2 Δεκ 2022

Έντονος καβγάς στον ΣΕΒ - Βιομήχανοι για ενέργεια: «Δεν αντέχουμε άλλο» - Σκρέκας: «Δεν υπάρχουν λεφτά»


Οι εντεινόμενες ενεργειακές προκλήσεις και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος απειλεί την ελληνική βιομηχανία και αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο ΣΕΒ στον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στον Σύνδεσμο.
Στη συζήτηση που είχε ο υπουργός με τους βιομήχανους στο γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ, βρέθηκε στο επίκεντρο το κόστος της ενέργειας, αλλά και όλες οι κρίσιμες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, όπως ο εξορθολογισμός της αγοράς ενέργειας, εξαίρεση των διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα ανώτατα όρια εσόδων αγοράς και άλλα.

Πέρα όμως από αυτά, πηγές που επικαλείται το euro2day.gr, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους από την έκβαση της συζήτησης, επισημαίνοντας ότι «ακούσαμε πολλά “θα”». Στο αίτημα, μάλιστα, να στηρίζονται και οι επιχειρήσεις όπως τα νοικοκυριά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Σκρέκας τούς απάντησε ότι «δεν υπάρχουν άλλα κονδύλια».

Μάλιστα, οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι έδωσαν και προειδοποίηση για το ενδεχόμενο μείωσης της ελληνικής παραγωγής, τονίζοντας ότι δεν αντέχουν άλλο το υψηλό κόστος.

Ο κ. Σκρέκας, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογηθεί νομοθετική παρέμβαση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη σύναψη διμερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε την ψήφιση σημαντικών διατάξεων για την προώθηση του net metering και την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου για τη μείωση του κόστους στη βιομηχανία, με την προώθηση της αυτοπαραγωγής και του ενεργειακού συμψηφισμού. Παράλληλα, αναφερόμενος στη σημασία της ανάπτυξης της αγοράς των αγοραπωλησιών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs), επισήμανε ότι το Υπουργείο μελετά την εξαίρεση από την χρηματιστηριακή αγορά των διμερών συμβάσεων, με φυσική παρουσία, μεταξύ ενεργοβόρων καταναλωτών και παραγωγών ΑΠΕ, ενώ βρίσκεται υπό αξιολόγηση από την DG Comp το μέτρο «green pool» για ενίσχυση της βιομηχανίας που συνάπτει PPAs. Επίσης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στα μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους, όπως την επέκταση του πλαισίου για Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό για τις Ενεργειακές Κοινότητες Επιχειρήσεων, πέραν των ορίων της Περιφέρειας, την επέκταση του virtual net metering και στην Υψηλή Τάση και την αύξηση του ορίου των 3MW για το net-metering.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε σε σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένεται να διατεθούν για τη βιομηχανία, όπως το Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις, ύψους 160 εκατ. ευρώ, και το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Επιχειρώ», ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Η βιομηχανία αντιμέτωπη με υπαρξιακή κρίση»

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση, με σοβαρές επιπτώσεις στο παραγωγικό δυναμικό, εξαιτίας του μη ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και λόγω των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης», τόνισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, απευθυνόμενος στα Μέλη και στον κ. Υπουργό.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας και τόνισε ότι η ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και το σχεδιασμό όλων. «Η πρόκληση σήμερα είναι να χειριστούμε ταυτόχρονα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή μετάβαση χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητα. Παρά την εντεινόμενη διεθνή συγκυρία, τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί θετικές προσδοκίες οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν εφόσον συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επενδυτικό περιβάλλον».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη