22 Σεπ 2022

H φτώχια Made in USA απλώνεται σαν μέγγενη στη κάποτε πρωτεύουσα του Καπιταλισμού


Καθώς οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη σαν σενάριο έτοιμοι από καιρό η Αμερική, δηλαδή οι πολίτες της αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχιας με ότι κι εάν σημαίνει αυτό. Σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών στις ΗΠΑ λένε ότι τα εισοδήματά τους μειώνονται εξαιτίας του.. αυξανόμενου κόστους ζωής και ότι οι λογαριασμοί για τις καθημερινές ανάγκες έχουν ξεπεράσει τις αποπληρωμές στεγαστικών δανείων για ορισμένους, καθώς η αμερικανική οικονομία παραμένει βασικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του NBC News διαπίστωσε ότι το 63% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ​​επειδή τα εισοδήματά τους δεν συμβαδίζουν με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης, ενώ το 58% αποδοκιμάζει τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Biden.

Ωστόσο, η έρευνα σε 1.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι το ποσοστό αποδοχής του Αμερικανού προέδρου έχει αυξηθεί στο 45% και το Δημοκρατικό Κόμμα έχει αποκομίσει κέρδη έναντι των Ρεπουμπλικανών, λόγω της οργής των ψηφοφόρων για την περιορισμένη πρόσβαση των γυναικών σε αμβλώσεις.



Η έρευνα έρχεται καθώς οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν έναν ακόμη μήνα οικονομικής δυσπραγίας. Ενώ οι μέσες τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει στα 3,67 δολάρια ανά γαλόνι, ο πόνος γίνεται όλο και πιο αισθητός στα ταμεία των καταστημάτων παντοπωλείου. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Αύγουστο, κατά 8,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και ο υποκείμενος πληθωρισμός επιταχύνθηκε εν μέσω αυξανόμενου κόστους για ενοίκια, υγειονομική περίθαλψη και τρόφιμα.


Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Υπουργείου Εργασίας, το συνολικό κόστος των καθημερινών ειδών αυξήθηκε 11,4%, με την κατηγορία των τροφίμων να αυξάνεται κατά 13,5%, η μεγαλύτερη άνοδος από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Μιλώντας με αγοραστές στη Χούμα της Λουιζιάνα, η Wall Street Journal συνάντησε ακόμη και μια 38χρονη μαμά, τη Megan Naquin, η οποία πλέον ξοδεύει περισσότερα κάθε μήνα σε σούπερ μάρκετ για την οκταμελή οικογένειά της παρά στο μηνιαίο στεγαστικό της δάνειο των 1.500 δολαρίων. «Τα πράγματα δεν ανέβηκαν λίγο, έχουν ανέβει τρομερά», είπε η Naquin στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι περιόρισε το μαγείρεμα και προέτρεψε τα έξι παιδιά της να μην καταναλώνουν πολλά πράγματα από το ντουλάπι. «Όποτε πάμε για ψώνια, λέμε, καλύτερα ήταν την περασμένη εβδομάδα».

Αγοραστές όπως η Naquin έχουν παρατηρήσει την απότομη αύξηση του κόστους των αυγών, το οποίο εκτινάχθηκε σχεδόν 40% από την αρχή του έτους, που σημαίνει ότι η τιμή της δωδεκάδας αυξήθηκε από 4,63 δολάρια σε έως και 7,69 δολάρια σε ορισμένα καταστήματα. Άλλα βασικά τρόφιμα που έχουν σημειώσει μεγάλες αυξήσεις τιμών περιλαμβάνουν το γάλα (το οποίο αυξήθηκε 17% τον Αύγουστο), τα πορτοκάλια (14%), τον καβουρδισμένο καφέ (18,7%), τη μαργαρίνη (38,3%) και τα δημητριακά για το πρωινό (23,3%).



Εκτός από την ανοδική πορεία των τιμών, πολλοί καταναλωτές παραπονούνται ότι οι βιομηχανίες μειώνουν το μέγεθος των προϊόντων τους χωρίς να ρίξουν τις τιμές.

Ο πρόεδρος Joe Biden δήλωσε σε συνέντευξή του στο CBS την Κυριακή ότι δεν πιστεύει πως η αμερικανική οικονομία είναι σε τόσο κακή κατάσταση όσο ισχυρίζονται πολλοί, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών. Η δήλωση του για τα οικονομικά των ΗΠΑ ήρθε μετά την απότομη πτώση των μετοχών την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της έκθεσης για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, πλήττοντας την αισιοδοξία των επενδυτών για το πάγωμα των τιμών και για μια λιγότερο επιθετική Federal Reserve.

Μίλησε για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στη δημιουργία θέσεων εργασίας, τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας και τις «τεράστιες επενδύσεις που γίνονται σε τσιπ υπολογιστών» που θα ωθήσουν την οικονομία.

Δημοσκοπήσεις από το KFF, τη Wall Street Journal, το NBC News και άλλους δείχνουν ότι ο πληθωρισμός και οι τιμές του φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντικά για τους ψηφοφόρους στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες θα καθορίσουν ποιο κόμμα θα ελέγχει το Κογκρέσο. Η βία με όπλα, η πρόσβαση στις αμβλώσεις και το κόστος συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι επίσης μεταξύ των πιο κύριων ανησυχιών.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη