26 Μαρ 2023

1821: Πόσο χρονών ήταν οι ήρωες της Επανάστασης - Οι άγνωστες ηλικίες τους


Μπορεί να μεγαλώνουμε ακούγοντας κάθε χρόνο, την 25η Μαρτίου, για την Επανάσταση του 1821 και μαθαίνοντας για αυτή μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια, υπάρχουν όμως αρκετές άγνωστες πτυχές της. Μία από αυτές τις πτυχές είναι και οι ηλικίες των πιο γνωστών και διάσημων ηρώων του 1821.



Από τις ηλικίες ηρώων που είναι πιο γνωστές στο ευρύ κοινό είναι αυτή της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας για την οποία γνωρίζουμε ότι «ρίχτηκε» στη μάχη της Επανάστασης, έχοντας κλείσει τα 50 έτη, καθώς ήταν γεννημένη το 1771. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι η έτερη πιο γνωστή γυναίκα της Ελληνικής Επανάστασης, η Μαντώ Μαυρογένους, ήταν μόλις 25 ετών το 1821, καθώς ήταν γεννημένη το 1796.



Η Μαντώ Μαυρογένους

Εκ των νεότερων ηρώων της Επανάστασης, ήταν ο Κίτσος Τζαβέλας, ο οποίος ανακηρύχθηκε καπετάνιος ενώ ήταν μόλις 19 χρονών, ενώ ο Μάρκος Μπότσαρος, καταγόμενος και αυτός από το Σούλι, όπως ο Τζαβέλας, συμμετείχε στην Επανάσταση στα 31 του χρόνια. Από τους νεότερους αγωνιστές ήταν και ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας, καθώς ήταν μόλις 23 ετών, με καταγωγή από το Μεσολόγγι.

Από τους πιο γνωστούς ήρωες της Επανάστασης ήταν ο Ανδρέας Μιαούλης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης, εξέχοντα πρόσωπα του ελληνικού στόλου. Ο Ανδρέας Μιαούλης, λοιπόν, με καταγωγή από την Ύδρα, το 1821 είχε κλείσει ήδη τα 52 του χρόνια και για τον λόγο αυτό ήταν και από τους πιο έμπειρους αγωνιστές, ενώ ο Κωνσταντίνος Μιαούλης από τα Ψαρά, ήταν μόλις 28 ετών. Κοντά στην ηλικία του Μιαούλη, 33 ετών, ήταν ο Παπαφλέσσας, ενώ από τους μεγαλύτερους σε ηλικία αγωνιστές ήταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο οποίος ήταν γεννημένος την ίδια χρονιά με την Μπουμπουλίνα, δηλαδή το 1871, επομένως ήταν 50 ετών.



Ο Κωνσταντίνος Κανάρης

Νεαρός -με τα σημερινά δεδομένα- ήταν επίσης και ο Αθανάσιος Διάκος, οποίος βρήκε και τον γνωστό μαρτυρικό θάνατο στα χέρια των Τούρκων, σε ηλικία μόλις 33 ετών, ενώ ο Αμβρόσιος Φραντζής, εκ των πρωτεργατών της επανάστασης στην Αρκαδία, ήταν 43 ετών.

Στην ίδια ηλικία με τον Διάκο ήταν και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ενώ ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αγωνίστηκε έχοντας κλείσει τα 39 του χρόνια με τον Νικηταρά την ίδια περίοδο να είναι 40.

Η εμβληματικότερη μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, το 1821 ήταν από τους γηραιότερους, καθώς είχε κλείσει ήδη τα 51 του χρόνια, σε μια εποχή που ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 45 χρόνια.



Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Με πληροφορίες από mixanitouxronou.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη