1 Δεκ 2022
Σεισμός στην Εύβοια: Αγωνία κατοίκων και επιστημόνων για το «αχαρτογράφητο» ρήγμα – Ειδικοί εξηγούν στην ΕΡΤ
Αβεβαιότητα στους επιστήμονες και ανησυχία στους κατοίκους προκαλεί ο σεισμός μεγέθους 5 ρίχτερ που έγινε το βράδυ της Τρίτης στις 22:00 με επίκεντρο την Εύβοια, ωστόσο έγινε αισθητός και στην Αθήνα.
Έκτοτε ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί με αρκετούς πολίτες της περιοχής να μένουν εκτός των κατοικιών της υπό τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού.
Προς το παρόν, δεν έχει απαντηθεί το αν πρόκειται εντέλει για τον κύριο σεισμό. Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπαίνει πλέον το συγκεκριμένο ρήγμα, το οποίο θεωρείται άγνωστο.
Η ΕΡΤ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην Εύβοια δίπλα στους κατοίκους που αγωνιούν.
Στις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, στο χωριό Ζάρακες οι κάτοικοι ήταν άυπνοι με τα φώτα αναμμένα μέσα στα σπίτια τους, σε ετοιμότητα να βγουν έξω σε περίπτωση που σημειωθεί νέα σεισμική δόνηση.
«Φοβερή ανησυχία. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, δεν μπορούμε να κινηθούμε να ηρεμήσουμε. Με τον παραμικρό θόρυβο είμαστε επί ποδός» λέει κάτοικος στη ΕΡΤ.
Ρωγμές έχουν καταγραφεί σε σπίτια αλλά και στο νηπιαγωγείο του χωριού. Στην περιοχή βρίσκονται μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών ώστε να εξετάσουν κατοικίες και δημόσια κτίρια.
«Ρωγμή προϋπήρχε στο έδαφος από το Σεπτέμβριο που ήρθα. Πέρασα χθες, είχε ανοίξει και τώρα το πρωί τη βλέπω ότι έχει βαθύνει.Πρωτεύει η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών, αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε» δηλώνει η προϊστάμενη Νηπιαγωγός Ευδοκία Σαραντάρη.
Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην περιοχή, Μαρία Σταθοπούλου, ολοκληρώθηκε η αυτοψία του κλιμακίου του υπουργείου Υποδομών, και το πόρισμα δείχνει ότι τα σπίτια είναι κατοικήσιμα.
Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα στην περιοχή, ωστόσο η παραμένει η ανησυχία των κατοίκων στο ερώτημα αν πρόκειται τελικά για τον κύριο σεισμό.
«Αχαρτογράφητο» ρήγμα – Τι λένε οι ειδικοί
Την σεισμική δραστηριότητα της Εύβοιας ένιωσαν ασθητά και οι κάτοικοι της Αττικής, με τους επιστήμονες να μιλούν για «άγνωστο ρήγμα».
«Δυστυχώς η περιοχή είναι ελάχιστα μελετημένη, ιδίως η θαλάσσια περιοχή. Αλλά και επειδή από εσωτερικά δεδομένα δεν φαίνεται να έχουμε πολύ ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, δεν υπάρχουν καθόλου γνωστοί ιστορικοί σεισμοί θα πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο» επισημαίνει στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Οι σεισμολόγοι συστήνουν ψυχραιμία και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα 5 ρίχτερ είναι και ο κύριος σεισμός.
«Το ερωτηματικό παραμένει. Το 5 είναι ένα “πονηρό” μέγεθος. Έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό» τονίζει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ.
«Στα θετικά είναι οι μεγάλοι σεισμοί που έγιναν, οι μεγάλοι σχετικά σεισμοί, των 5 και 4,7 καθώς και τα γεγονότα που είχαν μέγεθος πάνω από τέσσερα που έχουν εκτονώσει μεγάλο μέρος της σεισμικής ενέργειας» σημειώνει ο αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
«Ωστόσο δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με βεβαιότητα, εάν έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Γεωλόγος – Σεισμολόγος, Αθανάσιος Γκανάς.
Στο μεταξύ, οι μετασεισμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στην περιοχή.