5 Οκτ 2022

Μούρη και κουλούρι...


Στιγμιότυπο από τρόλεϊ. Ελεγκτής· σπάνιο –και μάλιστα Σάββατο, εφτάμισι το πρωί–, αν και τελευταία όλο και συχνότερα εμφανίζονται ελεγκτές, κυρίως στον ΟΑΣΑ (λεωφορεία, τρόλεϊ). Η κυρία δεν έχει εισιτήριο, αλλά, όπως λέει, κανένα άλλο πειστήριο ταυτότητας. Δεν... θυμάται δε ούτε αριθμό ταυτότητας ούτε φορολογικού μητρώου, τίποτα, τέλος πάντων, από αριθμούς! «Δεν τα θυμάμαι! Κακό είναι;».
Είναι μάλιστα και ζόρικη. Στην υπομονή του ελεγκτή: «Δεν γίνεται αλλιώς. Θα καλέσω την αστυνομία!», αντικρούει υπερθεματίζοντας: «Καλέστε την… Να με συλλάβει!..». Και ο ελεγκτής, που τα έχει πάρει στο κρανίο, αλλά μόλις και συγκρατιέται: «Δηλαδή, δεν φτάνει που είσαι παράνομη, πουλάς κι από πάνω μούρη και κουλούρι!».Τρελάθηκα με την ομοιοκαταληξία· της πιάτσας φαντάζομαι, δεν νομίζω να ήταν επινόηση της στιγμής. Μόνο που πάνω στο «κουλούρι» ήρθε η στάση μου (Τζιτζιφιές, κολυμπάω ακόμα) και κατέβηκα.


Τους άφησα να αντιδικούν. Σκεφτόμουν όμως: «Ωραίο κόλπο»! Μπαίνεις στο λεωφορείο, ανώνυμος, δεν επικυρώνεις εισιτήριο, αφού, το πιθανότερο, δεν έχεις από αυτό το είδος· είτε εκ συστήματος είτε εξ ανάγκης· να το λέμε κι αυτό μέρες που ’ναι! Χάνεις στο ρίσκο, πέφτοντας σε ελεγκτή. Αλλά –προμελετημένο και αυτό, υποθέτω– δέχεσαι ότι παρανόμησες, όμως έχεις φροντίσει να «εξαφανίσεις» τα πειστήρια που θα αποκάλυπταν την ανωνυμία σου.




Αν ο ελεγκτής είναι… πεισματάρης υπηρεσιακός (νομίζω έχουν κάποια… ενθάρρυνση-πριμ επί προστίμων!), σταματήσει το λεωφορείο, καλέσει την αστυνομία και η αστυνομία έρθει (τύχει και δεν είναι απασχολημένη με την «αναβάθμιση πανεπιστημίων» –δεν το λέω εγώ, το είπε ο Θεοδωρικάκος– στη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου και έχει εύκαιρο προσωπικό), διενεργούνται τα νόμιμα. Αλλιώς, ο μάγκας (μάγκισσα) τη σκαπουλάρει και μην τον είδατε. Η μέθοδος (εξαφάνισης πειστηρίων), ως πρακτική, με αναγωγές (στην πολιτική για παράδειγμα…) πολλά διδάσκει. Εφαρμόζεται δε πλειστάκις εσχάτως. Τόσοι τη σκαπουλάρουν πουλώντας μούρη και κουλούρι!


Πέτρος Μανταίος


efsyn.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη