλείμματα στις πτήσεις τους, επειδή δεν υπάρχει αρκετός εξοπλισμός. Το ιπτάμενο προσωπικό εκφυλίζεται. Και ακόμη και αν υποθετικά υποθέσουμε ότι από κάπου θα παραδοθούν νέα μοντέλα, αυτά θα καταρριφθούν στις πρώτες μάχες. Δώστε προσοχή στην τελευταία εμπειρία της πολεμικής χρήσης της ουκρανικής επανδρωμένης αεροπορίας – τα αεροπλάνα δεν εργάζονταν καν σε ζευγάρια, αλλά μόνα τους. Ένας τέτοιος τρόπος αυξάνει την πιθανότητα κατάρριψης.

Τα αποθέματα εξαντλούνται

Ωστόσο, αν οι ΗΠΑ δεν βιάζονται να μεταφέρουν τη σύγχρονη αεροπορία, άλλα είδη οπλισμού ρέουν στο Κίεβο χωρίς τέλος. Επιπλέον, τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη συμφωνήσει για νέες παραδόσεις.



MLRS HIMARS των ΗΠΑ – RIA Novosti, 1920, 15.09.2022.

© Φωτογραφία: U.S. Army / Spc. Collin MacKown.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 675 εκατομμυρίων δολαρίων. Περιλαμβάνει κατευθυνόμενους πυραύλους υψηλής ακρίβειας GMLRS για πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, τέσσερα οβιδοβόλα των 105 χιλιοστών με πυρομαχικά, 100 τεθωρακισμένα οχήματα HMMWV, 50 ιατρικά οχήματα, πυραύλους αντιραντάρ, αντιαρματικά συστήματα, απομακρυσμένες συσκευές αποναρκοθέτησης, συσκευές νυχτερινής όρασης και άλλο εξοπλισμό.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ανταποκρίθηκαν επίσης στο κάλεσμα. Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής συμφώνησαν να μεταφέρουν πρόσθετες παρτίδες πυρομαχικών στην Ουκρανία, η Γαλλία θα προμηθεύσει αυτοκινούμενα οβιδοβόλα CAESAR των 155 χιλιοστών, η Μεγάλη Βρετανία θα παράσχει στην AFU πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων M770, τεθωρακισμένα οχήματα Mastiff και φορητά αντιαεροπορικά συστήματα Starstreak.

Και η Γερμανία έχει υποσχεθεί να προμηθεύσει τα συστήματα αεράμυνας Iris-T με ραντάρ και αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Και κατευθείαν από τη γραμμή συναρμολόγησης – τα αποθέματα της Bundeswehr έχουν εξαντληθεί.

Το Κίεβο, από την άλλη πλευρά, απαιτεί ακόμη περισσότερα όπλα και πολεμικό εξοπλισμό. Ωστόσο, οι σύμμαχοί της, ιδίως στην ΕΕ, δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Και μάλιστα χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δική της αμυντική ικανότητα.

https://ria.ru/20220916/samolety-1817063678.html

https://www.tokoutsavaki.net/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη