4 Σεπ 2022
Τα πρώτα βήματα του Predator στην Αθήνα...
... και η "γκουρού" των οφσόρ...
Τα πρώτα βήματα του λογισμικού κατασκοπείας Predator στην Αθήνα φωτίζει μία αστική αγωγή για οικονομικές διαφορές, η οποία κατατέθηκε σε ανύποπτο χρόνο στο Ισραήλ. Το δικόγραφο στρέφεται κατά του Tal Dilian, του ιδρυτή της εταιρείας Intellexa που έχει έδρα και στην Ελλάδα και... εμπορεύεται το λογισμικό κατασκοπείας Predator. Σε βάρος του είχε... κινηθεί νομικά ένας πρώην συνεταίρος του στις εταιρείες που έφτιαχνε ο Dilian σε διάφορες χώρες. Δεν είναι σαφές αν η δικαστική κόντρα επιλύθηκε συμβιβαστικά, ωστόσο η αγωγή, που είδε το Magazine, φωτίζει την αρχική περίοδο εγκατάστασης της Intellexa στην Αθήνα. Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η «μαύρη τρύπα» για την παράνομη εξαγωγή λογισμικών κατασκοπείας.
Το Predator, με το οποίο μολύνθηκε το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κι επιχειρήθηκε το ίδιο με τον Νίκο Ανδρουλάκη, δημιούργησε το 2017 η Cytrox, μια μικρή start-up στη Βόρεια Μακεδονία. Έναν χρόνο αργότερα, η εταιρεία πουλήθηκε στη WiSpear του Dilian, ο οποίος είχε υπάρξει στέλεχος μιας επίλεκτης ομάδας τεχνολογίας που υπάγεται στις μυστικές υπηρεσίες του ισραηλινού στρατού – πριν παραιτηθεί και αρχίσει να στήνει εταιρείες σε όλον τον κόσμο. Ο ίδιος ήταν συνιδρυτής της Intellexa, η οποία εμπορεύεται σήμερα το Predator. Η Intellexa αρχικά ιδρύθηκε στην Κύπρο, για να ανοίξει μετέπειτα γραφεία στην Ελλάδα (Intellexa S.A.) και την Ιρλανδία (Intellexa Ltd).
Η «ελληνική» Intellexa συστάθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2020. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, στο τμήμα αστικών διαφορών στο δικαστήριο του Τελ Αβίβ υποβάλλεται μία αγωγή από τον A.R. πρώην στενό συνεργάτη του Dilian. Η αγωγή στρέφεται συνολικά κατά οκτώ εταιρειών και προσώπων, από τα οποία ζητείται αποζημίωση 8 εκατ. σεκέλ (περίπου 2,4 εκατ. ευρώ). Ο ενάγων υποστηρίζει ότι ο Dilian, ο οποίος περιγράφεται ως «πολύχρωμη προσωπικότητα», και άλλα στελέχη ενός πλέγματος εταιρειών που αποκαλεί «πυραμίδα», είχαν προχωρήσει το καλοκαίρι του 2020 σε δύο τεχνητές συναλλαγές, με αποτέλεσμα να μειώσουν τη συμμετοχή του στις εταιρείες, από το 4,055% στο 0,4055%.
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ
Το ενδιαφέρον είναι το σημείο της αγωγής όπου ο A.R. περιγράφει ότι η ίδια δομή πυραμίδας εταιρειών, εκτός από τη μεταφορά και απόκρυψη κεφαλαίων μέσω «αχυρανθρώπων» σε διάφορες χώρες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την παράκαμψη των κανονισμών ασφαλείας που ισχύουν για τις εξαγωγές προϊόντων σε διάφορες χώρες, εν προκειμένω λογισμικών κατασκοπείας. Ο πρώην στενός συνεργάτης του Dilian γράφει ότι χώρες στις οποίες το δίκτυο έχει ιδρύσει εταιρείες είναι το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελβετία, η Μάλτα, η Ιρλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι και «εξ όσων γνωρίζω επίσης η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τσεχία και η Ισπανία».
Για να διαβασετε ολοκληρο το κειμενο, πατηστε ΕΔΩ.