29 Μαρ 2023

Αυτοί είναι οι δύο Πακιστανοί που συνελήφθησαν ως τρομοκράτες από την ΕΥΠ


Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των Πακιστανών που σκόπευαν να «χτυπήσουν» την εβραϊκή συναγωγή

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι φωτογραφίες με τα πρόσωπα των δύο Πακιστανών που συνελήφθησαν από την ΕΥΠ ως τρομοκράτες που ετοίμαζαν αιματοκύλισμα στην εβραϊκή συναγωγή στου Ψυρρή.

Πρόκειται για τον 27χρονο Χαϊντέρ ο οποίος ζούσε στη Ζάκυνθο και τον 29χρονο Χουσείν, ο οποίος διέμενε στη Σπάρτη.Ο 27χρονος Χαϊντέρ

Παράλληλα, οι Αρχές βρίσκονται κοντά στο να εντοπίσουν άλλα τρία άτομα, με τα οποία οι Πακιστανοί μιλούσαν σε κλειστά γκρουπ διαδικτυακών εφαρμογών. Μάλιστα, διατηρούσαν σχέσεις με ποινικούς που βρίσκονταν φυλακισμένοι -ανάμεσά τους Αλβανοί και Πακιστανοί- με τους οποίους συζητούσαν πώς θα βρουν εκτελεστές αλλά και βαρύ οπλισμό.



Οι δύο τρομοκράτες είχαν μπει στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών ασφαλείας από τον Νοέμβριο του 2022, όταν στελέχη της ΕΥΠ άρχισαν να παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα και τις κινήσεις τους. Οι δύο Πακιστανοί φέρεται ότι ελάμβαναν εντολές από 30χρονο ομοεθνή τους που βρίσκεται στον Ιράν και δρούσε ως «εγκέφαλος» του δικτύου. Ο άνδρας αυτός φέρεται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του ιρανικού καθεστώτος. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα ανατίναζαν με εκρηκτικά το εβραϊκό εστιατόριο, σκορπώντας τον θάνατο σε δεκάδες Εβραίους.Ο 29χρονος Χουσείν

Η επίθεση θα πραγματοποιούνταν με εύφλεκτο αέριο ή εκρηκτική ύλη και στη συνέχεια επρόκειτο να επιτεθούν στους στόχους και με όπλα. Εξάλλου, είχαν συνομιλίες για τη δολοφονία και άλλων Ισραηλινών στόχων, για τις οποίες οι δύο συλληφθέντες θα ελάμβαναν αμοιβή 15.000 για κάθε νεκρό.



Το χτύπημα στο εστιατόριο που θα φιλοξενούσε την εβραϊκή συναγωγή είχε προγραμματιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Για τον λόγο αυτόν είχε σημάνει συναγερμός τις τελευταίες 10 ημέρες στις αστυνομικές Αρχές, που φρουρούσαν όλους τους πιθανούς εβραϊκούς στόχους. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί στην πρεσβεία του Ισραήλ, σε κτίρια όπου στεγάζονται εταιρίες ισραηλινών συμφερόντων, καθώς και σε εστιατόρια όπου τρώνε Ισραηλινοί επιχειρηματίες και διπλωμάτες.

Με βάση τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει και επεξεργαστεί η ΕΥΠ, είχαν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (ΔΑΕΕΒ) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο αλλά και στη Ζάκυνθο, όπου ζούσαν και συνελήφθησαν οι δύο Πακιστανοί.




Τους δύο Πακιστανούς «καίνε» συνομιλίες που είχαν στα κινητά τους τηλέφωνα.
Συγκεκριμένα, εντόπισαν τις συνομιλίες τους με τον 30χρονο συνεργό τους στο εξωτερικό, ο οποίος μάλιστα τους ανέφερε κάθε φορά πόσο σημαντικά ήταν τα χτυπήματα, λέγοντάς τους «γιατί καθυστερείτε; Προχωρήστε γρήγορα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο των όπλων ή των αερίων».



Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης το εστιατόριο-εβραϊκή συναγωγή, καθώς θεωρείται κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας. Για τον λόγο αυτόν είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στον σχεδιασμό της επίθεσης, ενώ είχαν λάβει τις τελικές οδηγίες για την υλοποίηση του πλήγματος.



Οι δύο Πακιστανοί είχαν κάνει πολλές φορές κάτοψη χώρου, είχαν φωτογραφίσει το εστιατόριο και συγκεκριμένα άτομα τα οποία είχαν στοχοποιήσει. Για την εκτέλεση του τρομοκρατικού χτυπήματος αναζητούσαν και άλλους συνεργούς.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση σε βαθμό κακουργήματος. Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για το κακούργημα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης και το πλημμέλημα της πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρεται ότι έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό. Ο Πακιστανός συμπατριώτης τους, από τον οποίο ελάμβαναν εντολές, δεν έχει εντοπιστεί και αναζητείται. Οι δύο συλληφθέντες έχουν λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν μεθαύριο, Παρασκευή, σε τακτικό ανακριτή. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και άλλων συνεργών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί έχουν καταγωγή από το Ιράν, απ’ όπου εκτιμάται πως έπαιρναν οδηγίες. Αξίζει να σημειωθεί πως δίκτυα τρομοκρατών με… έδρα το Ιράν είχαν εξαρθρωθεί πριν από μήνες στην Τουρκία και την Κύπρο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, στόχοι ήταν Ισραηλινοί. Πάντως, η κυβέρνηση του Ιράν είχε διαψεύσει την εμπλοκή της στις σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.

newsbreak.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη