Ξεκαθαρίζει το μετεκλογικό τοπίο ο Χάρης Καστανίδης βάζοντας ουσιαστικά πολιτικό “βέτο” σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος. Αντίθετα δεν αναφέρεται στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας στην... κατεύθυνση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης που θα απαλλάξει τον τόπο από την δυστοπία των “ρυπαρών” – παρακρατικών – δικτύων που ζούμε σήμερα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πολλαπλά μηνύματα προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη στέλνει με τοποθετήσεις του για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης. Όχι μόνο προειδοποιεί για λανθασμένη ρητορική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη κατά την προεκλογική περίοδο αλλά με τον πιο κάθετο τρόπο ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνει σε καμιά περίπτωση ανεκτή μια συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μάλιστα, αφού εκφράζει την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει αγεφύρωτες ιδεολογικές διαφορές με τη ΝΔ προσθέτει προς επίρρωσιν- και συνδέοντας και με τις εξελίξεις σχετικά με τις υποκλοπές-, μια ακόμα παράμετρο που τη συμπυκνώνει στη φράση: «Δεν θα δεχτώ ποτέ να συνεργαστώ με τον ωτακουστή μου. Τελεία και παύλα». Όλα αυτά αποτυπώθηκαν σχεδόν εν είδει ιδεολογικής πλατφόρμας Καστανίδη στις απαντήσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.
Ο Βουλευτής της Α΄Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης ανέδειξε τις ευθύνες του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και την τακτική Μητσοτάκη για τη συσκότιση του σκανδάλου. Ή είναι ένοχος και το κρύβει ή είναι επικίνδυνος γιατί δεν μπορεί να ελέγξει ρυπαρούς μηχανισμούς, τόνισε. Και πρόσθεσε για τις ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ξέρετε τι είναι να λέει ένας πρωθυπουργός “δεν γνώριζα”, τα στελέχη του να λένε “δεν γνώριζε”, ότι υπάρχουν ρυπαροί μηχανισμοί και δεν ελέγχει ο πρωθυπουργός την ΕΥΠ που η πρώτη πράξη του ήταν να την υπαγάγει σε αυτόν; Λοιπόν θα πρέπει να κάνει μια παραδοχή ο ελληνικός λαός και οι αγαπημένοι φίλοι της συντηρητικής παράταξης: Ή είναι ένοχος ή είναι επικίνδυνος».
Ταυτόχρονα, ο Χάρης Καστανίδης έκανε κριτική στη θέση που προβάλλει ο πρόεδρος του ΑΠΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης για το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμβάλει μετεκλογικά να είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Οπως είπε, δεν είναι το πρωτεύον στοιχείο της συζήτησής εάν ένα κόμμα που μπορεί να είναι δεύτερο ή τρίτο θα θέσει θέμα πρωθυπουργού ή όχι. «Δεν θα το διαχειριζόμουν έτσι το θέμα διότι το πρόβλημα, κατά την άποψή μου δεν είναι ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας». Ο Χάρης Καστανίδης έθεσε τρία ζητήματα που ως επιχειρηματολογία μπορούν να είναι αιχμή του ΠΑΣΟΚ:
-Το 2012 το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τη ΝΔ και αυτό οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στο 4,5%. «Όταν λοιπόν υπάρχουν πολίτες που μας ζητούν να ξανασώσουμε τη χώρα χάριν της σταθερότητας της κυβέρνησης, μας ζητούν να επαναλάβουμε το εγχείρημα με τη δεξιά που θα μας οδηγήσει ξανά στο 4,5%. Γιατί τόση μεγάλη θυσία από το ΠΑΣΟΚ, ρε παιδιά;»
-«Δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη ΝΔ, διότι είναι τεράστιες οι ιδεολογικές αποκλίσεις».
-«Η αξιοπρέπεια στην πολιτική ζωή είναι τόσο σημαντική όσο η αξιοπρέπεια στην κοινωνική ζωή . Δεν θα δεχτώ ποτέ να συνεργαστώ με τον ωτακουστή μου. Τελεία παύλα».
Παράλληλα, ανέφερε ως ένα σαφές σημείο ιδεολογικής απόκλισης το ζήτημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σημείωσε ότι έχει δίκιο ο Νίκος Ανδρουλάκης που λέει «πώς θα μπορέσω να κάνω μια προγραμματική σύγκλιση με ένα κόμμα που πριν από δυο μήνες ψήφισε τη δυνατότητα όλων των γιατρών του ΕΣΥ δυο φορές τη βδομάδα να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, να πηγαίνουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, να εγχειρίζουν σε ιδιωτικές κλινικές;». Είναι κάτι, που σημαίνει διάλυση του ΕΣΥ , σημειώνει ο Χάρης Καστανίδης, «ενώ για το ΠΑΣΟΚ το ΕΣΥ είναι μια από τις κορώνες του».
Έχει πάντως ενδιαφέρον η θέση του Χάρη Καστανίδη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας υπό προϋποθέσεις.
«Με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, αλλά δεν είναι χαοτικές», τονίζει. Για να συμπληρώσει: «Ποιο είναι το πρόβλημα; Η ελλείπουσα εμπιστοσύνη . Μεταξύ συνομιλητών πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης. Οταν σας πουν γερμανοτσολιά μπορείτε α συνεργαστείτε μαζί μου; Αν σας πω ότι ο Παπανδρέου αποφάσιζε σαν Πινοτσέτ, θα δεχτείτε να συνεργαστείτε μαζί μου; (…). Εδώ χρειάζονται αναθεωρήσεις, Αν συμβούν οι αναθεωρήσεις να το δούμε».
Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι κατακεραύνωσε την Κουμουνδούρου, για μια συμφωνία που όπως είπε είχε γίνει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σχετικά με την αλλαγή μελών του ΑΣΕΠ , σε αναλογία 12 -6 μελών, αναφέροντας ότι μεταξύ των μελών που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συγγενής της σημερινής εισαγγελέως για την ΕΥΠ.