21 Μαρ 2023

Βόμβα στις αγορές ο μηδενισμός ομολόγων 17 δισ. της Credit Suisse


Ο κυριακάτικος «ελβετικός γάμος» μεταξύ της Credit Suisse και της UBS και η συντονισμένη στήριξη της ρευστότητας του δολαρίου από τις Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης, της Αγγλίας, Ιαπωνίας κι Ελβετίας πριν το άνοιγμα των... αγορών της Ασίας δεν κατάφερε να αποσοβήσει τον κίνδυνο για γενικευμένη τραπεζική κρίση.

Οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας κινούνται πτωτικά, ενώ και τα Χρηματιστήρια της Ευρώπης υποχωρούν κατά το άνοιγμά τους.

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,3%, το Λονδίνο 0,7%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη 0,8% και το Μιλάνο 1%. Απώλειες 2,7% για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη.



Παράλληλα, βουτιά 61,95% καταγράφει στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Ζυρίχη η μετοχή της Credit Suise.

Η μετοχή της Credit Suisse διαπραγματεύεται στα 0,61 ελβετικά φράγκα (0,6578 $) στην προκαταρκτική διαπραγμάτευση, ενώ υποχωρεί και η μετοχή της UBS ΚΑΤΆ 4,73% στα 15,81 φράγκα.

«Οι επόμενες ώρες συναλλαγών θα μας δώσουν μια καλύτερη εικόνα για το εάν η κρίση έχει περιοριστεί», δήλωσε η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλυτής της Swissquote Bank.

Τα χρηματιστηριακά ταμπλό στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού είναι στο κόκκινο, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται σφυροκόπημα.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί στο 3,4%. Πτώση 1,4% καταγράφει και ο Nikkei 225 στο Τόκιο. Ανάλογες οι απώλειες για τον BSE Sensex στο Χρηματιστήριο της Βομβάης, πτώση 0,6% για τον Kospi Seoul και 1,2% για τον S&P/ASX 200 στο Σίντνεϊ.

Οι μετοχές των τριών μεγάλων τραπεζικών ομίλων της Ιαπωνίας –των Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho και Sumitomo Mitsui Financial Group- άνοιξαν με μικρά κέρδη, που όμως δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν.
Συναγερμός στις αγορές από τα ομόλογα ΑΤ1 – Χάθηκαν 17 δισ. δολάρια

Μεγάλες αναταράξεις όμως έχουν προκληθεί και στην αγορά ομολόγων.

Η πώληση της Credit Suisse στην ελβετική UBS προκάλεσε ένα μεγάλο σοκ στους κατόχους ομολόγων, καθώς η ελβετική ρυθμιστική αρχή αποφάσισε ότι τα ομόλογα της πρώτης - αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων - θα αποτιμηθούν στο μηδέν.

Έτσι, μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων είναι οι επενδυτές στα πιο επικίνδυνα ομόλογα της εταιρείας, γνωστά ως AT1. Οι εν λόγω επενδυτές χάνουν όλα τα χρήματά τους δημιουργώντας μια «καταιγίδα» 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγορών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κίνηση της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής αντανακλά την επιθυμία των αρχών να δουν τους ιδιώτες επενδυτές να «μοιράζονται τον πόνο» από τα προβλήματα της Credit Suisse.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά λένε ότι η κίνηση θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια ανατρεπτική ανατιμολόγηση σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Η αγορά για τα νέα ομόλογα AT1 πιθανότατα θα παγώσει και το κόστος της επικίνδυνης τραπεζικής χρηματοδότησης αναμένεται να εκτιναχθεί υψηλότερα, δεδομένου ότι η ρυθμιστική απόφαση έπιασε ορισμένους πιστωτές απροετοίμαστους, λένε οι traders.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη