4 Δεκ 2022

Η ΕΕ βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο - Για εμπάργκο η Ρωσία, μείωση παραγωγής ο ΟΠΕΚ


Τα «γεράκια» της Ευρώπης επικράτησαν και από τη Δευτέρα (5/12) μπαίνει σε εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του Ρωσικού πετρελαίου. Μπροστά στο νέο σκηνικό, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει για μποϊκοτάζ των παραδόσεων για τις χώρες που συμμετέχουν στην εφαρμογή του... πλαφόν. Αλλά το «εκρηκτικό μίγμα» περιλαμβάνει και άλλους παράγοντες: Τις κινήσεις του ΟΠΕΚ για νέα μείωση στην παραγωγή πετρελαίου.
Αυτοί οι παράγοντες, καθώς και το γεγονός ότι όσο πέφτει η θερμοκρασία τον χειμώνα τόσο αυξάνεται και η ζήτηση για πετρέλαιο, εν μέσω ακρίβειας έρχονται να τροφοδοτήσουν κι άλλο το «τέρας» του πληθωρισμού. Όλα αναμένεται να ξεκινήσουν με έντονες αναταράξεις στην αγορά. Πώς θα αντιδράσει από τη Δευτέρα (5/12); Με νευρικότητα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ;

Οι πληροφορίες φέρουν τον ΟΠΕΚ να προετοιμάζεται για μια σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου, στη συνεδρίαση της Κυριακής (4/12). Μάλιστα, ο ΟΠΕΚ είχε μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον περασμένο Νοέμβριο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο των αντιδράσεων της Αμερικής για την απόφαση είχε βρεθεί η Σαουδική Αραβία, όταν ανακοίνωσε την απόφαση για μείωση της παραγωγής για τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου εν μέσω της επιδεινούμενης ζήτησης στην Κίνα.

Πηγές εκτιμούν ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη νέα μείωση παραγωγής με στόχο να στηρίξουν τις τιμές πετρελαίου γύρω από το επίπεδο των 90 δολαρίων.

Σημειώνεται ότι με την προηγούμενη μείωση, οι εξαγωγές πετρελαίου από τον όμιλο των 23 κρατών μειώθηκαν κατά μόλις 361.000 βαρέλια την ημέρα. Γιατί συνέβη αυτό; Οι μειώσεις στα περισσότερα κράτη - μέλη αντισταθμίστηκαν μετά την άνοδο που κατέγραψε η Ρωσία. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ενεργειακών αναλύσεων Kpler Ltd, σύμφωνα με το Bloomberg.



«Οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου έκαναν αυτό που είναι αντίθετο στο κύριο αφήγημα, δηλαδή αύξησαν την παραγωγή», όπως εξηγεί ο Βίκτορ Κατόνα, αναλυτής της Kpler.

Η Μόσχα αύξησε την παραγωγή πετρελαίου στο υψηλό οκτώ μηνών των 10,9 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας, πριν από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πωλήσεις αργού. Αυτές που θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα, από την Δευτέρα (5/12).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή (4/12) για να επανεξετάσει την πολιτική παραγωγής για τις αρχές του 2023. Η αύξηση παραγωγής ρωσικού πετρελαίου έρχεται σε σύγκρουση με την προσπάθεια του ομίλου. Και η έναρξη των κυρώσεων της ΕΕ αναμένεται να περιορίσει τις ροές από τη Μόσχα.
Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

Από τις 5 Δεκεμβρίου, η ΕΕ τυπικά θα ξεκινήσει να επιβάλει κυρώσεις στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου: Θα απαγορεύσει τη ναύλωση και την ασφάλιση δεξαμενόπλοιων που το μεταφέρουν, αν οι τιμές είναι υψηλότερες από το πλαφόν που θα προσδιοριστεί από κοινού από τους G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αυτός ακριβώς είναι ο μοχλός για την εφαρμογή του ορίου τιμής: Οι ασφαλιστικές και οι ναυτιλιακές εταιρείες επιτρέπεται να συμμετέχουν σε ρωσικές συναλλαγές μόνο εάν το πετρέλαιο πωλείται για λιγότερο από 60 δολάρια.

Επειδή οι πιο σημαντικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες εδρεύουν στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θεωρείται ότι θα δυσκολέψει πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.

Το πλαφόν, έπειτα από έντονες διαφωνίες, κατέληξε σε συμφωνία για ανώτατη τιμή πώλησης τα 60 δολάρια ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. Η ανώτατη τιμή θα στηρίζεται σε έναν μηχανισμό προσαρμογής, που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο χώρες που υποστηρίζουν ένα ανώτατο όριο τιμών, γεγονός που περιπλέκει τις μελλοντικές δοσοληψίες ΕΕ - Μόσχας. Εάν αυτό οδηγήσει σε ελλείψεις στις ευρωπαϊκές προμήθειες, κάλλιστα μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο ράλι τιμών.

Την «πρόοδο της ΕΕ σε σχέση με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου» - που αποτελεί πρωτοβουλία της G7- έσπευσε να χαιρετήσει ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ναύαρχος Τζον Κίρμπι.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ένα ανώτατο όριο τιμής θα συμβάλει στον περιορισμό της ικανότητας του κ. Πούτιν να επωφεληθεί από την αγορά πετρελαίου, ώστε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή που σκοτώνει αθώους Ουκρανούς», δήλωσε.

Επιβάλλοντας πλαφόν στη τιμή του ρωσικού πετρελαίου, η ΕΕ θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια και παραβαίνει τους νόμους της αγοράς, αντέδρασε ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι σύμφωνα με το Tass.

Στόχος είναι η μείωση των κερδών της Ρωσίας. Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου δεν θα πρέπει να αυξηθεί από την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών, καθώς η Ρωσία παράγει περίπου το 10% του πετρελαίου παγκοσμίως. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, μεταξύ άλλων, προειδοποίησε ότι είναι κατά του πλήρους μποϊκοτάζ του πετρελαίου.

Όπως εκτιμούν αναλυτές οι τιμές θα παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις μέχρις ότου η αγορά αποκωδικοποιήσει την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΟΠΕΚ+ αλλά και τις συνέπειες του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι στην αγορά θα επικρατούν αβεβαιότητες και θα βλέπουμε μεγάλα «σκαμπανεβάσματα» στις τιμές.

https://www.ieidiseis.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη