28 Μαρ 2023

Οι δύο τάσεις της Ν.Δ....


Στη Ν.Δ. τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 διαμορφώθηκαν, συνυπάρχουν και συχνά πυκνά συγκρούονται και αλληλοδιαδέχονται στην ηγεσία δύο βασικές γραμμές. Η μία είναι αυτή του κλασικού φιλελευθερισμού, της λεγόμενης.. λαϊκής Δεξιάς, και η άλλη του νεοφιλελευθερισμού-νεοσυντηρητισμού.


Η πρώτη ταυτίζεται με τις ιδρυτικές αρχές του... κόμματος όπως τις όρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η άλλη ταυτίζεται με την περίοδο που στο τιμόνι του κόμματος βρέθηκε ένας παλιός κεντρώος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε στην πολιτική του πλατφόρμα ένα νέο περιεχόμενο, καθώς ο χώρος του Κέντρου είχε λεηλατηθεί από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.


Η καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ., ανεξαρτήτως του αν αυτό είναι δυνατό, πιστεύει σε έναν παραγωγικό καπιταλισμό. Σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα, που συγκροτήθηκε και διαμορφώθηκε στην περίοδο κρίσης του καπιταλισμού, ο οποίος από παραγωγικός εξελίχθηκε σε παρασιτικό, με την υπερδιόγκωση του πλασματικού κεφαλαίου, την κυριαρχία των αγορών παγκοσμίως και το κυνήγι του μέγιστου κέρδους μέσα από μη παραγωγικές διαδικασίες.


Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τις δύο αυτές τάσεις του κυβερνητικού κόμματος είναι ότι η καραμανλική πλευρά προσπαθούσε να υποτάξει ή να συμπαρασύρει τα ακροδεξιά στοιχεία του χώρου ενώ αντίθετα η νεοφιλελεύθερη συμμαχούσε και συμπορευόταν μαζί τους για την επίτευξη των στόχων της. Η εξήγηση του γιατί συνέβαινε αυτό βρίσκεται στο γεγονός ότι ο κοινωνικός δαρβινισμός του νεοφιλελευθερισμού λειτουργούσε και λειτουργεί άνετα ως η άλλη όψη του ακροδεξιού ρατσισμού.


Οι δύο αυτές τάσεις συγκρούστηκαν έντονα τη δεκαετία του ’90 με ηττημένη τη νεοφιλελεύθερη, όταν στην ηγεσία της Ν.Δ. βρέθηκε ο Μιλτιάδης Εβερτ και κυρίως ο Κώστας Καραμανλής. Αλλά ο νεοφιλελευθερισμός επανήλθε σε πλήρη ανάπτυξη με αρχηγό της Ν.Δ. τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με ξεκάθαρο στόχο να αλώσει πλήρως το κόμμα. Μια δεύτερη τετραετία στον Κυρ. Μητσοτάκη θα καταστήσει αυτό τον στόχο απολύτως εφικτό.


Στη βάση όλων αυτών και με δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο είναι απολύτως εξηγήσιμο που -μια ηγετική φυσιογνωμία της Ν.Δ., γέννημα θρέμμα του καραμανλισμού- ο Νίκος Δένδιας βάλλει κατά του νεοφιλελευθερισμού στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα». Στις προσεχείς εκλογές, εκτός των άλλων, κρίνεται και αν η Ν.Δ. θα παραμείνει όπως τη γνωρίσαμε στη Μεταπολίτευση ή αν θα μεταλλαχθεί ριζικά...


efsyn.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη