4 Φεβ 2023

ΗΠΑ: Έδιωξαν την Ιλχάν Ομάρ από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής – Κλαίνε Κατάρ, Ερντογάν και τζιχαντιστές


Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, ψήφισε, μετά από σφοδρή αντιπαράθεση την Πέμπτη, την εκδίωξη της υποτίθεται Δημοκρατικής Ιλχάν Ομάρ από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της... Βουλής, επικαλούμενη τα προηγούμενα αντι-ισραηλινά σχόλιά της, σε μια δραματική κλιμάκωση.
Ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι μπόρεσε να ενισχύσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών κατά της μουσουλμάνας, που γεννήθηκε στη Σομαλία, στο νέο Κογκρέσο, αν και ορισμένοι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχαν εκφράσει επιφυλάξεις.

Η απομάκρυνση βουλευτών από τις επιτροπές της αμερικανικής Βουλής ήταν ουσιαστικά άνευ προηγουμένου έως ότου οι Δημοκρατικοί έδιωξαν πριν από δύο χρόνια τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους βουλευτές Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν της Τζόρτζια και Πολ Γκόσαρ της Αριζόνα.

Η ψηφοφορία 218-211, που έδιωξε την Ομάρ, ήρθε μετά από μια έντονη συζήτηση με φωνές που υψώθηκαν κατά τις οποίες οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν το ρεπουμπλικανικό κόμμα ότι στόχευσε την Ομάρ με βάση τη φυλή της.

Η Ομάρ υπερασπίστηκε τον εαυτό της στο βήμα της Βουλής, ρωτώντας αν κάποιος εκπλήσσεται ότι στοχοποιήθηκε, «γιατί όταν σπρώχνεις την εξουσία, η εξουσία σπρώχνει πίσω».
Να μην ξεχνάμε ότι η Ομάρ έχει κατηγορηθεί για πληρωμένο πιστόλι του Κατάρ, της Τουρκίας και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η Ιλχάν Ομάρ ΔΕΝ είχε ψηφίσει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Η φωνή μου θα γίνεται πιο δυνατή και πιο δυνατή και η ηγεσία μου θα γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο», είπε η αλαζονική και παραληρηματική Ομάρ στην τελική της τοποθέτηση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επικεντρώθηκαν σε έξι δηλώσεις που έκανε η Ομάρ και «υπό το σύνολο των περιστάσεων, την αποκλείουν από το να υπηρετήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάικλ Γκεστ.

Η πιο γνωστή από τις δηλώσεις της ήταν ένα tweet που δημοσίευσε το 2019 στο οποίο ισχυριζόταν ότι η υποστήριξη των Αμερικανών νομοθετών στο Ισραήλ ήταν «όλα για τους Benjamins».

Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι μάθαινε «την οδυνηρή ιστορία των αντισημιτικών τροπών».

Ώρες πριν από την ψηφοφορία της Πέμπτης, ο Ομάρ υποστήριξε μάλιστα ένα ψήφισμα με τίτλο «αναγνωρίζοντας το Ισραήλ ως νόμιμο και δημοκρατικό σύμμαχο της Αμερικής και καταδικάζοντας τον αντισημιτισμό».

Το μέτρο αποφασίζει ότι η Βουλή «απορρίπτει το μίσος, τις διακρίσεις και τον αντισημιτισμό σε όλες τις μορφές, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού που μεταμφιέζεται σε αντι-ισραηλινό αίσθημα… [και] καταδικάζει ρητά τη διαιώνιση αντισημιτικών τροπών, συμπεριλαμβανομένων των αξιώσεων διπλής πίστης, ελέγχου και άλλων αντιθετικών θεωριών συνωμοσίας στις αμερικανικές αξίες».

Ώρες μετά την ψηφοφορία, ο Ομάρ έγραψε στο Twitter, «η κριτική μου για την εξωτερική μας πολιτική, την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων ή οποιουδήποτε ξένου έθνους δεν θα αλλάξει.

»Ως άτομο που υπέστη τη φρίκη του πολέμου και των διώξεων, η συνηγορία μου θα είναι πάντα για εκείνους που υποφέρουν εξαιτίας των ενεργειών των κυβερνήσεων».