7 Φεβ 2023

Η Τουρκία γέμισε την Ευρώπη με ισλαμιστές τρομοκράτες: Αποκαλύψεις από το Nordic Monitor


Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η ιδιαίτερη μεταχείριση της Τουρκίας προς τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, παραδοχή μάλιστα που έκανε χωρίς να το καταλάβει ο ίδιος ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.


Στις 2 Φεβρουαρίου ο Σοϊλού ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες διεξήγαγαν πέρυσι 1.042 επιχειρήσεις, συλλαμβάνοντας 1.981 άτομα ως ύποπτα για διασυνδέσεις με το ISIS. Πάνω από 600 από αυτούς συνελήφθησαν επίσημα ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως είπε. Αυτό σημαίνει ότι δύο από τους τρεις υπόπτους του ISIS αφέθηκαν ελεύθεροι από την αστυνομία, τους εισαγγελείς ή τα δικαστήρια μετά από σύντομες κρατήσεις. Ο Σοϊλού αποκάλυψε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει στείλει 1.126 μαχητές του ISIS ευρωπαϊκής καταγωγής πίσω στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η ισλαμική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει ακολουθήσει συχνά επιεική γραμμή προς τις τζιχαντιστικές ομάδες. Με τους περισσότερους από τους συλληφθέντες να αφήνονται ελεύθεροι και ελάχιστοι τελικά να καταδικάζονται. Υπάρχουν δε περιπτώσεις που καταδικασμένοι από ποινικά δικαστήρια αθωώθηκαν, όταν οι αποφάσεις ανατράπηκαν από τα εφετεία.

Εξαιρετικά ύποπτο είναι και το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να δώσει στατιστικά στοιχεία για τις συλλήψεις για εμπλοκή στο Ισλαμικό Κράτος. Χαρακτηριστικά, τον Μάιο του 2022, πολίτες ζήτησαν στατιστικά στοιχεία βάσει του νόμου για το δικαίωμα στην ενημέρωση. Και η κυβέρνηση Ερντογάν απάντησε αρνητικά, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια. Η αναφορά παραπέμφθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (Emniyet), η οποία παρακολουθεί πυρήνες του ISIS στην Τουρκία. Αλλά το γραφείο αρνήθηκε να κοινοποιήσει οποιαδήποτε δεδομένα σχετικά με τρομοκράτες του ISIS στη φυλακή, λέγοντας ουσιαστικά ότι το θέμα είναι σημαντικό για την εθνική ασφάλεια και ότι το κοινό δεν έχει δικαίωμα να γνωρίζει για τους φυλακισμένους μαχητές του ISIS.

Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση αυτής της πολιτικής είναι ο προσωπικός δικηγόρος του Ερντογάν, Mustafa Doğan İnal, ο οποίος στο παρελθόν εκπροσωπούσε διαβόητους υπόπτους της Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένου του Yasin al-Qadi, ο οποίος είχε ορισθεί κάποτε από τον ΟΗΕ και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Με την πολιτική υποστήριξη του Ερντογάν, ο İnal, ριζοσπαστικός ισλαμιστής ο ίδιος, ενορχήστρωσε επίσης την αθώωση και των 52 υπόπτων στην υπόθεση της Tahşiyeciler, τρομοκρατικής ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στην Τουρκία, υπό την ηγεσία του ριζοσπαστικού κληρικού Μεχμέτ Ντογάν (γνωστός και ως Μουλάς Μουχάμεντ), ο οποίος δήλωσε ανοιχτά τον θαυμασμό του για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και κάλεσε για ένοπλη τζιχάντ στην Τουρκία.




Η έρευνα αποκάλυψε ότι η τρομοκρατική ομάδα είχε στείλει σχεδόν 100 άτομα στο Αφγανιστάν για εκπαίδευση όπλων. Στις κατασχεθείσες ηχογραφήσεις, ο Doğan ακούστηκε να καλεί για βίαιη τζιχάντ, λέγοντας: «Σου λέω να πάρεις τα όπλα σου και να τα σκοτώσεις». Ζήτησε επίσης από τους οπαδούς του να κατασκευάσουν βόμβες και όλμους στα σπίτια τους, προέτρεψε τον αποκεφαλισμό των Αμερικανών, υποστηρίζοντας ότι η θρησκεία επιτρέπει τέτοιες πρακτικές. «Αν δεν χρησιμοποιηθεί το σπαθί, τότε αυτό δεν είναι Ισλάμ», δήλωσε. Σύμφωνα με τον Doğan, όλοι οι μουσουλμάνοι ήταν υποχρεωμένοι να απαντήσουν στην ένοπλη μάχη του τότε ηγέτη της Αλ Κάιντα Μπιν Λάντεν.

Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε σθεναρά τον κατηγορούμενο κληρικό, βοηθώντας τον να αθωωθεί από τους πιστούς δικαστές και εισαγγελείς του όταν συνελήφθη και δικάστηκε. φυλακισμένοι δημοσιογράφοι που επέκριναν τη ριζοσπαστική ομάδα του. Και μάλιστα άσκησε μια ανεπιτυχή πολιτική αγωγή στις ΗΠΑ κατά του μουσουλμάνου λόγιου Φετουλάχ Γκιουλέν για δυσφήμιση του φανατικού. Η νομική στρατηγική για όλα αυτά διαχειρίστηκε ο İnal και η ομάδα του.
Υπό τον έλεγχο της ΜΙΤ

Ορισμένοι από τους πυρήνες του ISIS στην Τουρκία και τη Συρία βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, η οποία χρηματοδοτήθηκε, οπλίστηκε και κατευθύνθηκε για να διεξάγει επιχειρήσεις που προωθούν τους στόχους πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Σε μια έκθεση πληροφοριών που δημοσιεύθηκε από το Nordic Monitor, αποκαλύφθηκε ότι ο İlhami Balı, ο εγκέφαλος πίσω από μια σειρά θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων το 2015 που κατηγορήθηκαν στο ISIS, εργαζόταν στην πραγματικότητα για το MIT. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις βοήθησαν τον Ερντογάν να διατηρήσει το καθεστώς του και να ανακτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που είχε χάσει για λίγο στις εκλογές του καλοκαιριού του 2015.


Το 2015 ήταν μια βαριά χρονιά για την Τουρκία όσον αφορά τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις που πλήγωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις υπό την απειλή. Στις 20 Ιουλίου 2015, 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην περιοχή Suruç της επαρχίας Σανλιούρφα. Στις 10 Οκτωβρίου 2015, 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση σε πλήθος που συγκεντρώθηκε μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας. Και οι δύο αποδόθηκαν στο ISIS, αν και η τρομοκρατική ομάδα δεν ανέλαβε ποτέ επίσημα την ευθύνη για κανένα από τα δύο.

Συνολικά 109 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν σε μια διπλή βομβιστική επίθεση μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας στις 10 Οκτωβρίου 2015. Η έκθεση πληροφοριών έδειξε ότι ο Μπαλί έμεινε σε ξενοδοχείο υπό τον έλεγχο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT στην Άγκυρα στις 25-27 Μαΐου 2016. Η σύνδεσή του με το MIT υποδηλώνει ότι οι ενέργειες του Μπαλί κατευθύνονταν από την υπηρεσία, η οποία συντόνιζε τις μυστικές επιχειρήσεις εντός του ISIS για να βοηθήσει τον Πρόεδρο Ο Ερντογάν στις εκλογές.

Ο Μπαλί, γεννημένος στο Ρεϊχανλί της τουρκικής συνοριακής επαρχίας Χατάι στις 17 Μαρτίου 1982, δρούσε σε πυρήνα της Αλ Κάιντα πριν ενταχθεί στο Μέτωπο αλ Νούσρα στα πρώτα χρόνια της σύγκρουσης στη Συρία. Η Al-Nusra υποστηρίχθηκε από το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο ήλπιζε να εκδιώξει την κυβέρνηση Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό και να την αντικαταστήσει με ένα ισλαμιστικό καθεστώς μαριονέτας.

Τουρκικό δικαστήριο είχε προηγουμένως καταδικάσει τον Μπαλί – σε μια έρευνα πριν από τη συριακή κρίση του 2011 – με την κατηγορία της συμμετοχής στην Αλ Κάιντα και τον καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Ο Μπαλί μετακόμισε στη Συρία το 2012. Αργότερα μετακόμισε στο ISIS, το οποίο του ανέθεσε να υπηρετήσει ως αρχηγός συνόρων του ISIS (εμίρης) υπεύθυνος για το λαθρεμπόριο τζιχαντιστών και υλικοτεχνικές προμήθειες και τη μεταφορά στην Τουρκία τραυματισμένων μαχητών του ISIL κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.