24 Δεκ 2022

Eurobank: Από βασικός χρηματοδότης (800 εκατ.) και επενδυτής 180 εκατ. στο Ελληνικό, «κούνησε μαντήλι» στον Αθανασίου και την παρέα του – Τα αυξημένα κόστη και οι καθυστερήσεις στο project!


Μια φορά κι έναν καιρό η Eurobank – η οποία υπήρξε κατά το παρελθόν συμφερόντων της οικογένειας Λάτση και μάλιστα οι φωστήρες της οικονομικής και τραπεζικής διανόησης που σήμερα παριστάνουν τους επιτυχημένους fund managers είχαν αποτρέψει... τον Σπύρο Λάτση να πουλήσει τις μετοχές της τράπεζας σε πανίσχυρη ξένη τράπεζα, αντί ιλιγγιώδους για τα δεδομένα της εποχής ποσού, με αποτέλεσμα στο τέλος να τα χάσει όλα – προοριζόταν και εμφανιζόταν ως ο βασικός χρηματοδότης του project του Ελληνικού!
Βεβαίως η πρόθεση αυτή με την πάροδο του χρόνου μετεβλήθη και η Eurobank από εν δυνάμει βασικός πιστωτής του έργου του Ελληνικού, ουσιαστικά αποσύρθηκε, κυρίως λόγω αμφιβολιών ως προς την ικανότητα του management της Lamda Development να προωθήσει και να ολοκληρώσει το σύνθετο έργο του Ελληνικού!

Ωστόσο στην συνέχεια, μπροστά στο χρηματοδοτικό αδιέξοδο, υπήρξε προσωπική παρέμβαση του Σπύρου Λάτση, ο οποίος τότε ήρθε στην Ελλάδα, επισκέφτηκε Eurobank και Τρ. Πειραιώς, είδε Μητσοτάκη και Τσίπρα και «έκλεισε» το δισυπόστατο project και με τις δύο υποψήφιες πιστώτριες τράπεζες: και χρηματοδότηση, αλλά και αγορά οικοπέδου 18 στρεμμάτων έκαστη, όπου θα ανέγειρε κτίριο γραφείων 40.000 τμ, συνολικού κόστους 140 εκατ. ευρώ για κάθε μία τράπεζα (έμμεση χρηματοδότηση), ποσό που σήμερα με την έκρηξη της ακρίβειας και την εκτίναξη του κόστους οικοδομικών υλικών και πρώτων υλών, αγγίζει τα 190-200 εκατ. ευρώ!

Το πλάνο δηλαδή προέβλεπε μια άμεση απευθείας χρηματοδότηση, μια έμμεση χρηματοδότηση με το κτίριο γραφείων και συγχρόνως μια ωραιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Lamda που θα δικαιολογούσε την παροχή δανείου, στην ουσία θα έδινε «άλλοθι» στις δύο τράπεζες για τον υψηλό δανεισμό, καθώς τα κριτήρια και λόγω της αγοράς και ανέγερσης των δύο συγκροτημάτων γραφείων των συστημικών τραπεζών, βελτιώνονταν σημαντικά!

Σήμερα λοιπόν, όπου τα δεδομένα έχουν αλλάξει, τα κόστη έχουν αυξηθεί, τα οικοδομικά υλικά και οι πρώτες ύλες έχουν ανεβεί «στον Θεό», η Eurobank το ξανασκέφτηκε! Και πολύ σωστά το ξανασκέφτηκε!

Και «κουνάει μαντήλι» στον Οδυσσέα Αθανασίου και την παρέα του, καθώς παρά τις τυμπανοκρουσίες, τα μεγάλα λόγια και τους φανφαρονισμούς, το έργο έχει μείνει πολύ πίσω!

Φανταστείτε ότι προσφάτως ο περίφημος Οδυσσέας ξεκίνησε τα παζάρια με τους εργολάβους για την μείωση στο μισό (50%) του προϋπολογισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων!!!!

Δύσκολοι καιροί για το μάνατζμεντ που …μπάζει νερά!

Μέχρι και ο πιο στενός δικηγόρος του Σπύρου Λάτση, πρόσωπο εμπιστοσύνης και μέλος – πρόεδρος του Ιδρύματος, την κοπάνησε λόγω διαφωνιών…

https://radar.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη