30 Σεπ 2022

Το αφήγημα καταρρέει: Τελικά θα λείψουν φάρμακα από τους σοβαρά πάσχοντες


Ο κατακερματισμός της φαρμακευτικής δαπάνης και η άνιση μεταχείριση στα καινοτόμα φάρμακα -που εκ προοιμίου απευθύνονται σε σοβαρά πάσχοντες-, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε φαρμακευτική ένδεια τη χώρα. Κι αν το αφήγημα του υπουργού Υγείας ήταν μέχρι τώρα ότι «δεν θα λείψουν φάρμακα κι ας λένε ό,τι θέλουν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές», στο άμεσο μέλλον θα πρέπει μάλλον να το τροποποιήσει…

Διότι ίσως δεν αποσυρθούν καινοτόμα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα δεν θα έρθουν όσα καινοτόμα ετοιμάζονται να καταθέσουν αλλού τους φακέλους τους τον επόμενο χρόνο… Αυτή μάλιστα είναι μία πληροφορία που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πιο νωρίς ούτε η ηγεσία του ΥΥΚΑ, ούτε καν ο ΣΦΕΕ ή η PIF καθώς είναι θέμα κάθε εταιρείας ξεχωριστά και των επιχειρηματικών της πλάνων παγκόσμιας κλίμακας.

Το δε επιχείρημα ότι όσοι ασθενείς χρειαστούν κάτι πολύ καινούργιο που δεν έχει έρθει στην Ελλάδα ακόμα, θα το λάβουν μέσω ΙΦΕΤ, είναι σαθρό διότι ναι μεν οι ασθενείς θα το προμηθευτούν με μία μικρή καθυστέρηση μέσω ΙΦΕΤ το καινοτόμο σκεύασμα, αλλά για να συμβεί αυτό, το Ινστιτούτο θα το πάρει στη τιμή που επιθυμεί ο παρασκευαστής και όχι σε μία τιμή αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Αυτά τα κονδύλια δεν είναι υπολογίσιμα;

Η χώρα μας είναι τέλος δεσμευμένη από την ΕΕ ότι θα μειώσει σταδιακά το clawback που πληρώνουν οι φαρμακοβιομηχανίες μέσα στα επόμενα έτη καθώς ήταν ένα μνημονιακό μέτρο το οποίο όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ως άδικο. Πως θα συμβεί ακριβώς αυτό;

Από το PhRMA Innovation Forum (PIF) που εκπροσωπεί 26 μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές με σημαία την καινοτομία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο μετά και την τελευταία συνάντηση με τον κ. Πλεύρη.
Αναφέρουν από το PIF:

«Η πολιτική ηγεσία έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Στην πράξη ωστόσο, ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Αντίθετα, σήμερα, και ενώ η υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας διαιωνίζεται και σπανίζουν τα μέτρα για έλεγχο και εξορθολογισμό της δαπάνης, ζητούνται ακόμα μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις από τα νέα καινοτόμα προϊόντα, οι οποίες υπερβαίνουν το 70%. Για έναν ασθενή με σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσο όπως ογκολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. το κράτος καλύπτει τη δαπάνη της φαρμακευτικής τους περίθαλψης μέχρι τα μέσα Απριλίου. Από το σημείο αυτό και έως το τέλος του έτους το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες καλούνται να το παρέχουν δωρεάν για να μπορούν οι ασθενείς να λαμβάνουν τη θεραπεία τους.

Η λογική μιας τέτοιας πολιτικής είναι αδιέξοδη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του κράτους στην αποζημίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Τελικός ζημιούμενος είναι ο ασθενής που θα κινδυνεύσει να στερηθεί την πρόσβασή σε θεραπείες που έχει ανάγκη και που μπορούν να σώσουν ζωές.

Η νέα κατάτμηση του ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών και απειλεί τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας. Δημιουργεί σημαντικές ανισότητες στον τρόπο αντιμετώπισης των διαφορετικών προϊόντων και κλάδων της φαρμακοβιομηχανίας και θέτει σε αμφισβήτηση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών και σπάνιων παθήσεων. Γίνεται προφανές ότι η άνιση μεταχείριση μεταξύ προϊόντων και νοσημάτων εμμέσως μεταφράζεται και σε άνιση μεταχείριση μεταξύ ασθενών.

Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) διαμηνύει ότι τα μέλη του δεν δύνανται να διαθέτουν επ’ αόριστον 2 στα 3 καινοτόμα φάρμακα δωρεάν στην Ελληνική Πολιτεία, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης, καταγγέλλει αυτή τη στρέβλωση ως απαράδεκτη και καλεί τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αλλάξουν στάση με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών στην Ελλάδα.

Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) ζητά ενιαίο προϋπολογισμό για την υγεία, ισότιμη μεταχείριση εταιρειών και ασθενών μέσω κοινού ανώτατου ορίου επιστροφών για όλα τα φάρμακα, αναγνώριση της κλινικής αξίας των καινοτόμων φαρμάκων και εφαρμογή των μέτρων που έχει προτείνει για ορθολογικό σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα ενώ η χρηματοδότηση του συστήματος να είναι βιώσιμη για όλους».

https://www.ieidiseis.gr
Μαρία Τσιλιμιγκάκη
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη