25 Μαρ 2023

Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το ίδρυσε ο… Γιατρομανωλάκης το κλείνει


Είναι ένα ίδρυμα με σκοπό την προβολή όλων των εκφάνσεων του ελληνικού πολιτισμού. Τώρα η Κυβέρνηση αποφασίζει να το υποβαθμίσει σε «Κέντρο Βιβλίου». Είναι ένα ίδρυμα διεθνούς ακτινοβολίας που μετέχει στα δυο... σημαντικά ευρωπαϊκά πολιτιστικά δίκτυα, στο European Union of National Institutes for Culture (EUNIC) και στο Anna Lindh Foundation. Αλλά η Κυβέρνηση θέλει να το υποβαθμίσει σε «Κέντρο Βιβλίου».

εφημερίδα «Εστία»

Είναι ένα ίδρυμα, το οποίο χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά των διοικήσεών του (όλα τα μέλη τους είναι άμισθα) προβάλλει την Ελλάδα με παραρτήματα σε πολλές πρωτεύουσες και εκδηλώσεις σε σημαντικές χώρες του κόσμου.

Πρόκειται για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το οποίο είχε ιδρύσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και το οποίο είχε αναδειχθεί σε βραχίονα πολιτιστικής διπλωματίας υπηρετώντας τις αρχές της ήπιας ισχύος που διαμορφώνεται διά της προβολής των ελληνικών πολιτιστικών στοιχείων σε ολόκληρον τον κόσμο.

Στις 2 Φεβρουαρίου όμως, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εγράφη ο επίλογος της εθνικής προσφοράς του ιδρύματος αυτού. Εισηγητής ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υπό την κάλυψη βεβαίως της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.Μενδώνη-Γιατρομανωλάκης

Αυτό το υπουργείο εποπτεύει το Ίδρυμα, ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ο προϋπολογισμός του οποίου δεν υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Η ωφέλεια όμως από το έργο του είναι ανυπολόγιστη. Αν υπουργός και υφυπουργός δεν το καταλαβαίνουν αυτό και εισηγούνται την κατάργησή του και την μετατροπή του σε «Κέντρο Βιβλίου», διερωτώμεθα αν έχουν αντιληφθεί την σημασία του έργου του Ιδρύματος αυτού.

Άλλωστε, η προβολή του ελληνικού βιβλίου είναι μέρος των δράσεων και των σκοπών του. Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ότι έχει ως «κύρια δραστηριότητα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου, το θέατρο, τη μουσική, τις τέχνες, την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας». Όλα αυτά. Τα οποία καταργεί η Κυβέρνηση, κρατώντας μόνο το βιβλίο.

Διαβάζουμε ακόμη ότι «το ΕΙΠ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο παραρτημάτων εκτός Ελλάδας, με έδρα την Αλεξάνδρεια, το Βελιγράδι, το Βερολίνο, το Βουκουρέστι, τη Λευκωσία, τη Μόσχα, την Οδησσό, το Παρίσι, το Σαράγεβο, την Τεργέστη και τα Τίρανα» Το γνωρίζει αυτό ο κ. Γιατρομανωλάκης που εισηγείται την κατάργησή του; Έκανε τον κόπο να ανοίξει την ιστοσελίδα του, πριν ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο να του βάλει λουκέτο;

Δεν θα μακρηγορήσουμε. Το ΕΙΠ ιδρύθηκε, όπως έχουμε προαναφέρει, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με πρώτο πρόεδρο τον ακαδημαϊκό Ιωάννη Γεωργάκη. Στις δράσεις περιλαμβάνονται η ανακαίνιση της οικίας Μποδοσάκη στο Ψυχικό που αποτελεί και την έδρα του Ιδρύματος. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση ανακαίνισε το Μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια. Έχει την ευθύνη του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό. Ήδη μάλιστα προετοίμαζε έκθεση για την αμερικανική λογοτεχνία.

Θα επαναλάβουμε ότι όλα αυτά τα έργα γίνονται με ελάχιστο προϋπολογισμό και χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά του Προέδρου του ΕΙΠ Νίκου Κουκά και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αλήθεια, οι εισηγούμενοι την κατάργηση του Ιδρύματος, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έχουν προσφέρει στον Πολιτισμό κάτι ανάλογο του έργου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού;

Δεν είμαστε, πάντως, αρνητικοί στην ίδρυση ενός Κέντρου Βιβλίου, με στόχο την διεθνή προβολή των ελληνικών εκδόσεων. Άλλο αυτό και άλλο η κατάργηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού! Μπορεί να ιδρυθεί το Κέντρο Βιβλίου, χωρίς να κλείσει το ΕΙΠ…

*φωτογραφία από: https://www.facebook.com/HellenicFoundationforCulture
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη