29 Μαρ 2023

Ο οδικός χάρτης προς τις κάλπες, όλες οι ημερομηνίες “κλειδιά” – Σε θέσεις μάχης τα κόμματα


Εκλογές στις 21 Μαΐου και επαναληπτικές, «αν χρειαστεί, το αργότερο στις αρχές του Ιουλίου», ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός......«Η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει, για αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα κόμματα βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης με την πολιτική αντιπαράθεση να κλιμακώνεται στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Το σκεπτικό της επιλογής της 21ης Μαΐου

Στο ερώτημα «γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε την 21η Μαΐου» κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως η συγκεκριμένη Κυριακή επελέγη για δύο λόγους:

• Πρώτον, γιατί αμέσως μετά ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις και δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να διαταραχθεί αυτή η κορυφαία διαδικασία και,


• Δεύτερον, γιατί ελήφθησαν υπόψη οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Στις 11 και 12 Ιουλίου θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας η Σύνοδος Ηγετών του ΝΑΤΟ και σε αυτή η χώρα πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, καθώς εκτιμάται ότι μετά τις 2 Ιουλίου θα έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση και θα έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Το χρονοδιάγραμμα

Η Βουλή αναμένεται να διακόψει τις εργασίες της για Πάσχα τη Μεγάλη Τετάρτη, οπότε τις επόμενες ημέρες έρχονται στη Βουλή και τα τελευταία προς ψήφιση νομοσχέδια, χωρίς τροπολογίες της τελευταίας στιγμής όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την Κυριακή του Θωμά.

Θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής, με Προεδρικό Διάταγμα στις 24 ή 28 Απριλίου, για να ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Ορίζεται επίσης υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος μέχρι τις εκλογές.

Μετά την πρώτη κάλπη στις 21 Μαΐου θα μεσολαβήσει διάστημα ενός μήνα περίπου μέχρι τις δεύτερες εκλογές. Κι αυτό διότι θα πρέπει το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο κόμμα να λάβουν τις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα αναφέρει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος:

«Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

• Έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο).

• Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Εκλογές 2023: Δείτε πού ψηφίζετε

Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη το αργότερο δέκα (10) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού.
Πώς ψηφίζουν και οι κάτοικοι εξωτερικού
Και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό θα έχουν για πρώτη φορά το δικαίωμα να ψηφίσουν από τις χώρες διαμονής τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού που μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα από έναν προσωπικό υπολογιστή με την χρήση του username και του κωδικού εισόδου του taxisnet με την είσοδό του στην εφαρμογή «apodimoi.gov.gr».
Σε τροχιά αντιπαράθεσης
Σε αυτόν τον προεκλογικό μαραθώνιο που ανοίγεται μπροστά, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατούν στην πρώτη γραμμή το στόχο της αυτοδυναμία. Και η «γαλάζια» παράταξη αναμένεται ότι θα προτάξει

-Το έργο που έχει παραχθεί, στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας.

-Τη σύγκριση για το πού βρισκόταν η χώρα το 2019 και το πού βρίσκεται σήμερα.

-Το σχέδιο για την επόμενη τετραετία, με έμφαση στους καλύτερους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

-Την επόμενη ημέρα του κράτους και ποιος μπορεί να δώσει τη μάχη με τις παθογένειες ετών.

Μέσα σε αυτό το προεκλογικό κλίμα, να σημειωθεί ότι η κυβερνητική παράταξη θα επενδύσει πολλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την προσέλκυση των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήρτησε βίντεο σε TikTok, Facebook και Twitter, ζητώντας ισχυρή εντολή για να σαρωθούν, όπως ανέφερε, με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα αυτά που μας κρατάνε πίσω. «Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά, να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά. Κι αυτό θα ψηφίσουμε στις 21 Μαΐου» είναι το μήνυμά του

Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα του, για το πώς θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα κόψει πρώτο το νήμα το βράδυ των εκλογών της απλής αναλογικής, χωρίς να χρειαστεί η χώρα να μπει στην περιπέτεια δεύτερων και τρίτων εκλογών. Δεν παρέλειψε και τη σφοδρή κριτική προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ηταν η χαρακτηριστική η φράση του «φανταστείτε μετά τις υποκλοπές, τι άλλο θα κάνει ο Μητσοτάκης αν βγει αυτοδύναμος». Τον κατηγόρησε ότι «σε όλα τα κρίσιμα θέματα δεν ήξερε», ενω του απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση για ντιμπεϊτ.

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τις βασικές προτεραιότητες του κυβερνητικού του προγράμματος:

– Εθνικό σχέδιο αναγέννησης

-Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για όλους και όχι για τους λίγους

– Στήριξη της μεσαίας τάξης που σήμερα ζει με κουπόνια όπως είπε

– Ενίσχυση περιφέρειας

– Στήριξη της νέα γενιάς

– Προστασία πρώτης κατοικίας – Ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες

– Στήριξη και ενίσχυση των συνταξιούχων

– Αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας που είναι made in Greece

Σε σχέση με τις συνεργασίες ξεκάθαρα τα μηνύματα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

– Κυβέρνηση πάνω σε προγραμματικές βάσεις, γιατί κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του τα προβλήματα του τόπου

– Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, είναι πολύ πιο σταθερές από τις αλαζονικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις

Ο πρωθυπουργός «ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του. Επιχείρησε, μάλιστα, να προσδιορίσει ημερολογιακά και τις δεύτερες εκλογές, περιφρονώντας την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα. Για μια νέα προοπτική», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σε συνέντευξή του του αργότερα σημείωσε ότι υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. “Η νέα εποχή πρέπει να έχει προγραμματικές συνεργασίες και πρόσωπα που θα τις υλοποιήσουν. Απέναντί τους έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν έχω κυβερνήσει και δεν έχω καταστρέψει τη χώρα. Κάθε 15 ημέρες έχουμε και ένα σκάνδαλο της ΝΔ. Δεν θα είναι δική μου επιλογή. Προσπαθούν να με παρουσιάσουν ότι εγώ θα υποδείξω το πρόσωπο. Όχι. Θα πρέπει να συμφωνηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους «να απορρίψουν τα κάλπικα διλήμματα που θα δυναμώνουν, αλλά και θα μεταλλάσσονται όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Να προσέλθουν στις εκλογές με ένα και μόνο κριτήριο: Κανένας από τους δύο και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους. Όσο πιο αδύναμα τα κόμματα που -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- θα σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όσο πιο ψηλά βρίσκεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο λαός για να διαμορφώσει πραγματικές θετικές εξελίξεις προς όφελός του».

«Αυτό που ζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αυτοδυναμία για τη ΝΔ και πρωθυπουργία για τον ίδιο. Άρα δεν τον ενδιαφέρει το καλό των Ελλήνων αλλά η δική του καρέκλα», δήλωσε στο περιστύλιο της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Στόχος των διπλών αυτών εκλογών είναι τον Ιούλιο να μην ψηφίσουν οι νέοι. Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα είμαστε εδώ, παρ` όλα αυτά, να σας χαλάσουμε τη μετεκλογική αριθμητική», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.


Πηγή ΕΡΤ Μ. Παπαδάκη, Κ. Γκάτσιος, Κ. Φασουλάς


ertnews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη