20 Μαρ 2023

Κόκκινος συναγερμός στις ΗΠΑ: Εγγύηση καταθέσεων ζητούν πολλές «μικρές» τράπεζες - Φόβος για bank run


Θέμα κάλυψης του συνόλου των καταθέσεων με κρατικές εγγυήσεις ζητούν περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ, φοβούμενες φυγή καταθέσεων, αλλιώς bank run. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι σε κίνδυνο βρίσκονται 186 τράπεζες, ενώ ο «Μάγος της Ομάχα» - ο Γουόρεν Μπάφετ - ξεκίνησε επαφές με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ήταν αυτός που είχε προσφέρει «σωσίβιο» 5 δισ. δολαρίων στην Goldman Sachs στη μεγάλη κρίση του 2008.

Μια ομάδα αμερικανικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας επέκταση της κρατικής ασφάλισης της FDIC σε όλες τις καταθέσεις για την επόμενη διετία. Όπως τονίζουν, η εγγύηση απαιτείται για να αποφευχθεί η φυγή καταθέσεων (bank run) από τις τράπεζες.

«Μια τέτοια κίνηση θα διακόψει άμεσα την έξοδο καταθέσεων από τις μικρότερες τράπεζες, θα σταθεροποιήσεις τον τραπεζικό τομέα και θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες περισσότερων χρεοκοπιών στον κλάδο», όπως αναφέρουν περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ σε επιστολή τους προς τις νομοθετικές αρχές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όλα αυτά, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Vank και της Signature Bank προκάλεσε εκροές καταθέσεων από τις περιφερειακές προς τις μεγαλύτερες τράπεζες ττων ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η JP Morgan και η Bank of America.

«Παρά την ευρύτερη υγεία και ασφάλεια του τραπεζικού τομέα, έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη σε όλες εκτός από τις μεγαλύτερες τράπεζες», όπως αναφέρουν οι περιφερειακές τράπεζες. «Η εμπιστοσύνη συνολικά στο τραπεζικό σύστημα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα», τονίζουν, καθώς θα επιταχυνθεί η φυγή καταθέσεων εάν καταρρεύσει άλλη μια τράπεζα.

Μάλιστα, επικαλούνται και δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γελεν σύμφωνα με τις οποίες τα «μαξιλάρια ασφαλείας που βρίσκονται σε ισχύ θα προστατεύσουν τις ανασφάλιστες καταθέσεις μόνο αν οι νομοθετικές αρχές κρίνουν απαραίτητο να προστατευθεί το χρηματοοικονομικό σύστημα».

Η επέκταση του προγράμματος ασφάλισης θα πληρωθεί από τις ίδιες τις τράπεζες, αυξάνοντας το κόστος ασφάλισης καταθέσεων για τις τράπεζες που θα επιλέξουν να συμμετέχουν, όπως προτείνουν. Η επιστολή έχει σταλεί στην υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, το Ομοσπονδιακό Τμήμα Ασφάλισης Καταθέσεων και τη Federal Reserve.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo δήλωσε ότι, με βάση τις συζητήσεις που είχε με τραπεζικά στελέχη, οι καταθέσεις στις μικρές και τις μεσαίες τράπεζες της χώρας είχαν αρχίσει να σταθεροποιούνται, και σε κάποιες περιπτώσεις η τάση είχε αντιστραφεί.
Προειδοποίηση από οικονομολόγους για 186 τράπεζες

Η Silicon Valley Bank οδηγήθηκε σε πτώχευση καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων μείωσαν την αξία των στοιχείων ενεργητικού της. Έτσι, οι πελάτες της προσπάθησαν να αποσύρουν ανασφάλιστες καταθέσεις. Ωστόσο, ο κίνδυνος τώρα είναι μεγαλύτερος και αυτό αναφέρει νέα μελέτη οικονομολόγων: Προειδοποιούν ότι έχουν εντοπίσει 186 τράπεζες που μπορεί να είναι επιρρεπείς σε παρόμοιους κινδύνους.

Σε άρθρο στο Social Science Research Network που δημοσίευσε η Wall Street Journal, οι οικονομολόγοι υπολόγισαν την αξία που έχουν χάσει τα στοιχεία ενεργητικού στα βιβλία μεμονωμένων τραπεζών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Fed για ταχεία αύξηση των επιτοκίων. Η αξία τέτοιων στοιχείων ενεργητικού, τα οποία συχνά περιλαμβάνουν ομόλογα του δημοσίου και στεγαστικά δάνεια, μπορεί να μειωθεί όταν τα νέα ομόλογα έχουν υψηλότερα επιτόκια.

Οι οικονομολόγοι εξέτασαν το ποσοστό της χρηματοδότησης των τραπεζών που προέρχεται από ανασφάλιστους καταθέτες ή λογαριασμούς με περισσότερα από 250.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τη WSJ, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι υπάρχουν 186 τράπεζες στις ΗΠΑ όπου, εάν οι μισοί από τους ανασφάλιστους καταθέτες αποσύρουν γρήγορα τα κεφάλαιά τους, ακόμη και οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απομειώσεις. Και αυτό επειδή η τράπεζα δεν θα είχε αρκετά κεφάλαια για να αποζημιώσει πλήρως όλους τους καταθέτες, αναγκάζοντας τη FDIC να παρέμβει.

Σημειώνεται ότι η έρευνα περιέχει μια σημαντική προειδοποίηση: Δεν λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα αντιστάθμισης του κινδύνου, η οποία μπορεί να προστατεύσει πολλές τράπεζες από την αύξηση των επιτοκίων. «Οι υπολογισμοί μας υποδηλώνουν ότι αυτές οι τράπεζες διατρέχουν βεβαίως δυνητικό κίνδυνο φυγής καταθέσεων, εφόσον δεν υπάρξει άλλη κρατική παρέμβαση ή ανακεφαλαιοποίηση» τονίζουν οι οικονομολόγοι.
Η τράπεζα First Citizens εξετάζει εξαγορά της SVB

Την ίδια ώρα, η First Citizens εξετάζει την κατάθεση προσφοράς για την εξαγορά της Silicon Valley Bank, όπως μετέδωσε το Bloomberg. H τράπεζα με έδρα το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας είναι μεταξύ των ελάχιστων πιθανών αγοραστών της χρεοκοπημένης τράπεζας, σημείωσαν οι πηγές.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης των Καταθέσεων (FDIC) θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε πλήρη πώληση ή διάλυση, ανάλογα με το εάν θα υπάρξουν προσφορές.

Τουλάχιστον ένας άλλος μνηστήρας εξετάζει σοβαρά την Silicon Valley Bank, είπε μία πηγή. Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και η First Citizens θα μπορούσε να επιλέξει να μην υποβάλει προσφορά, όπως σημειώνεται.

Οι εκπρόσωποι της First Citizens και της FDIC δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα του Bloomberg για σχόλια.
Επαφές Γουόρεν Μπάφετ με την κυβέρνηση Μπάιντεν για τις τράπεζες

Νωρίτερα την Κυριακή (19/3), έγινε γνωστό ότι ο Γουόρεν Μπάφετ έχει έρθει σε επαφή με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν τις τελευταίες ημέρες, καθώς εκτυλίσσεται η περιφερειακή τραπεζική κρίση.

Την επικοινωνία μεταξύ του διάσημου επενδυτή και της κυβέρνησης αποκάλυψαν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ποιον ρόλο ενδέχεται να διαδραματίσει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής για τον περιορισμό της κρίσης μετά τις πτωχεύσεις της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της Silvergate.

Σημειώνεται ότι ο Μπάφετ έχει παρέμβει και σε προηγούμενες τραπεζικές κρίσεις, αξιοποιώντας το κύρος και την οικονομική του ισχύ για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε προβληματικές εταιρείες. Το 2011 ο «Μάγος της Ομάχα» είχε πραγματοποιήσει κεφαλαιακή ένεση στην Bank of America, ενώ πρόσφερε «σωσίβιο» 5 δισ. δολαρίων στην Goldman Sachs το 2008 για να στηρίξει την τράπεζα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Ζητούν έρευνα από το FBI

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να αναμειχθούν στις έρευνες για την πτώχευση της Silicon Valley Bank, όπως πρότεινε την Κυριακή (19/3) ο αμερικανός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν. «Νομίζω ότι θα αναμειχθούν. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να το αφήσουμε αυτό απολύτως στο Ομοσπονδιακό Αποθεματικό Σύστημα», δήλωσε στο δίκτυο Fox News ο Δημοκρατικός Βαν Χόλεν.

Όπως είπε ο ίδιος, οι ρυθμιστικές αρχές και βουλευτές θα πρέπει να συζητήσουν αν και με ποιόν τρόπο θα εγγυηθούν τις καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να διασώσουμε καμία τράπεζα».

Νωρίτερα, η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε ότι η αμερικανίδα γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία ασκεί πιέσεις για την αυστηρότερη κανονιστική ρύθμιση των τραπεζών, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τις πτωχεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Η Γουόρεν έστειλε σήμερα επιστολή στους γενικούς επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών, την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Federal Reserve) καλώντας τις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν τη διαχείριση και την εποπτεία των εν λόγω τραπεζών πριν από την κατάρρευσή τους αυτό το μήνα.

Η γερουσιαστής αναφέρει πως τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να ανακοινωθούν ενός 30 ημερών, προσθέτει η εφημερίδα.

«Οι διευθυντές των τραπεζών, που ανέλαβαν κινδύνους χωρίς να χρειάζεται ή απέτυχαν να αντιμετωπίσουν απολύτως προβλέψιμες απειλές, πρέπει να λογοδοτήσουν γι' αυτές τις πτωχεύσεις. Όμως αυτή η κακοδιαχείριση επιτράπηκε να συμβεί εξαιτίας σειράς παραλείψεων από νομοθέτες και ρυθμιστικές αρχές», αναφέρει η Γουόρεν στην επιστολή της, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη