9 Φεβ 2023

Σε ποια πόλη αφήνουν αναμμένα τα αυτοκίνητα για 6 μήνες συνεχόμενα;


Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Το να ζεις στα πιο κρύα μέρη της Γης ακούγεται σαν μια κουραστική δουλειά. Στο σημερινό βίντεο, ο παρουσιαστής δείχνει πώς είναι η συνύπαρξη με ένα αυτοκίνητο, στη Γιακουτία της Σιβηρίας, το πιο κρύο κατοικημένο μέρος στη Γη.Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους -70 βαθμούς Κελσίου. Εάν ένα αυτοκίνητο αφεθεί απροστάτευτο υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να παγώσει μέσα σε λίγα λεπτά.
Για να ξεπαγώσουν ένα αυτοκίνητο, οι ντόπιοι χρησιμοποιούν μια ειδική τεχνική που διαρκεί περίπου δύο ώρες. Είναι μια απαραίτητη αγγαρεία, ακόμα και για το UAZ, ένα από τα πιο σκληρά οχήματα που έχουν βγει από τη Ρωσία.

Για να αποφύγουν να παγώσει το αυτοκίνητο έξω, είναι σημαντικό να το μονώσουν και να το διατηρήσουν σε θερμαινόμενο γκαράζ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, το να παραμείνει ένα γκαράζ ζεστό σε τόσο ακραίο κρύο μπορεί να είναι δύσκολο και δαπανηρό, έτσι πολλοί ντόπιοι επιλέγουν να βγάλουν την μπαταρία και να αφήσουν το αυτοκίνητο έξω να παγώσει. Θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την άνοιξη για να ξεπαγώσει.
Ένας άλλος τρόπος για να αποτρέψουν το πάγωμα του αυτοκινήτου κατά τους χειμερινούς μήνες είναι να αφήνουν τον κινητήρα συνεχώς αναμμένο (κάτι που είναι κοινή πρακτική στη Yakutia), από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Αν και αυτή η μέθοδος σίγουρα λειτουργεί, προφανώς οδηγεί επίσης σε υψηλή κατανάλωση καυσίμου.

Η οδήγηση σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να είναι επικίνδυνη, ειδικά αν το αυτοκίνητό κολλήσει στο δρόμο. Στη Γιακουτία, το ταξίδι από τη μια πόλη στην άλλη μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Το βίντεο δείχνει, δύο ντόπιους στη Γιακουτία, πώς μονώνουν τα οχήματά τους. Το ζευγάρι ξόδεψε περίπου 70 δολάρια σε υλικά και εργαλεία που ήταν απαραίτητα για την προστασία του αυτοκινήτου από το πάγωμα.

Το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη