9 Δεκ 2022
Υπάρχει ηχητικό που «καίει» τον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές;
Η κυβέρνηση κρέμεται από μία “κλωστή”, συγκεκριμένα από ένα έγγραφο που να αποδεικνύει, πέραν αμφιβολίας, την –προς το παρόν εικαζόμενη– παρακολούθηση από την ΕΥΠ του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. ή κάποιου υπουργού. Κανείς δεν μπορεί να πει με.... βεβαιότητα εάν αυτό το χαρτί υπάρχει, ή εάν υπάρχει και ηχητικό από τις υποκλοπές. Και κανείς βέβαια δεν μπορεί να πει εάν εκείνοι που ενδεχομένως τα έχουν είναι αποφασισμένοι να τα δώσουν με κάποιον τρόπο στη δημοσιότητα.
Ας σημειωθεί ότι κυκλοφορούν επίμονες φήμες στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία ότι στις επόμενες ημέρες θα βγουν μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του στρατηγού Φλώρου κι όχι μόνο. Εάν συμβεί αυτό, πάντως, θα πρόκειται για πλήρη ευτελισμό… Ο στρατηγός Φλώρος θα αναγκαστεί σε παραίτηση και η κυβέρνηση θα είναι πολύ δύσκολο να αντέξει, ειδικά όταν θα έχει καταστεί σαφές πως αν δημοσιοποιηθεί ένα τέτοιο ηχητικό από υποκλοπή, θα είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.
Τέσσερις μήνες μετά το αρχικό ξέσπασμα του σκανδάλου, το θέμα όχι μόνο δεν έχει λήξει όπως κάποιοι βιάστηκαν να προεξοφλήσουν, αλλά γίνεται όλο και χειρότερο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει περιέλθει στην πιο δύσκολη θέση, όμηρος δυνάμεων που δεν δύναται να ελέγξει. Η κρίση δεν περιορίζεται στην αντιδημοκρατική εκτροπή, λόγω της παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων, αλλά πλέον αγγίζει τα ευαίσθητα ζητήματα της εθνικής άμυνας.
Αποκτά όμως και διεθνείς διαστάσεις μετά την αποκάλυψη των “New York Times” ότι με άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η εταιρεία Intellexa, που εμπορευόταν το παράνομο λογισμικό Predator, το εξήγαγε σε άλλες χώρες! Το ερώτημα είναι από ποιον πήρε την έγκριση ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας που χορήγησε την άδεια στην Intellexa: από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ή απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου;
Πριγκηπική αντίληψη
Η σημερινή εικόνα του πρωθυπουργού να κηρύσσει αυθαιρέτως την λήξη της συζήτησης με τον Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή και να αποχωρεί από την συνεδρίαση, χωρίς να έχει δώσει απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα που του είχε θέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός από πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά της Βουλής, είναι ενδεικτική της αμηχανίας στην οποία έχει περιέλθει και της αδυναμίας του να αποτρέψει περαιτέρω αποκαλύψεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας κωδικοποίησε το ερώτημα που θέτει η αντιπολίτευση, αλλά και η εσωκομματική κριτική στη ΝΔ, καθώς και μέρος των ΜΜΕ. Είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Δεν κατάλαβα, στο κρίσιμο ερώτημα που έθεσα, αν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο, η απάντησή σας είναι ότι “δεν ξέρω ή όχι”;». Ο Αλέξης Τσίπρας του έδωσε τον λόγο για να απαντήσει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο και αφού τον ρώτησε από που έχει τα στοιχεία για παρακολουθήσεις (προφανώς για να τον κατηγορήσει στην συνέχεια για παραβίαση του απορρήτου) “σφύριξε” την λήξη της αντιπαράθεσης, με μία επίδειξη αυταρχισμού: «Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός, κλείνει τη συζήτηση και είθισται στα κοινοβουλευτικά μας δρώμενα να μιλάμε τρεις φορές εμείς και δύο εσείς. Ό,τι είχατε να πείτε το είπατε, κ. Τσίπρα. Η συζήτηση λήγει» και αποχώρησε από την συνεδρίαση. Ακόμη και οι βουλευτές της ΝΔ έλεγαν αμέσως μετά ότι ήταν σαφώς ήττα και αναγνώριζαν ότι το ερώτημα του Τσίπρα ήταν ξεκάθαρο και απολύτως θεμιτό.
Εντυπώσεις και εκκρεμότητες
Το ποιος αρχηγός κέρδισε τις εντυπώσεις είναι δευτερεύον. Το σημαντικό είναι ότι το κρίσιμο, όπως όλοι αναγνωρίζουν, ερώτημα δεν απαντήθηκε. Κάπως έτσι μένει να πλανάται επάνω από τον δημόσιο βίο η σκιά ότι εν γνώσει του πρωθυπουργικού επιτελείου, που σημαίνει με εντολή του, η ΕΥΠ παρακολουθούσε τις επικοινωνίες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, υπουργών κι όχι μόνο.
Υπάρχει όμως ένα ακόμη ερώτημα που ήταν και το κύριο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια της Βουλής: Διαθέτει την απόδειξη ότι γίνονταν υποκλοπές ο Αλέξης Τσίπρας; Και εάν ναι γιατί δεν το έβγαλε και σε ποια στιγμή θα το βγάλει; Το επιχείρημα ότι «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει», πίσω από το οποίο έχει οχυρωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διάτρητο σε βαθμό γελοιότητας. Ακόμα κι αν δεν γνώριζε, μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να μάθει τι ακριβώς συνέβαινε και να δώσει μία ξεκάθαρη υπεύθυνη κυβέρνηση.
Η ΕΥΠ υπάγεται στον πρωθυπουργό, δεν είναι ανεξάρτητο βιλαέτι. Εκτός κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομολογήσει ότι επί των ημερών του η ΕΥΠ είχε βγει εκτός δημοκρατικού ελέγχου, οπότε εγείρεται άλλο εξίσου κρίσιμο ζήτημα. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα νοήμονα πολίτη, ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ενημερωθεί για το αν παρακολουθείτο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Ακόμη όμως και αν δεν διαρρεύσουν μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, όπως φημολογείται, είναι σε εκκρεμμότητα το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να ενημερωθεί αρμοδίως από την ΑΔΑΕ για τις νόμιμες επισυνδέσεις για να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παρακολουθήσεις των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργών. Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη η έρευνα της Δικαιοσύνης, η οποία, όσο κι αν το αρνείται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος «συνεχίζει να κλώθει», όπως ήταν η μομφή που της απέδωσε ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας.
Εσωκομματικές προεκτάσεις
O Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσουν από κοινού από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τα στοιχεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, παραμένει ταμπουρωμένος πίσω από το απόρρητο και αρνείται να απελευθερώσει την έρευνα. Κάτι που δημιουργεί την βεβαιότητα ότι εκείνα που του καταλογίζουν η αντιπολίτευση και ορισμένα ΜΜΕ, σε σημαντικό βαθμό, είναι αληθινά. Του το επισήμανε πριν από τρεις μήνες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ότι «η επίκληση του απορρήτου υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου».
Την Τετάρτη ήταν η σειρά του ετέρου πρώην πρωθυπουργού της ΝΔ, του Αντώνη Σαμαρά να δηλώσει –παρουσία μάλιστα του Κυριάκου Μητσοτάκη– ότι «πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις. Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Και κυρίως, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το “απόρρητο” είναι μια βολική δικαιολογία». Ναι μεν ο Αντώνης Σαμαράς δεν υιοθέτησε ευθέως τις καταγγελίες περί υποκλοπών, αλλά το μήνυμά του, έστω και έμμεσο, ήταν σαφές και προς κάθε κατεύθυνση.
Ουσιαστικά συντονίσθηκε με όσα είχε πει ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στην Κρήτη, γεγονός που συγκροτεί ένα άτυπο εσωκομματικό άξονα στη ΝΔ. Οι γαλάζιοι βουλευτές ψηφίζουν και στηρίζουν, αλλά με αυξανόμενη δυσφορία και πολιτική απόγνωση. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έστειλαν το μήνυμα: Ο μεν πρώτος Κώστας Καραμανλής έθεσε το θέμα της διάσωσης της παράταξης. Ο δε Αντώνης Σαμαράς σηματοδότησε με τον δικό του τρόπο ότι δεν θα τραβήξει το χαλί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί κάποιος πρέπει να μείνει για να μαζέψει τα σπασμένα.
Πηγή: SL Press