16 Οκτ 2022

Οι μισοί Τόρις θέλουν να ρίξουν την Τρας στα «σκουπίδια» – Πολιτική κρίση στη Βρετανία


Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τους συντηρητικούς βουλευτές μετά την απόλυση του υπουργού Οικονομικών και την ανακοίνωση μιας δεύτερης ανατροπής σε μια σημαντική οικονομική πολιτική, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (15/10).

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ηνωμένου Βασιλείου (BBC), ένας πρώην υπουργός: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι επ' αόριστον». Ένας άλλος βουλευτής των Τόρις ανέφερε ότι το κόμμα βρίσκεται σε «κατάσταση απόγνωσης» μετά τη συνέντευξη Τύπου της πρωθυπουργού στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο υποστηρικτής της Λιζ Τρας, Κρίστοφερ Τσόουπ, υποστήριξε ότι «ο χρόνος θα δείξει» αν έχει κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει τη θέση της, αποκαλώντας όσους σχεδιάζουν να την απομακρύνουν ως «ύαινες». Ειδικότερα, ο ίδιος τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν να αναγκάσουμε άλλον πρωθυπουργό να φύγει από το αξίωμα, πρέπει απλώς να ηρεμήσουμε και να προσπαθήσουμε να δώσουμε στην πρωθυπουργό την υποστήριξή μας».
Λιζ Τραζ: «Δεν πρόκειται να παραιτηθώ»

Σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η Λιζ Τρας απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών και στενό της σύμμαχο, Κουασί Κουάρτενγκ, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ. Στη συνέχεια, ανέτρεψε μια βασική πολιτική προκειμένου να καταργήσει τη σχεδιαζόμενη αύξηση του φόρου εταιρειών από το 19% στο 25%.

Μάλιστα, πρόκειται για τη δεύτερη σημαντική στροφή στον μίνι προϋπολογισμό του Σεπτεμβρίου, αφού η Λιζ Τρας ακύρωσε το σχέδιό της να καταργήσει τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Επίσης, στο πλαίσιο σύντομης συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ, την Παρασκευή (14/10), η πρωθυπουργός απέρριψε τις εκκλήσεις για παραίτησή της, λέγοντας ότι είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.


Πρώην ηγέτης Συντηρητικών: «Από μια κλωστή κρέμεται η πρωθυπουργία της Λιζ Τρας»

Ακόμα, σχολιάζοντας τη στροφή στον εταιρικό φόρο, ο Σερ Κρίστοφερ Τσόουπ πρόσθεσε ότι «θα είναι επιζήμια για τις προοπτικές ανάπτυξης» και ότι είναι «εντελώς ανακόλουθη» με όσα είπε η Λιζ Τρας Truss κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για την ηγεσία.

Βέβαια, από την πλευρά του, ο συντηρητικός βουλευτής, Άντριου Μπρίτζεν, δήλωσε ότι πιστεύει ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα έχουν προκλήσεις για την Τρας». Ο ίδιος, ο οποίος υποστήριξε τον Ρίσι Σουνάκ για την πρωθυπουργία, συμπλήρωσε: «Η δυσαρέσκεια είναι τόσο μεγάλη στο κοινοβουλευτικό κόμμα. Η απομάκρυνση του Κουασί Κουάρτενγκ, όταν αυτός εφάρμοσε τις πολιτικές που του ζήτησε να κάνει, δεν έχει δημιουργήσει το κατάλληλο επίπεδο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό της».

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε – εν τω μεταξύ – ότι η πρωθυπουργία της Λιζ Τρας «κρέμεται από μια κλωστή». Κατ' ιδίαν, πολλοί συντηρητικοί βουλευτές παραδέχονται ότι βίωσαν τόσο την απογοήτευση όσο και την απελπισία τις τελευταίες 24 ώρες. Κάνοντας πίσω στην υπόσχεσή της να μειώσει τους φόρους, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πλέον αποξενώσει ορισμένους από εκείνους που την υποστήριξαν για την ηγεσία των Τόρις.

Ένας πρώην υποστηρικτής της δήλωσε στο BBC ότι η Λιζ Τρας «διόρισε τον διάδοχό της», αφού έκανε υπουργό Οικονομικών τον Τζέρεμι Χαντ, και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, νομίζω ότι αυτό επιτάχυνε το τέλος της». Ακόμα, ένας άλλος βουλευτής αποκάλεσε τη συνέντευξη Τύπου της Βρετανίδας πρωθυπουργού ως «μια μεγάλη καταστροφή», τονίζοντας ότι η Λιζ Τραζ «θα πρέπει να παραιτηθεί – είναι χειρότερη από τον Κόρμπιν».

Παρ' όλα αυτά, δεν αμφισβητούν τη Λιζ Τρας αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου της. Για παράδειγμα, ο υπουργός Διακυβερνητικών Σχέσεων και υπουργός Ισότητας, Ναντίμ Ζαχάουϊ, έχει γράψει σε σχετική ανάρτηση στο Twitter: «Ήρθε η ώρα να προχωρήσει η Βρετανία. Είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε την οικονομία, να εξαλείψουμε όσα έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της νόσου COVID-19 και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από τον ενεργειακό πόλεμο του Πούτιν».


Αντιδράσεις και από άλλα κόμματα

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) ζήτησαν γενικές εκλογές, ενώ η σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, δήλωσε ότι μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Εργατικών είναι «αυτό που χρειάζεται αυτή η χώρα».

Εντούτοις, η πρωθυπουργός της χώρας, Λιζ Τρας, έχει αποκλείσει τις γενικές εκλογές μέχρι το 2024 και, με τη μεγάλη πλειοψηφία της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, η αντιπολίτευση θα δυσκολευτεί πολύ να τις προκαλέσει.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη