29 Ιαν 2023

Ο Ζελένσκι απαιτεί όπλα, την ώρα που η χώρα του «πνίγεται» στη διαφθορά


Γελάει ο κόσμος με τον Ζελένσκι που, ενώ απαιτεί όπλα, οι δικοί του άνθρωποι τσαλαβουτάνε στη διαφθορά. Ο ίδιος βέβαια συστήνεται ως… αδιάφθορος. Μια πολιτική κρίση εν μέσω του πολέμου εξελίσσεται λοιπόν στην Ουκρανία, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προσπαθεί... να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του κράτους του, που είναι βουτηγμένο στον βούρκο της διαφθοράς.
Τουλάχιστον 15 μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και στενοί συνεργάτες του Ουκρανού προέδρου, παραιτήθηκαν ή αποπέμφθηκαν. Τουλάχιστον έξι από τις αποπομπές, δε, σχετίζονται με υποθέσεις διαφθοράς, από μίζες σε έργα υποδομών έως τις προμήθειες του στρατού.

Ολα ξεκίνησαν όταν με διαταγή από την ουκρανική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (Nobu) συνελήφθη ο υφυπουργός Υποδομών Βασίλ Λοζίνσκι. Καταγγέλλεται ότι έλαβε 400.000 δολάρια ως μίζα για την εισαγωγή υπερκοστολογημένων γεννητριών στην εμπόλεμη Ουκρανία, την ώρα που εκατομμύρια πολίτες ζούσαν εν μέσω εκτεταμένων διακοπών ρεύματος στο κρύο και το σκοτάδι.
O (πρώην) υφυπουργός Υποδομών Βασίλ Λοζίνσκι

Δημοσιεύματα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Ukrayinska Pravda αναφέρουν ότι εταιρία του προσωπικού γυμναστή ενός ανώτερου αξιωματούχου φέρεται ότι έλαβε εκατομμύρια λίρες μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ άλλο δημοσίευμα εμπλέκει και τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι. Ο Κίριλο Τιμοσένκο παραιτήθηκε δύο μήνες αφότου η Ukrayinska Pravda αποκάλυψε ότι είχε μεταφέρει την οικογένειά του στην έπαυλη γνωστού εργολάβου ακινήτων. Ο δημοσιογράφος δημοσίευσε επίσης εικόνες που φαίνεται να δείχνουν τον αξιωματούχο να οδηγεί μια πανάκριβη Πόρσε για μερικούς μήνες!
Λήψη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια

Το BBC μίλησε για το θέμα με κατοίκους του Κιέβου. Ενας υπάλληλος φούρνου σχολίασε τα δημοσιεύματα, λέγοντας ότι όλα αυτά τα χρήματα που φέρεται ότι κινήθηκαν μεταξύ αξιωματούχων «θα ήταν καλύτερα να πάνε σε κάτι καλό για την Ουκρανία». Το βρετανικό μέσο σημειώνει ότι για την Ουκρανία η λήψη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια συνεπάγεται ευθύνη και έλεγχο. Αυξάνει επίσης την πιθανότητα τα χρήματα να καταλήξουν σε λάθος χέρια.



Από τότε που η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της, πριν από 31 χρόνια, η διαφθορά μαστίζει τις δημόσιες υπηρεσίες της και κυρίως την πολιτική της. Από το 2014, με την ανατροπή της τελευταίας κυβέρνησης που έτεινε προς τη Μόσχα, η Ουκρανία έχει επιχειρήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, κυρίως λόγω της επακόλουθης εκστρατείας επιθετικότητας της Ρωσίας προς τη χώρα.

Οι μεταρρυθμίσεις θεωρήθηκαν απαραίτητες για την εξασφάλιση της συνεχούς υποστήριξης της Δύσης και την προσέγγιση της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς, μαζί με νέα συστήματα για τις κρατικές δαπάνες, μια νέα αστυνομία και οι πολιτικοί αναγκάστηκαν να αποκαλύψουν τον πλούτο τους, συχνά με ομολογίες που έβγαζαν μάτια.

«Θέλαμε αποτελέσματα» δήλωσε στο BBC ο Γιάροσλαβ Γιουρτσίσιν, βουλευτής και αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής κατά της διαφθοράς. «Οι δυτικοί εταίροι καταλαβαίνουν ότι έχουμε δύο πολέμους: ο πρώτος είναι εναντίον της Ρωσίας, μετά υπάρχει ο εσωτερικός μας πόλεμος για το μέλλον της Ουκρανίας» προσθέτει.

Από την εξέγερση του Μαϊντάν η Ουκρανία ανέβηκε 20 θέσεις στον ετήσιο δείκτη διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας και ήταν 122η σε σύνολο 180 χωρών στην έκθεση του 2021, όχι πολύ ψηλότερα από τη Ρωσία. Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ε.Ε. ως όρο για να υποδεχθεί επίσημα το Κίεβο στους κόλπους της.





newsbreak.gr