31 Μαρ 2023
«Καμπανάκια» για ακρίβεια και πληθωρισμό ...
Σοβαρές ανησυχίες εκφράζει η υπηρεσία του Κοινοβουλίου στην τριμηνιαία έκθεσή του, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους από την αύξηση των τιμών, αλλά και τον πληθωρισμό που συρρικνώνει το πραγματικό εισόδημα. Στην έκθεση, ακόμη, ...το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτόξευση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 10% του ΑΕΠ...
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών, όπου αναδεικνύεται το πρόβλημα των δημοσίων υποδομών και σημειώνεται με νόημα ότι «η συζήτηση για τις δημόσιες επενδύσεις και υποδομές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς πόρους, δεν θα πρέπει να εξαντλείται στο ύψος των ταμειακών εισπράξεων και τα ποσοστά απορρόφησης αλλά να εξετάζει και το πραγματικό όφελος των δημόσιων έργων, τις επιπτώσεις τους στις συνθήκες ζωής των πολιτών και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και, το κυριότερο, τον βαθμό αποτελεσματικής και υπεύθυνης διαχείρισής τους από τους αρμόδιους φορείς».
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής καταρρίπτει, εμμέσως πλην σαφώς, το κυβερνητικό αφήγημα για τον πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν βαίνει μειούμενος αυτή τη χρονιά, όμως συρρικνώνει το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κοινωνικής ανισότητας και των κοινωνικών εντάσεων.
Χαρακτηριστικά σημειώνει «Παρά τις θετικές δημοσιονομικές του επιδράσεις, ο πληθωρισμός συρρικνώνει το πραγματικό εισόδημα μεγάλου μέρους των νοικοκυριών, ειδικά των πιο ευάλωτων, με αποτέλεσμα την αύξηση της κοινωνικής ανισότητας και των κοινωνικών εντάσεων. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις τιμές των τροφίμων που παρά τη σχετική αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη πληθωρισμού, εμφανίζουν υψηλό ρυθμό αύξησης. Επιπλέον, η πίεση στα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις εντείνεται από την αύξηση των επιτοκίων που επιβαρύνει την εξυπηρέτηση των χρεών τους. Παρότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, εντούτοις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές παρενέργειές της κατά την λήψη των αποφάσεων για ενδεχόμενη περαιτέρω αυστηροποίησή της. Παράλληλα, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να ιδωθεί συνδυαστικά με την αναμενόμενη αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2023 θα είναι το τελευταίο έτος εφαρμογής της ρήτρας διαφυγής και το 2024 θα είναι μεταβατικό μέχρι την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου. Στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή του οριστικού πλαισίου που θα τεθεί σε ισχύ από το 2025 και στις προβλέψεις του οποίου θα πρέπει να προσαρμοστεί η δημοσιονομική πολιτική της χώρας μας».
Τέλος, η έκθεση κάνει σαφείς αναφορές στα ζητήματα του Κράτους Δικαίου επισημαίνοντας ότι «η επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, το State Department και το διεθνές παρατηρητήριο V-Dem προέβησαν σε αρνητικές διαπιστώσεις».
Στα θετικά, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σημειώνει ότι ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2022 ήταν 5,9%, μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ διαπιστώνει και αύξηση της απασχόλησης κατά 2,9% και μείωση της ανεργίας στο 10,8%. Επίσης, η δημοσιονομική εικόνα του 2022 είναι σημαντικά καλύτερη από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.