23 Σεπ 2022

Σάλος στο παλάτι: Έβγαζε ο ένας τα μάτια του άλλου – Η συνωμοσία Άντριου με Νταϊάνα για να μην γίνει βασιλιάς ο Κάρολος


Την εικόνα ενός μεσαιωνικού παλατιανού παρασκηνίου αναδύει το βιβλίο για τη ζωή της Καμίλα, που υπογράφει η βιογράφος Άντζελα Λέβιν και το οποίο παρουσιάζει σε συνέχειες η βρετανική Telegraph.
Το περιεχόμενο του βιβλίου έχει προκαλέσει σάλο στη Βρετανία, καθώς λίγες μέρες αφότου κάθισε στο θρόνο ο Κάρολος, αποκαλύπτεται ότι ο αδελφός του Άντριου, συνωμοτούσε στο παρασκήνιο ώστε να παρακαμφθεί ο Κάρολος και να γίνει βασιλιάς ο γιος του, Ουίλιαμ.

Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται ότι ο πρίγκιπας Άντριου ήταν «δηλητηριώδης» και μιλούσε «πολύ άσχημα» όταν αναφερόταν στην Καμίλα, η οποία σήμερα είναι η βασιλική σύζυγος και την χαρακτήριζε ανεπαρκή αριστοκράτισσα.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά: Ο Κάρολος είναι ο μεγάλος αδελφός και ο Άντριου ο μικρότερος. Αλλά ο μικρότερος έβαζε λόγια στη μητέρα τους, την βασίλισσα Ελισάβετ, ώστε να παρακαμφθεί η σειρά της διαδοχής και να μην γίνει βασιλιάς ο Κάρολος, αλλά ο γιος του Καρόλου, Ουίλιαμ. Στη συνωμοσία αυτή, όπως γράφει η Άντζελα Λέβιν συμμετείχε και η πριγκίπισσα Νταϊάνα, δηλαδή η σύζυγος του Καρόλου, η οποία είχε πολύ καλές σχέσεις με την πρώην σύζυγο του Άντριου, την Σάρα Φέργκιουσον. Γιατί είχε τέτοιο καημό ο Άντριου, να βάλει στην άκρη τον Κάρολο; Γιατί αν γινόταν βασιλιάς ο Ουίλιαμ πριν ενηλικιωθεί, θα χρειαζόταν να έχει δίπλα του έναν αντιβασιλέα. Και για τον ρόλο αυτό ο Άντριου θεωρούσε πως ήταν ο καταλληλότερος όλων.

Ο Άντριου για ν΄ αρχίσει να ξετυλίγει τα σχέδιά του, «πάτησε» πάνω στη σχέση του Καρόλου με την Καμίλα, την οποία χαρακτήρισε αναξιόπιστη. Μάλιστα λέγεται πως ο Άντριου έβαζε λόγια στην Ελισάβετ για να μην εγκρίνει τον γάμο του αδελφού του με την Καμίλα.

«Υψηλόβαθμη πηγή του παλατιού», την οποία επικαλείται η βιογράφος, υποστήριξε πως «όταν η Νταϊάνα ήταν ζωντανή, μέσω της φιλίας της με την σύζυγο του Άντριου, Σάρα, συνωμοτούσε με τον Άντριου για να βάλουν στην άκρη τον Κάρολο, ώστε ο πρίγκιπας Άντριου να γινόταν αντιβασιλέας στο πλευρό του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος τότε ήταν έφηβος».


«Ήταν σκοτεινές και παράξενες εποχές, όπου η παράνοια γινόταν πραγματικότητα και αυτό ήταν μία ανησυχία», ανέφερε η ίδια πηγή στην Άντζελα Λέβιν.

«Η συμπεριφορά του (Άντριου) ήταν πολύ, πολύ αρνητική και εξαιρετικά δυσάρεστη στη βασίλισσα, η οποία διαφωνούσε», πρόσθεσε η ίδια «υψηλόβαθμη πηγή» του παλατιού.

Κι όταν είδε πως δεν θα πετύχαινε τον στόχο του, ο Άντριου «θύμωσε πολύ που δεν θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να είναι ο αρχηγός της χώρας. Και παρέμεινε τόσο εχθρικός στην αναρρίχηση της Καμίλα και στην αποδοχή που εκείνη πέτυχε, ώστε είναι αμφίβολο αν τον έχουν συγχωρέσει», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
©Vogue

Οι σχέσεις του Καρόλου με τον Άντριου ήταν τεταμένες και επιδεινώθηκαν όταν ο πρίγκιπας Άντριου ενεπλάκη στο σκάνδαλο με τον παιδόφιλο Τζέφρι Επστάιν.


Όταν το Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε, τον Ιανουάριο, ότι ο πρίγκιπας θα έχανε όλους τους στρατιωτικούς τίτλους και τα προνόμιά του για υπερασπιστεί τον εαυτό του ως πολίτης, ήταν πλέον σαφές ότι ο Κάρολος έπαιρνε την εκδίκησή του. Χρόνια μετά την συνωμοσία του Άντριου σε βάρος του, αλλά όπως είναι γνωστό η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο…

Ο Κάρολος πήρε εκδίκηση έχοντας την σύμφωνη γνώμη του γιου του Ουίλιαμ και αφού συζήτησε το θέμα με την Ελισάβετ, η οποία έδωσε το πράσινο φως για να μπει στον πάγο ο μικρότερος γιος της.

Η εικόνα που περιγράφεται από τη βιογράφο για τα παρασκήνια του παλατιού εκπλήσσει τους Βρετανούς, καθώς λίγες μέρες αφότου κάθισε στο θρόνο ο Κάρολος αποκαλύπτεται πως στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας όχι μόνο δεν επικρατεί σύμπνοια και ομόνοια, αλλά γίνεται ένας ανελέητος πόλεμος, που παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές.

https://www.topontiki.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη