10 Ιαν 2023
Οι αμοιβές ευρωβουλευτών και συνεργατών
Oι συνολικές αποδοχές είναι δυνατό να ξεπεράσουν τις 14.000 ευρώ τον μήνα, με εξαίρεση τον Αύγουστο, ενώ δικαιολογούνται ακόμη 4.000 ευρώ μηνιαίως για τα έξοδα λειτουργίας των τοπικών γραφείων και πακέτο 25.442 ευρώ για μισθούς απευθείας σε βοηθούς και συνεργάτες που πληρούν τους σχετικούς όρους και διαθέτουν έγκυρη σύμβαση.
Το αίτημα της Ευρωπαίας Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτή του Λαϊκού Κόμματος, Μαρίας Σπυράκη, για λόγους που αφορούν τη χρήση των βουλευτικών αποζημιώσεων και συγκεκριμένα τις αμοιβές των κοινοβουλευτικών βοηθών, αιτιολογεί να αφιερώσει η σημερινή ευρωπαϊκή σελίδα της «Εφ.Συν.» το θέμα της στους μισθούς, τις συντάξεις και τις εν γένει αποζημιώσεις που κάνουν το «επάγγελμα ευρωβουλευτής» προσοδοφόρο. Οι βασικές πληροφορίες προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου.
Μισθός + αποζημίωση
Ο μηνιαίος προ φόρων μισθός των βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου αντιστοιχεί στο 38,5% του βασικού μισθού δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ανέρχεται, από την 1η Ιουλίου 2022, σε 9.808,67 ευρώ, αλλά μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών ο καθαρός είναι 7.647,13 ευρώ. Τα κράτη-μέλη μπορούν επίσης να επιβάλουν εθνικούς φόρους στον μισθό αυτόν, γεγονός το οποίο ήδη έχει προκαλέσει μεγάλη αντιδικία μεταξύ ευρωβουλευτών και κρατών-μελών, καθώς άλλοι ανταποκρίνονται και άλλοι προσφεύγουν δικαστικά κατά της συγκεκριμένης φορολόγησης επικαλούμενοι ουσιαστικά διπλή φορολόγηση.
Επιπλέον προβλέπεται και πρόσθετη αποζημίωση για την καθημερινή παρουσία των βουλευτών στις συνεδριάσεις των Επιτροπών, στις οποίες έτσι ή αλλιώς οφείλουν να μετέχουν. Βάσει αυτής της αρχής το Ευρωκοινοβούλιο τους καταβάλλει κατ’ αποκοπήν αποζημίωση 338 ευρώ ανά ημέρα, με την προϋπόθεση ότι βεβαιώνουν την παρουσία τους υπογράφοντας έναν από τους επίσημους καταλόγους που έχουν ανοιχτεί για τον σκοπό αυτό. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου ασύνηθες το φαινόμενο, οι ευρωβουλευτές που επιστρέφουν από Βρυξέλλες την Πέμπτη ή την Παρασκευή στις χώρες εκλογής τους να σπεύδουν στο γραφείο υπογραφών λίγη ώρα πριν από την πτήση μόνο και μόνο για να μη χάσουν την ημερήσια αποζημίωση.
Η αποζημίωσή τους μειώνεται κατά το ήμισυ εάν δεν συμμετέχουν σε περισσότερες από τις μισές ψηφοφορίες με ονομαστική κλήση κατά τις ημέρες ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, ακόμη και εάν είναι παρόντες. Για τις συνεδριάσεις που οργανώνονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 169 ευρώ (πάντα υπό την προϋπόθεση της υπογραφής καταλόγου παρουσιών), ενώ τα έξοδα στέγασης επιστρέφονται χωριστά.
Αν υποτεθεί ότι στον μήνα οι ευρωβουλευτές δηλώσουν 15 έως 20 ημέρες παρουσία, το ποσόν της ημερήσιας αποζημίωσης μπορεί ανέλθει στο ύψος των 6.500 ευρώ και άρα οι συνολικές αποδοχές είναι δυνατό να ξεπεράσουν τις 14.000 ευρώ τον μήνα, με εξαίρεση τον Αύγουστο κατά τον οποίο δεν γίνονται καθόλου εργασίες. Αλλά εδώ πρέπει να υπολογιστούν και κάποιες άλλες αποζημιώσεις.
Για τις δραστηριότητες εκτός του κράτους-μέλους εκλογής τους οι βουλευτές μπορούν να τύχουν επιστροφής των εξόδων ταξιδιού και στέγασης καθώς και των συναφών εξόδων έως το ποσόν των 4.716 ευρώ ετησίως. Για τις δραστηριότητες στο κράτος-μέλος εκλογής τους, επιστρέφονται μόνο τα μεταφορικά έξοδα με ανώτατο ετήσιο ποσόν που καθορίζεται ανά χώρα.
Ενα επιπλέον ποσόν –το οποίο, ωστόσο, δεν εντοπίσαμε στην ηλεκτρονική σελίδα του Ευρωκοινοβουλίου– αφορά τον φάκελο των 4.000 μηνιαίως που καταβάλλεται για τα έξοδα λειτουργίας των τοπικών γραφείων. Το ποσόν αυτό καταβάλλεται χωρίς αποδείξεις και ως εκ τούτου επαφίεται στη σωστή διαχείριση του ευρωβουλευτή να φανεί συνεπής με τη χρήση αυτού του ποσού. Πάντως στο ερώτημα για το εάν ο ευρωβουλευτής επιστρέφει στο τέλος της θητείας του ποσά που δεν χρησιμοποίησε, δεν υπάρχουν στοιχεία παρά μόνο εμπειρίες που παραπέμπουν σε πολύ μικρό αριθμό.
Αμοιβές προσωπικού
Οι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι τους βοηθούς τους εντός των ορίων ενός συνολικού μηνιαίου κονδυλίου ύψους 25.442 ευρώ ανά βουλευτή. Το ποσόν αυτό δεν καταβάλλεται απευθείας στους βουλευτές, αλλά χορηγείται ως μισθός στους βοηθούς που πληρούν τους σχετικούς όρους και διαθέτουν έγκυρη σύμβαση, καθώς και στους οργανισμούς που έχουν αναλάβει να εισπράττουν τους φόρους επί των μισθών.
Οι βουλευτές μπορούν να επικουρούνται από διάφορες κατηγορίες βοηθών όπως είναι:
ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΙ ΒΟΗΘΟΙ: Προσλαμβάνονται στις Βρυξέλλες (ή στο Λουξεμβούργο και στο Στρασβούργο). Εξαρτώνται άμεσα από τη διοίκηση του Κοινοβουλίου. Οι βουλευτές μπορούν να προσλαμβάνουν τρεις διαπιστευμένους βοηθούς ή τέσσερις υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Τουλάχιστον το 25% του συνολικού κονδυλίου για τη βουλευτική επικουρία προορίζεται για τους διαπιστευμένους βοηθούς. Οι μισθοί τους καθορίζονται από τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης αλλά είναι πάντα αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τον ευρωβουλευτή, ο οποίος πρέπει να δώσει την έγκριση του. Ο χαμηλότερος ξεκινά από 1.200 ευρώ και ο υψηλότερος φτάνει στα 10.000 ευρώ.
ΤΟΠΙΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ: επικουρούν τους βουλευτές στο κράτος-μέλος της εκλογής τους. Τις συμβάσεις τους διαχειρίζεται εξουσιοδοτημένος εντολοδόχος πληρωμών (λογιστής) που διασφαλίζει την τήρηση των διατάξεων σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση και το φορολογικό καθεστώς της κάθε χώρας. Οι ανώτατες αμοιβές δεν μπορούν να υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια, τα οποία είναι ξεχωριστά για κάθε χώρα. Για παράδειγμα το ανώτατο όριο για την Ελλάδα είναι 5.480 ευρώ (μεικτά). Για τη Γερμανία και τη Φινλανδία 8.519 ευρώ, τη Βουλγαρία 2.978 ευρώ.
ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: μπορούν να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση είτε στους χώρους του Κοινοβουλίου, είτε στο κράτος-μέλος της εκλογής του βουλευτή. Μπορεί να είναι άμισθοι (άγνωστο πώς επιβιώνουν) ή να αμείβονται με ένα ποσόν που δεν υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ τον μήνα καθαρά και φυσικά δεν επαρκεί για ενοίκιο, φως, νερό, τηλέφωνο σε μία πολύ ακριβή όπως είναι οι Βρυξέλλες.
Το συνολικό κόστος για τους τοπικούς βοηθούς και τους ασκούμενους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 75% του συνολικού κονδυλίου για τη βουλευτική επικουρία. Ωστόσο το κόστος μόνο για τους παρόχους υπηρεσιών δεν μπορεί να ξεπερνά το 25% αυτού του συνολικού κονδυλίου.
Οι βουλευτές μπορούν να συγκροτήσουν μεταξύ τους ομάδα για την πρόσληψη ενός ή περισσοτέρων διαπιστευμένων βοηθών ή βοηθών που προσλαμβάνονται στα κράτη-μέλη. Καθορίζουν μεταξύ τους τις κλείδες κατανομής του κόστους.
Δεν μπορούν να προσλαμβάνουν στενούς συγγενείς ως βοηθούς αλλά, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά και της ομάδας του ECR (Συντηρητικοί Μεταρρυθμιστές), μπορεί να υπάρξει άγραφη συμφωνία μεταξύ ευρωβουλευτών και κάποιοι να προσλάβουν παιδιά συναδέλφων τους. Φυσικά, τα ονόματα ή οι εταιρικές επωνυμίες όλων των βοηθών δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου καθ’ όλη τη διάρκεια των συμβάσεών τους, εκτός εάν τους χορηγηθεί εξαίρεση αποκλειστικά και μόνο για δεόντως αιτιολογημένους λόγους ασφάλειας.
Xριστινα Κοψινη
https://www.efsyn.gr