11 Ιαν 2023

Ευρώπη: Υποχώρησαν οι δείκτες με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στον πληθωρισμό


Τράβηξαν «όπισθεν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τις αγορές να επηρεάζονται από το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα μετά και την ομιλία του Προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ στη σουηδική Riksbank.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,56%, με τις μετοχές των λιανοπωλητών να χάνουν 1,4%. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο δείκτης άγγιξε υψηλό 8 μηνών, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018.

Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία κατά τον Δεκέμβριο του 2022 την Πέμπτη και η προσοχή των αγορών βρίσκεται στο κατά πόσο οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχουν καταφέρει να «παγώσουν» τις τιμές στις ΗΠΑ.λ και στο εάν θα δώσει «σημάδια» για τις κινήσεις της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα.


Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ κατά τη διάρκεια ομιλίας του νωρίτερα την Τρίτη κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική της τράπεζας.

Στα της Ευρώπης, παραμένει η ανησυχία για ύφεση στην Ευρωζώνη εντός του 2023 λόγω του «κοκτέιλ» που διαμορφώνουν οι επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός. Άξιο αναφοράς είναι το ότι η Goldman Sachs αναθεώρησε την εκτίμηση της για ύφεση στην Ευρωζώνη εντός του 2023, προβλέποντας ανάπτυξης της οικονομίας 0,6% για το σύνολο του έτους έναντι ύφεσης 0,1% στην προηγούμενη εκτίμηση του επενδυτικού οίκου.

Στη Βρετανία, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), υποστηρίζει πως τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσαν να διατηρηθούν για περισσότερο από το αναμενόμενο, παρά την πτώση των τιμών χονδρικής στην ενέργεια τις τελευταίες εβδομάδες και την οικονομία στο χείλος της ύφεσης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη