20 Μαρ 2023

Βουλγαρία: Διαμαρτυρίες αντιφρονούντων Ρώσων πολιτών – ζητούν πολιτικό άσυλο


Διαμαρτυρία κατά της απόρριψης αιτήσεων ασύλου στη Βουλγαρία, Ρώσων πολιτών, πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, τη Βάρνα και το Μπουργκάς.


Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από το κίνημα « Για μια ελεύθερη Ρωσία» , το οποίο ενώνει Ρώσους πολίτες που ζουν στη Βουλγαρία και είναι αντίθετοι με τον Πούτιν.

Οι περιπτώσεις στις οποίες η Κρατική Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες δεν χορηγεί καθεστώς πρόσφυγα σε Ρώσους πολίτες δεν είναι μεμονωμένες.

Οι σημερινές διαμαρτυρίες, όσον αφορά το Μπουργκάς, αφορούσαν τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις – τον Μαξίμ Μορμίλοφ, την Ξένια Γκλαζούνοβα και τον Πάβελ Μποτσκάρεφ, όπως αναφέρει τα βουλγαρικά media.
2


Οι Ρώσοι είχαν σταθεί μπροστά από το μνημείο του Αλιόσα στην παραθαλάσσια πόλη.

Η διαμαρτυρία υποστηρίχθηκε από Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στη Βουλγαρία.

Μερικοί από τους διαδηλωτές έφεραν πλακάτ με τις επιγραφές «Άσυλο για τους αντιπάλους του Πούτιν και τον πόλεμο», «Η άρνηση ασύλου είναι βοήθεια για τον Πουτιν»


Η σκηνοθέτις Οξάνα Γκρούσκοβα και η ηθοποιός Έλενα Σανίνα παρευρέθηκαν στη διαμαρτυρία.

«Θέλουμε άσυλο από το καθεστώς του Πούτιν. Είμαι σκηνοθέτης, η κοπέλα μου είναι ηθοποιός. Είμαι δάσκαλος υποκριτικής και δεν θέλω να γίνω όργανο της προπαγάνδας του. Στη Ρωσία, δεν μπορούμε να ασκήσουμε τα επαγγέλματά μας ελεύθερα», είπε η Οξάνα.

Οι δυο τους με την Έλενα στη Βουλγαρία συνεργάζονται τόσο με Ρώσους όσο και με Ουκρανούς που έφυγαν από τον πόλεμο.

Δικαστήριο του Μπουργκάς τους αρνήθηκε το πολιτικό άσυλο, επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία ότι υπέστησαν καταστολή λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο.
The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη