«Ευχαρίστησα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία να κάνω καλές πράξεις κάθε ημέρα και κάθε λεπτό», είχε επισημάνει ο Τιμοσένκο σε ανάρτησή του στο Telegram, χωρίς όμως να αναφέρει τίποτα για την έκτακτη αναχώρησή του στο Ισραήλ με το τεράστιο αυτό ποσό.
Ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ, που είναι επιφορτισμένος με τον εφοδιασμό του στρατεύματος με τρόφιμα και εξοπλισμό, παραιτήθηκε και αυτός σήμερα το πρωί, επικαλούμενος «κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης» για διαφθορά, τις οποίες το υπουργείο του και ο ίδιος δηλώνουν ότι είναι αβάσιμες.
Πιο συγκεκριμένα ο ένας μετά τον άλλο, τουλάχιστον 15 μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και συνεργάτες του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραιτήθηκαν ή αποπέμφθηκαν.
Τουλάχιστον έξι από τις αποπομπές σχετίζονται με υποθέσεις διαφθοράς, μικρότερες ίσως από σκάνδαλα του παρελθόντος.
Για τις απομακρύνσεις ο Ζελένσκι είχε προϊδεάσει από τη Δευτέρα, στο καθημερινό του μήνυμα. Είπε ότι ελήφθησαν αποφάσεις που σχετίζονται με το προσωπικό σε διάφορα επίπεδα των υπουργείων και κεντρικών κυβερνητικών φορέων, όπως και στη Δικαιοσύνη.
Είχε αναφέρει ακόμη ότι υπέγραψε διάταγμα που πρακτικά απαγορεύει τα ταξίδια κυβερνητικών αξιωματούχων στο εξωτερικό για λόγους που δεν σχετίζονται με την εργασία τους (όπως τις διακοπές).
Ποιοι παραιτήθηκαν
Από το Σάββατο παραιτήθηκαν ή αποπέμφθηκαν:
– Ο υφυπουργός Άμυνας Βιάτσεσλαβ Σαποβάλοφ, η αποχώρηση του οποίου σχετίζεται με καταγγελίες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πλήρωναν υπερβολικά ποσά για τρόφιμα. Αν και το υπουργείο χαρακτήρισε τις καταγγελίες αβάσιμες, τονίζει ότι η παραίτηση γίνεται για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας ή των διεθνών εταίρων.
– Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ολεξέι Σιμονένκο. Στα κοινωνικά δίκτυα είχε αναφερθεί ότι είχε πάει διακοπές στην Ισπανία τον Δεκέμβριο, χρησιμοποιώντας πολυτελές αυτοκίνητο που ανήκει σε Ουκρανό επιχειρηματία.
– Αποπέμφθηκαν από τον πρόεδρο πέντε περιφερειακοί κυβερνήτες (Ντνιπροπετρόφσκ, Ζαπορίζια, Κίεβο, Σούμι, Χερσώνα), αλλά και δύο υφυπουργοί από το υπουργείο Ανάπτυξης Κοινοτήτων. Επίσης αποπέμφθηκαν δύο επικεφαλής κρατικών υπηρεσιών, όχι όμως για υποθέσεις διαφθοράς.
– Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου του Ζελένσκι, παραιτήθηκε τη Δευτέρα. Δεν δηλώθηκε επίσημα ο λόγος, αναφέρει το Axios, αλλά τα ουκρανικά ΜΜΕ είχαν γράψει ότι ο Τιμοσένκο ζούσε πολυτελώς και χρησιμοποιούσε κρατικούς πόρους.
– Ο Πάβλο Χαλιμόν, αναπληρωτής επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι, του «Υπηρέτη του Λαού» (από το σίριαλ στο οποίο πρωταγωνιστούσε), αποπέμφθηκε με την κατηγορία της διαφθοράς. Φέρεται να είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα με ποσό που δεν δικαιολογούσαν τα εισοδήματά του.
– Το Σαββατοκύριακο τέθηκε υπό κράτηση και αποπέμφθηκε από το αξίωμα ο υφυπουργός Υποδομών Βασίλ Λοζίνσκι. Φέρεται να καταχράστηκε 400.000 δολάρια που θα πήγαιναν στην αγορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Την αποπομπή είχε επιβεβαιώσει την Κυριακή ο Ζελένσκι, που τόνισε ότι «δεν υπάρχει επιστροφή στη διαφθορά του παρελθόντος». Ο Λοζίνσκι λέγεται ότι είχε συμφωνήσει με προμηθευτές για να αυξήσει την τιμή σε γεννήτριες και να καρπωθεί τη διαφορά. Από το καλοκαίρι ως σήμερα η χώρα είχε δαπανήσει περίπου 40 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας ή θέρμανσης για τον χειμώνα.