27 Μαρ 2023

«Ευγενικές» αποστάσεις Δένδια από Μητσοτάκη...


Τροφή για συζήτηση δίνει η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», καθώς, καταγράφονται με προσεκτικό τρόπο οι πρώτες στιγμές αμφισβήτησης του αφηγήματος Μητσοτάκη...


Ο Νίκος Δένδιας, δηλώνει μεν σε αρκετά σημεία ότι στηρίζει την κυβέρνηση και ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το πολιτικό του σπίτι, ωστόσο παίρνει αποστάσεις σε ζητήματα που χαρακτηρίζονται κομβικά προτάγματα της πρώτης τετραετίας, αλλά και της επικείμενης προεκλογικής ρητορικής του πρωθυπουργό. Δεν παραβλέπει, ακόμη, να δώσει καθαρή απάντηση προς τον Άδωνη Γεωργιάδη και σε όσους εντός Ν.Δ. τον κατηγόρησαν ότι «απουσιάσει» από τον δημόσιο διάλογο και τη στήριξη προς την κυβέρνηση σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη.


Μιλώντας για τα περί μεταρρύθμισης του «βαθέος κράτους», θέμα που έχει αναγάγει σε κεντρική επιδίωξή του το Μαξίμου, εργαλειοποιώντας το ακόμη και στην τραγωδία των Τεμπών προκειμένου να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, ο κ. Δένδιας σημειώνει «δεν θα το έθετα ως προεκλογικό πρόταγμα το ζήτημα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Θα τις περιέγραφα ως εθνική υπηρεσία».


Κάνει, όμως, ξεκάθαρη την αντίθεσή του στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και, με φόντο τη συζήτηση για τα Τέμπη και τον ΟΣΕ, υπογραμμίζει «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εποχές του βαθέος αντικρατισμού και της αποθέωσης των αποκρατικοποιήσεων έχουν παρέλθει. Η κρίση του COVID δίδαξε πολλά».


Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, αναδεικνύει άλλα δύο σημεία στα οποία η κυβέρνηση επιμένει να διατυμπανίζει τις «επιτυχίες» δημιουργώντας τη δική της πραγματικότητα. Ο Νίκος Δένδιας μιλάει για την ακρίβεια τονίζοντας οφείλουμε να ασχοληθούμε επισταμένως με τα προβλήματα που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν στους καταναλωτές, ιδίως στους οικονομικά αδύναμους, οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις λόγω των εξωγενών κρίσεων και των κερδοσκοπικών τάσεων», αλλά τοποθετείται και για το καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών σχολιάζοντας «οφείλουμε να ασχοληθούμε και με την αποτροπή της δημιουργίας ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων, το οποίο προφανώς δεν θα λυθεί από τη συνεχή όχληση των δανειοληπτών από τις εισπρακτικές εταιρίες, ζήτημα το οποίο παρεμπιπτόντως πρέπει να αντιμετωπιστεί».


Ακόμη, σχετικά με το «γαλάζιο» αφήγημα και επιδίωξη περί αυτοδυναμίας, ο Νίκος Δένδιας απαντά «η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εξουσίας και οφείλει να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Ας μην προτρέχουμε όμως. Αυτό το οποίο προέχει είναι να σημάνουμε συναγερμό για την επίτευξη του κατά το δυνατόν υψηλότερου ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Το ποσοστό της πρώτης κάλπης θα κρίνει κατά μεγάλο μέρος και το αποτέλεσμα της δεύτερης».


Τέλος, δίνει και τη δική του απάντηση σχετικά με τις κατηγορίες «γαλάζιων» στελεχών ότι έχει επιλέξει τη «λευκή απεργία» και δεν στηρίζει την κυβέρνηση, σημειώνοντας «ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών δεν είναι να τσακώνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα απέναντι στην τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, για μια τραγωδία που πρέπει να προκαλεί συντριβή σε όλους μας», επισημαίνει. Ο θεσμικός μου ρόλος επιβάλλει λίγα και μετρημένα λόγια. Σε κάθε περίπτωση, η παράταξή μου αυτή είναι το σπίτι μου, την υπηρετώ από τα φοιτητικά μου χρόνια και έχω μάθει να πράττω πάντοτε ό,τι είναι εθνικά χρήσιμο»


Τα σενάρια για την ηγεσία της Ν.Δ.


Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε στη συζήτηση τα σενάριο που θέλει τον υπουργό Εξωτερικών να είναι εκ των βασικών υποψηφίων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση εκλογικής ήττας.


Τα σενάρια έφτασαν μέχρι και την ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv όπου γινόταν η αναφορά ότι ο Ν. Δένδιας «κοιτάζει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση ήττας του Μητσοτάκη στις επικείμενες εκλογές, που πιθανότατα θα διεξαχθούν τον Μάιο».


Η Euractiv, επικαλούμενη αρκετά ΜΜΕ, αναφέρει πως ο Ν. Δένδιας «επίτηδες απείχε από τη συνεχιζόμενη συζήτηση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα για να μην επηρεαστεί από την πολιτική ζημιά που υφίσταται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση».


Σημεία από τη συνέντευξη


Ερώτηση: Συμφωνείτε με την άποψη ότι μια κυβέρνηση είναι χρήσιμο να έχει υπουργούς με μεγάλη δημοτικότητα, οι οποίοι πρέπει την κρίσιμη ώρα να βγάζουν τα κάστανα απ΄τη φωτιά;


Απάντηση: Σε ό,τι με αφορά, ο πρωθυπουργός με τίμησε με το χαρτοφυλάκιο ενός υπουργείου που έχει έναν σαφή θεσμικό ρόλο: την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων επί τη βάσει της εθνικής συνεννόησης, την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέτυχε σε μεγάλο βθαμό, σε μια κρίσιμη συγκυρία-παρά τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση σε όλα τα άλλα ζητήματα- και για την οποία δηλώνω υπερήφανος. Την κυβέρνηση προφανώς τη στηρίζω από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα, μέσα σε ένα φοβερά περίπλοκο περιβάλλον στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα την οποία όλοι γνωρίζουν: με τη διεύρυνση των συμμαχιών μας, με τις σημαντικές συμφωνίες που υπέγραψα, με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, την τεράστια αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας, την παρουσία μας σε όλες τις ηπείρους. Ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών δεν είναι να τσακώνεται σε τηλεοπτικά παράθυρα απέναντι στην τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, για μια τραγωδία που πρέπει να προκαλεί συντριβή σε όλους μας. Ο θεσμικός μου ρόλος επιβάλλει λίγα και μετρημένα λόγια. Σε κάθε περίπτωση η παράταξη αυτή είναι το σπίτι μου, την υπηρετώ από τα φοιτητικά μου χρόνια και έχω μάθει να πράττω πάντοτε ό,τι είναι εθνικά χρήσιμο.


Ερώτηση: Η τραγωδία των Τεμπών έφερε στο προσκήνιο παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θα είναι η μεταρρύθμιση του βαθέος κράτους του Δημοσίου το προεκλογικό αφήγημα της Ν.Δ. για να κατακτήσετε την πρωτιά;


Απάντηση: Δεν θα το έθετα ως προεκλογικό πρόταγμα το ζήτημα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Θα τις περιέγραφα ως εθνική υπηρεσία. Οφείλουμε – και στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους το δυστύχημα- να αφουγκραστούμε την οργή της κοινωνίας και η χώρα να αποκτήσει επιτέλους σύγχρονο σιδηρόδρομο. Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί σε αυτή την κατεύθυνση και έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων. Η μεταρρύθμιση του «βαθέος κράτους», όπως το αποκαλείται, αδιαμφισβήτητα πρέπει να συνεχιστεί ώστε, μεταξύ όλων των άλλων, να μην αποτελεί τροχοπέδη στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Όμως, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εποχές του βαθέος αντικρατισμού και της αποθέωσης των αποκρατικοποιήσεων έχουν παρέλθει. Η κρίση του COVID δίδαξε πολλά. Οφείλουμε, επίσης, να ασχοληθούμε επισταμένως με τα προβλήματα που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν στους καταναλωτές, ιδίως στους οικονομικά αδύναμους, οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις λόγω των εξωγενών κρίσεων και των κερδοσκοπικών τάσεων. Όπως οφείλουμε να ασχοληθούμε και με την αποτροπή της δημιουργίας ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων, το οποίο προφανώς δεν θα λυθεί από τη συνεχή όχληση των δανειοληπτών από τις εισπρακτικές εταιρείες, ζήτημα το οποίο παρεμπιμπτόντως πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι ήδη σε αυτή τη σωστή κατεύθυνση. Οφείλουμε συνολικά να δώσουμε έμφαση σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνική συνοχή, δεδομένης της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εξωγενείς κρίσεις στις οποίες αναφέρθηκα. Όπως έχω ξαναπεί, η Αριστερά –και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν έχει το μονοπώλιο της καρδιάς.


Ερώτηση: Σε περίπτωση που η Ν.Δ. δεν επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, με ποιο κόμμα είναι προτιμότερο να συνεργαστείτε για τον σχηματισμό κυβέρνησης;


Απάντηση: Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εξουσίας και οφείλει να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Ας μην προτρέχουμε όμως. Αυτό το οποίο προέχει είναι να σημάνουμε συναγερμό για την επίτευξη του κατά το δυνατόν υψηλότερου ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Το ποσοστό της πρώτης κάλπης θα κρίνει κατά μεγάλο μέρος και το αποτέλεσμα της δεύτερης.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη