22 Μαρ 2023

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Βουλγαρία: Κατηγορίες για διαφθορά, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μειονότητες, έλεγχος ΜΜΕ


Στη νέα ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρεται ότι οι ενέργειες της βουλγαρικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι «ανεπαρκείς», αναφέρει η Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας – BNR.


Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα και καλύπτει το περασμένο έτος, ανέφερε ότι είχαν ληφθεί μέτρα για τη διερεύνηση αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά, αλλά υπήρχε πρόβλημα ατιμωρησίας.

Μεταξύ των σημαντικών προβλημάτων της χώρας που σημειώνονται είναι η «βίαιη» μεταχείριση ομάδων όπως κρατούμενοι, μετανάστες και παιδιά σε ιδρύματα.

Αναφέρονται επίσης αυθαίρετες συλλήψεις, «σοβαρά προβλήματα» με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, «σοβαρό» επίπεδο διαφθοράς και εγκλήματα κατά μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εθνικών και σεξουαλικών.

Η κράτηση του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, του πρώην υπουργού Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ και της δημοσιογράφου Σεβνταλίνα Αρναούντοβα επισημάνθηκε ως παράδειγμα παράνομης σύλληψης στην έκθεση.

Οι τρεις τους κρατήθηκαν πέρυσι για 24 ώρες όταν η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ ήταν στην εξουσία και ο Μπόικο Ράσκοφ ήταν υπουργός Εσωτερικών.


Το κίνητρο των συλλήψεων ήταν καταγγελία εκβίασης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Στο θέμα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, το συμπέρασμα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι ότι οι συνθήκες στη χώρα συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης.

Αναφέρονται επίσης συμπεράσματα που βρίσκουν υψηλό επίπεδο πολιτικής και οικονομικής επιρροής στα μέσα ενημέρωσης σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης ιδιοκτησίας.

Αναφέρονται επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και «ανεπαρκής συντακτική ανεξαρτησία σε όλους τους τύπους μέσων ενημέρωσης».

Η πρόσβαση των μειονοτήτων στα μέσα ενημέρωσης και οι αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση κατά δημοσιογράφων που δημοσιεύουν άρθρα που ισχυρίζονται ότι υπάρχει διαφθορά σημειώνονται επίσης ως προβλήματα.


Η έκθεση παρουσιάζει επίσης περιπτώσεις αντισημιτισμού, προσθέτοντας ότι «η αντισημιτική ρητορική συνεχίζει να εμφανίζεται τακτικά στα κοινωνικά δίκτυα και με τη μορφή σχολίων κάτω από άρθρα των μέσων ενημέρωσης στο διαδίκτυο».

Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται ότι εθνικιστικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων «Vazrazhdane» κατηγορεί τακτικά τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για προδοσία.

Σε σχέση με τις φυλετικές μειονότητες, επισημαίνεται ότι οι διακρίσεις μπορούν να τιμωρηθούν με «μέτριο πρόστιμο» και οι νόμοι στον τομέα αυτό δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά.

Οι εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την κατάσταση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε 198 χώρες και εδάφη συντάσσονται όπως απαιτείται από τη νομοθεσία και παρουσιάζονται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.




The Hellenic Information Team





© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη