2 Φεβ 2023

Qatargate: Πώς «λαδώνονταν» από Μαρόκο και Κατάρ, Ταραμπέλα και Κοτσολίνο


Δύο εκθέσεις στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate αναφέρουν με αναλυτικό τρόπο πώς οι δύο ευρωβουλευτές φέρεται να «λαδώνονταν» για να μπλοκάρουν ψηφίσματα και για να παίρνουν θέση υπέρ τρίτων χωρών.

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τον ρόλο που φέρεται να είχαν στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον ρόλο που είχαν ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Αντρέα Κοτσολίνο και ο Βέλγος συνάδελφός του, Μαρκ Ταραμπέλα.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Politico ένα έγγραφο που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη στη δημοσιότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρεται σε δύο εκθέσεις για το πώς οι δύο ευρωβουλευτές φέρεται να «λαδώνονταν» για να μπλοκάρουν ψηφίσματα και για να παίρνουν θέση υπέρ τρίτων χωρών.


Στις εκθέσεις που προκύπτουν από την έρευνα των Βέλγων εισαγγελέων αναφέρεται λεπτομερώς πως οι δύο ευρωβουλευτές δωροδοκούνταν από το Μαρόκο και το Κατάρ.

Οι δύο εκθέσεις θα τεθούν σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ην Πέμπτη ως μέρος της διαδικασίας της διαδικασίας για την άρση της ασυλίας του Κοτσολίνο και του Ταραμπέλα στο πλαίσιο της έρευνας των βελγικών Αρχών για διαφθορά.

Οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της άρσης της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών την Τρίτη και παρόμοιο αναμένεται να είναι και το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας.

Popular

MOMENTS
Από πρωταγωνίστρια πορνό άστεγη στο Λας Βέγκας


ΚΟΣΜΟΣ
Ήταν ο μόνος που προέβλεψε τον πόλεμο της Ρωσίας - Όλα θα τελειώσουν στην Κριμαία, λέει τώρα


Από εκεί και έπειτα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωβουλής, η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα θα ενημερώσει επίσημα τους δύο ευρωβουλευτές και τους Βέλγους εισαγγελείς για την απόφαση, με τα επόμενα βήματα να βρίσκονται πλέον στα χέρια των Αρχών.
Ο Κοτσολίνο τα «έπαιρνε» για να μπλοκάρει ψηφίσματα

Η πρώτη έκθεση αναφέρεται στον ρόλο που είχε στο Qatargate ο Αντρέα Κοτσολίνο.

«Στη συνεχιζόμενη έρευνα φαίνεται ότι μετά το 2019 ο Αντρέα Κοτσολίνο είναι ύποπτος ότι συμμετείχε σε συμφωνία με άλλα άτομα για συνεργασία με στόχο την προστασία των συμφερόντων ξένων κρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», γράφει αρχικά η έκθεση.

Ακόμα στην έκθεση αναφέρεται πως «οι εισαγγελείς υποπτεύονται πως μέρος της συμφωνίας περιλάμβανε ο Ιταλός ευρωβουλευτής να αποτρέπει την έγκριση κοινοβουλευτικών ψηφισμάτων που θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα αυτών των κρατών, με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά».

Οι εκθέσεις συντάχθηκαν από την πρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανόν Όμπρι, η οποία είχε πρόσβαση σε ορισμένα δικαστικά έγγραφα από τις βελγικές αρχές που κοινοποιήθηκαν ως μέρος του αιτήματός τους για άρση της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών.
Ο Ταραμπέλα έλαβε 140.000 ευρώ για να πάρει θέση υπέρ τρίτης χώρας

Η δεύτερη έκθεση αφορά τον Βέλγο ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα. Σύμφωνα με την έκθεση ο Ταραμπέλα «έχει λάβει ορισμένες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ μιας τρίτης χώρας με αντάλλαγμα μετρητά».

«Μια μαρτυρία εναντίον του αναφέρει ότι μπορεί να έχει αποζημιωθεί πολλές φορές με συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 120.000 έως 140.000 ευρώ», προσθέτει η έκθεση.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη