7 Δεκ 2022

"Κρύος ιδρώτας" στους Τούρκους πιλότους - Αυτά είναι τα νέα υπερόπλα της Ελλάδας


Η διαδικασία παράδοσης της τέταρτης «Οχιάς» στην Πολεμική Αεροπορία θα είναι η ίδια όπως ακολουθήθηκε και για τα υπόλοιπα τρία.
Κώστας Σαρικάς




«Καρέ» των Viper κάνει εντός των επόμενων ημερών η Πολεμική Αεροπορία καθώς η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία παραδίδει στην 343 Πολεμική Μοίρα «Αστέρι» το τέταρτο αναβαθμισμένο μαχητικό. Όλες οι διαδικασίες ελέγχου έχουν πλέον ολοκληρωθεί χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και μια ακόμη «Οχιά» αναμένεται να πετάξει από την Τανάγρα προς την Κρήτη και την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.
Με την παράδοση του μαχητικού κλείνει και το πρώτο σημαντικό κεφάλαιο του προγράμματος το οποίο αφορά την αναβάθμιση, έλεγχο και πιστοποίηση των τεσσάρων kit proofing αεροσκαφών του προγράμματος πάνω στα οποία βασίζονται όλες οι εργασίες οι οποίες θα ακολουθήσουν για τα υπόλοιπα 78 μαχητικά. Πρόκειται για δύο αεροσκάφη F-16 block 52+,ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο και ακόμη δύο F-16 block 52+ adv, επίσης μονοθέσιο και διθέσιο.Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να παραμένει το πρώτο πρωτότυπο F-16 block 52+ adv με τον σειριακό αριθμό «005» στο οποίο δοκιμάζονται όλες οι τροποποιήσεις προκειμένου να ελεγχθούν και να πιστοποιηθούν. Ώστε να περάσουν στο οριστικό λογισμικό,την «ταυτότητα» δηλαδή των Ελληνικών Viper η οποία θα «κλειδώσει» οριστικά σε λίγες εβδομάδες. Και τότε το «005» θα πετάξει και αυτό από τις ΗΠΑ για την Κρήτη και την 343 ΠΜ «Αστέρι» ενώ το οριστικό λογισμικό θα περάσει σε όλα τα υπό αναβάθμιση αλλά και στα ήδη αναβαθμισμένα μαχητικά.




Η διαδικασία παράδοσης της τέταρτης «Οχιάς» στην Πολεμική Αεροπορία θα είναι η ίδια όπως ακολουθήθηκε και για τα υπόλοιπα τρία. Η ΕΑΒ τα παραδίδει στην κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin και αυτή με τη σειρά της στην USAF η οποία με τη σειρά της παραδίδει τα μαχητικά στα «μπλε φτερά». Διαδικασία τυπική που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ όπου άλλωστε βρίσκονται και συμμετέχουν στο πρόγραμμα Στελέχη της LM αλλά και της USAF.


H παράδοση των τεσσάρων kitproofing μαχητικών από την ΕΑΒ στη HAF ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της μαζικής αναβάθμισης των αεροσκαφών με τον ρυθμό να υπολογίζεται σε ένα μαχητικό ανά μήνα το οποίο θα φεύγει από την Τανάγρα αρχικά για την 343 και στη συνέχεια για την 340 ΠΜ «Αλεπού». Θα ακολουθήσει η παράδοση αναβαθμισμένων Viper στην 337 «Φάντασμα» με τελευταίες που θα παραλάβουν «Οχιές» να είναι οι δύο Πολεμικές Μοίρες του Αράξου 335 «Τίγρης» και 336 «Όλυμπος».

Η διαδικασία αναβάθμισης εξελίσσεται απόλυτα εντός χρονοδιαγράμματος γεγονός που καταδεικνύει ότι τόσο η προπαρασκευή όσο και οι εργασίες στην ΕΑΒ κρίνονται ως απόλυτα ικανοποιητικές. Επιπλέον η διαπίστωση ότι δεν έχει προκύψει το παραμικρό πρόβλημα στις εργασίες το οποίο θα καθυστερούσε τη διαδικασία και όλα έως τώρα κυλούν «on time» αποτελεί απόδειξη της ποιοτικής δουλειάς που γίνεται στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Με τους τεχνικούς της ΕΑΒ να συνεργάζονται με τα Στελέχη της LM αλλά και της USAF και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «όλοι κερδίζουν από αυτή τη συνεργασία».


Το γεγονός ότι στα τέλη του 2023 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει τουλάχιστον 17 «Οχιές» αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για το Αεροπορικό Επιτελείο. Αφού πέρα από την εντατική εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών στα Viper-η οποία έχει ήδη αρχίσει στην 343- δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι οποίες σταδιακά θα γίνονται όλο και πιο σύνθετες με άξονα την εναέρια μάχη Viper vs F-16 block 52+. Ενώ στον Στόλο των Viper θα μπορούν να προσθέσουν και τα Γαλλικά μαχητικά Rafale τα οποία στα τέλη του 2023 θα έχουν φτάσει τα 18.



Με άλλα λόγια οι Έλληνες Επιτελείς θα μπορούν να προσομοιάσουν όλα τα σενάρια εναέριου πολέμου για τα καινούργια τους μαχητικά Rafale και Viper απέναντι σε αεροσκάφη F-16 block 52+ σαν αυτά που διαθέτει η Τουρκική αεροπορία. Να δοκιμάσουν τακτικές και σχέδια πάνω από το Αιγαίο και να εκμεταλλευτούν όλα τα πλεονεκτήματα που έχουν «Οχιές» και «Ριπές» απέναντι στα μαχητικά τα οποία αποτελούν τον βασικό κορμό της TuAF. Διαπίστωση που ήδη προκαλεί ‘’κρύο ιδρώτα’’ στους Τούρκους ιπτάμενους.  newpost.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη