29 Μαρ 2023

Ντομπρόφσκις – Ρέιντερς :Καταδικάζουν τις παρακολουθήσεις, περιμένουν εξηγήσεις για την εξαγωγή του Predator! Την παρομοιάζουν με το Σοβιετικό καθεστώς!!!


Διευκρινίσεις από τις κυβερνήσεις της Ελλάδα και της Κύπρου για την εξαγωγή του λογισμικού παρακολούθησης Predator ζήτησε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Επιπλέον ο Επίτροπος...Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση καθώς επίσης και ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών. Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση η ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές Σόφι ιν’τ Βελντ, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.«Ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις ζήτησε διευκρινίσεις από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με τις εξαγωγές λογισμικών κατασκοπείας στο Σουδάν και τη Μαδαγασκάρη. Καμία απάντηση μέχρι στιγμής» έγραψε χαρακτηριστικά σε tweet της η Σόφι ιν’τ Βελντ.

Σημειώνεται ότι ο Εκτελεστικός ΑντιπρόεδροςΒάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος Εμπορίου και ο Ντιντιέ Ρέιντερς, Επίτροπος Δικαιοσύνης συμμετείχε σήμερα Τρίτη (28/3) σε συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και του αντίστοιχου λογισμικού παρακολούθησης (PEGA).

«Τέτοιου είδους κατασκοπεία συμπολιτών και πολιτικών αντιπάλων ξεκάθαρα δεν πρέπει να γίνεται. Τα κατασκοπευτικά λογισμικά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για τις νόμιμες χρήσεις τους που δεν είναι άλλες από την επιβολή του νόμου και τη διαφύλαξη της ασφάλειας» ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την εισήγησή του στη διάρκεια συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε αίτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου να πάρει θέση για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα πρόσθεσε ότι καταγόμενος από τη Λετονία είχε βιώσει επί Σοβιετικής Ένωσης τι σημαίνει ένα καθεστώς να παρακολουθεί τους πολίτες του.


«Ξεκινήσατε την εισήγησή σας περιγράφοντας το σκληρό και γιγάντιο σύστημα παρακολουθήσεων πολιτών στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Δούλευα ως ανταποκριτής στη Μόσχα για πέντε χρόνια. Μπορώ να σας επιβεβαιώσω πλήρως. Σίγουρα θα θυμάστε ότι ο Γενικός Γραμματέας και οι μυστικές υπηρεσίες δε κατασκόπευαν μόνο δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους. Κατασκόπευαν και τους ίδιους τους τους υπουργούς. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό που παρακολουθούσε τους υπουργούς του», δήλωσε αρχικά ο Στ. Κούλογλου απευθυνόμενος στον Επίτροπο Ντομπρόφσκις.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρόσθεσε δε ότι «θα θυμάστε ότι ο Γενικός Γραμματέας κατασκόπευε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων του. Και στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Θα θυμάστε ότι ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθούσε την οικογένειά του ή την αδερφή του. Λοιπόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός κατασκόπευε την αδερφή του. Θυμάστε τον Γενικό Γραμματέα, που παρακολουθούσε τον ανιψιό του και την ανιψιά του; Ο κ. Μητσοτάκης επίσης παρακολουθούσε τον ανιψιό του και την ανιψιά του. Θα μου πείτε διαφορετικές συνθήκες. Σίγουρα, αλλά εδώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Η ΕΣΣΔ δεν ήταν μέλος της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι, και δυο ευρωβουλευτές της ήταν θύματα παρακολούθησης. Το γνωρίζουμε αυτό εδώ και 9 μήνες».

«Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω μερικά πράγματα: Γιατί η Κομισιόν δεν έχει βγάλει μια ανακοίνωση για την ελληνική υπόθεση; Για άλλες υποθέσεις βγάζει πάντα. Πρέπει να βγάλουμε silver alert για την κα φον ντερ Λέιεν. Επίσης, πότε ζητήσατε πληροφορίες από την Ελλάδα για τις εξαγωγικές άδειες; Έχουν προθεσμία να απαντήσουν στο αίτημα σας ή είναι γενικό το ερώτημα» σημείωσε ο κ. Κούλογου και πρόσθεσε ολοκληρώνοντας:

«Δεδομένης της προσωπικής και πολύ οδυνηρής εμπειρίας σας να ζείτε σε μια χώρα όπου η κατασκοπεία ήταν μέθοδος διακυβέρνησης, ποια είναι η γνώμη σας για τα όσα σας περιέγραψα, που έχουν τεκμηριωθεί; Ποια είναι η προσωπική σας γνώμη;»

Σημειώνεται ότι και ο Επίτροπος Ντομπρόφσκις αποκάλυψε ότι η Κομισιόν έχει απευθύνει το αίτημα προς την Ελλάδα για διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαγωγικές άδειες του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στο Σουδάν και τη Μαδαγασκάρη ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου χωρίς να έχει πάρει μέχρι στιγμής απάντηση.

Στην σημερινή συνεδρίαση συμμετείχε και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα υπό τη σκιά των απειλών στο κράτος – δικαίου από τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο Στ. Κούλογλου υπενθύμισε στον Επίτροπο ότι οι επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών στην Ελλάδα έγιναν στόχοι πιέσεων από την κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ, και τον ρώτησε αν τους συνάντησε κατά την επίσκεψή του.

Ο Επίτροπος Ρέιντερς απάντησε από την πλευρά του ότι έφυγε από την Αθήνα πολύ θορυβημένος για την κατάσταση των Ανεξάρτητων Αρχών «που πρέπει να προστατευθούν και να ενισχυθούν. Αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες».

«Ζήτησα να τους παρασχεθούν περισσότεροι πόροι. Στην ΑΔΑΕ δουλεύουν 52 άνθρωποι με 2 εκατομμύρια προϋπολογισμό, ενώ χρειάζονται 100 και πέντε εκατομμύρια» σημείωσε ο Επίτροπος Ρέιντερς και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών από την εισαγγελία.


Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Κόκκινο 105,5, ο Στέλιος Κούλογλου είχε δηλώσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης μας έκανε διεθνώς ρεζίλι», όπως αποδεικνύεται και από την δημόσια τοποθέτηση του Β. Ντομπρόφσκις.

«Στα τέλη Απριλίου θα ψηφιστεί στην PEGA η έκθεση και το πόρισμα των ερευνών της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Για την Ελλάδα θα είναι πολύ αρνητικό, και όσο και αν ήθελε ο κ. Μητσοτάκης να αναβάλει τις εκλογές, κάνοντας το Σύνταγμα λάστιχο σαν να του ανήκει, για να αποφύγει τον αντίκτυπο, το πόρισμα θα έρθει μέσα στη καρδιά της προεκλογικής περιόδου», δήλωσε ακόμη στη συνέντευξη του ο Στ. Κούλογλου.Όσον αφορά τον αντίκτυπο στις Βρυξέλλες από την ανακοίνωση των εκλογών, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε πως «εκτός από τον κ. Βέμπερ, που αποτελεί τον μόνο πιστό σύμμαχο του κ. Μητσοτάκη, οι περισσότεροι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει και η ΝΔ, θα βγάλουν ένα στεναγμό ανακούφισης αν φύγει ο Μητσοτάκης. Μέχρι τώρα αυτοί οι ευρωβουλευτές βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη θέση. Θα έπρεπε να υπερασπιστούν το αδελφό κόμμα αλλά και την αξιοπρέπεια τους. Αυτό ήταν μια πολύ δύσκολη ισορροπία με τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ».

Σε κάθε περίπτωση, ενόψει των εκλογών, «πέρα από το στόχο του να φύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει να διαμορφωθεί και ένα θετικό αφήγημα. Μόνο έτσι θα μπορέσει ο κόσμος να αποκτήσει ελπίδα, να βεβαιωθεί ότι πέντε κομβικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν. Αυτά θα έπρεπε να είναι η ακρίβεια, η υγεία, η εκπαίδευση, τα θέματα της δικαιοσύνης, και η αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου. Ένα τέτοιο προοδευτικό πρόγραμμα θα πρέπει να συζητηθεί και να παρουσιαστεί από τις δυνάμεις που θέλουν να συμμετέχουν σε μια προοδευτική διακυβέρνηση».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη